• یکشنبه / ۲۷ فروردین ۱۴۰۲ / ۰۹:۲۸
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1402012713647
  • خبرنگار : 50616

ابرچالش نوظهور، سلامت شهروندان مازندرانی را تهدید می‌کند

باوفایان بی‌پناه

باوفایان بی‌پناه

ایسنا/مازندران حضور و جولان سگ‌های بلاصاحب در خیابان‌ها و معابر شهری مازندران، علاوه بر این‌که آرامش را از شهروندان سلب می‌کند؛ هزینه‌های هنگفتی هم برای نظام سلامت دارد. همین امر باعث شده تا موضوع ساماندهی سگ‌ها یک خواسته و مطالبه جدی مردمی باشد.

زندگی شهری الزامات و شرایط خود را دارد. به طور طبیعی انتظار می‌رود در شهرها به عنوان مراکز پرتراکم شهری حیواناتی مانند سگ کمتر در معابر و خیابان‌ها دیده شود با این حال سگ‌های بلاصاحب و ولگرد در معابر و خیابان‌های بیشتر شهرها وحتی روستاهای مازندران به ویژه در مناطق حاشیه‌ای شهر همچنان جولان می‌دهند.

مواجهه با این حیوانات در ساعاتی که خیابان‌ها و معابر خلوت‌تر است، برای شهروندان نگران کننده می‌شود.

نکته قابل تامل اینکه در این ایام علاوه بر شهروندان بزرگسال بعضا دانش‌آموزانی هم که در ساعات اولیه روز و یا حتی در ساعات غروب بین مدرسه و منزل تردد می‌کنند در معرض حیوان گزیدگی قرار دارند.

سگ آزاری با باور غلط غذارسانی توسط شهروندان

کارشناسان محیط زیست معتقدند غذا رسانی به سگ‌های بلاصاحب و ولگرد برخلاف تصورعموم خود نوعی حیوان آزاری محسوب می‌شود، چرا که نوعی دستکاری در طبیعت بوده و با غیرقابل کنترل کردن جمعیت این سگ‌ها باعث آسیب به دیگر حیوانات شده و همچنین خطراتی چون انتقال هاری و گزیدگی شهروندان را به دنبال دارد.

طی سال‌های اخیر خبرهای زیادی از دریده شدن کودکان و حتی مرگ آنها توسط سگ‌های بلاصاحب گزارش شده است، خبرهایی که شاید در پشت پرده آن من و شما بی آنکه خود بدانیم، مقصر باشیم.

سال‌ها قبل، حامیان حیوانات با فرهنگ سازی در برخی رفتارها از جمله غذارسانی به سگ‌ها در حواشی شهر، باعث شدند تا این اقدام به صورت غیر کارشناسی فراگیر شود و بعضا برای بسیاری از شهروندان به یک تفریح تبدیل شود، البته خیلی‌ها نیز از سر ترحم این اقدام را انجام می‌دهند.

اما امروز که با افزایش بی‌رویه جمعیت سگ‌های ولگرد و رژه گروهی آنها مواجه هستیم، بسیاری از کارشناسان محیط زیست، غذا رسانی به سگ‌ها را مصداق بارز حیوان آزاری می‌دانند.

مانند سایر نقاط کشور، جمعیت سگ‌های بلاصاحب در بیشتر شهرها و روستاهای مازندران از حالت طبیعی وعادی آن خارج شده و روند روبه افزایش این پدیده نامبارک باعث شده تا پای سگ‌ها به تجاری‌ترین و شلوغ‌ترین خیابان‌های شهرهای استان هم باز شود.

باوفایان بی‌پناه

ترس و استرس کودکان و زنان، آسیب جدی افزایش سگ‌های ولگرد

ساعت نزدیک به ۳ بعداز ظهراست، در یکی از کوچه‌های واقع در بلوارامام رضا(ع) شهرآمل، چند سگ بلاصاحب درحال پرسه زدن هستند.

مادر و کودکی که قصد رفتن به داخل کوچه و منزلشان را دارند، مدام حواسشان به سگ‌های اطراف است. ترس و استرس ر درچهره‌شان مشخص است. به سمتشان می‌روم، نظرشان را در خصوص سگ‌های بلاصاحب می‌پرسم.

