به گزارش ایسنا، دکتر راضیه لک امروز در سمینار روز ملی دریای کاسپین (خزر) که توسط پژوهشکده علوم زمین سازمان زمینشناسی ایران برگزار شد، با اشاره به کاهش تراز آب دریای خزر با تاکید بر اینکه اثرات فعالیت انسانی در این فرایند کم است، افزود: بر خلاف دریاچه ارومیه که اثرات فعالیت انسانی در از بین رفتن آن نقش داشته، در تالابهای حاشیه کاسپین، عوامل طبیعی عامل اصلی از بین رفتن تالابهای ساحلی خزر شده است.
وی با طرح این سؤال که آیا باید تاثیرات انسانی را کنار بگذاریم، گفت: در لایروبی آخری که در رودهای حوضه خلیج گرگان انجام شد، گیاهانی را کند و وارد تالاب کرد و PH آب را به طرف اعداد بالاتر برد و احتمال مرگ پرندگان را بیشتر کرد و اینها عواملی است که مورد بررسی قرار نگرفته است.
لک اظهار کرد: ما دانشجوی دکتری داریم که بر روی دلایل افزایش بوتولیسم خلیج میانکاله و سواحل جنوبی خلیج گرگان و شبه جزیره میانکاله در برهه زمانی و مرگ پرندگان و همچنین فاضلاب متمرکز شده است.
رئیس پژوهشکده علوم زمین سازمان زمینشناسی، سرعت رسوبگذاری بالا را مهمترین عامل تهدید در این اکوسیستم نام برد و گفت: در حال حاضر خلیج گرگان با معضل اساسی افزایش سرعت رسوبگذاری مواجه است و هر راهکاری که برای بهبود وضعیت خلیج گرگان ارائه دهیم، از دید من باید روشهایی باشد که موجب کاهش رسوبگذاری همراه باشد.
لک یادآور شد: تنها موردی که محققان ما کمتر به آن توجه کردهاند عمق و تراز بوده و کسی به کف توجه نکرده است و این اشتباهی است که در دریاچه ارومیه رخ داده است. در آن زمان میگفتند که دریاچه عمق لازم را دارد، ولی من قایق گرفتم و مسؤولان را دعوت کردم و به عمیقترین نقطه دریاچه ارومیه رفتیم و مشاهده کردند که عمقی نمانده است.
وی با بیان اینکه اگر از یک سو تراز بالا میرود، از سوی دیگر کف هم پر میشود، خاطر نشان کرد: این روند در تالاب انزلی و همه پهنههای آبی در حال خشک شدن وجود دارد، یک عامل آن کاهش ورودی آب و عامل دیگر بالا آمدن کف است.
انتهای پیام
نظرات