این مادر می‌گوید: من در کوچه رضوان ۶ زندگی می‌کنم و متاسفانه هرچند وقت شاهد حضور سگ نه تنها در این کوچه، بلکه در دیگرمناطق شهر نیز هستم؛ ترس ازاینکه شاید هر آن به سمت ما حمله کنند، با احتیاط و کمک گرفتن از چند مغازه‌دار به مسیرم ادامه می‌دهم.

این شهروند، اضافه کرد: درشرایط سخت اقتصادی که اکنون مردم ما به سر می‌برند، شاید توان خرید یک کیلو مرغ را هم نداشته باشند اما جالب است ماشین‌هایی در برخی مناطق شهری یا خارج از شهر توقف می‌کنند که بیشتر از یک کیلو مرغ و گوشت به سگ‌ها می‌دهند.

این بانوی آملی، با اعتراض به غذارسانی به سگ‌ها، گفت: امیدوارم مسئولان قضایی به این مساله ورود کنند زیرا، مردمی که از شهر می‌آیند و به سگ‌های بلاصاحب که هرنوع بیماری را شاید منتقل کنند غذا می‌دهند و می‌روند، اصلا به این فکر نمی‌کنند که این سگ‌ها چه مشکلاتی را برای ما شهروندان ایجاد خواهند کرد.

وی ادامه داد: ترس و استرس کمترین ضربه و آسیبی است که به زنان و کودکان اعمال می‌شود و امیدوارم حامیان حیوانات در وهله اول حامی انسان‌ها باشند و نسبت به رفتارهای خود آگاهانه‌تر عمل کنند.

ایجاد مکان‌های نگهداری سگ‌های بلاصاحب راهکارعامه پسند

گذشته از این راهکارها به نظر می‌رسد بهترین راهکار مواجهه با افزایش بی‌رویه سگ‌های بلاصاحب، ایجاد مناطق حفاظتی گسترده با امکانات آب شرب و تهیه غذا برای این جانداران از جانب شهرداری‌ها است.

در واقع نباید شرایط به نحوی باشد که آسان‌ترین راه برای کنترل جمعیت حیوانات، محدود به کشتن آن‌ها باشد؛ اقدام به کشتن حیوانات از لحاظ اخلاقی به هیچ‌وجه مورد تایید جامعه پزشکان نیست، زیرا همه مخلوقات به یک اندازه حق حیات دارند.

هرچند فراهم کردن مکانی با صرف هزینه ساخت مرکزدائمی نگهداری سگ‌های بلاصاحب، به کارگیری نیروهای انسانی تمام وقت، صرف هزینه‌های تهیه روزانه غذا با توجه به وضعیت درآمدی شهرداری‌ها به طور کامل فراهم نباشد، اما برخی شهرداری‌های مازندران دراین موضوع حساس وسلامت محور پیش قدم شدند.

باوفایان بی‌پناه

ورود جدی شهرداری آمل برای ساماندهی سگ‌های بلاصاحب

سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری آمل در گفت‌وگو با خبرنگارایسنا، از اقدام جدی این سازمان برای جمع آوری سگ‌های ولگرد محیط شهری با روش‌های مناسب خبر داد و گفت: این سازمان وظیفه خود می‌داند برای ایجاد آرامش شهروندان، جلوگیری از شیوع بیماری‌ها و افزایش سطح بهداشت عمومی نسبت به جمع آوری سگ‌های مزاحم و ولگرد اقدام کند.

مهدی قاسمی افزود: جمع آوری وساماندهی سگ‌های بلاصاحب تا سال‌های قبل با ورود برخی از انجمن‌ها وحامیان حیوانات متولی خاصی نداشت اما با گزارش‌هایی زیادی که از وجود گله‌ای سگ‌ها درسطح شهر و دریده شدن چند شهروند در سال‌های اخیر که حتی در رسانه‌ها نیز منتشر شده بود، با وجود مخالف‌های زیادی از سوی حامیان آنها، درنهایت تمکین، ساماندهی وجمع آوری این سگ‌ها به شهرداری سپرده شد.

وی، با بیان اینکه هرچند واگذاری این مسئولیت برای جمع آوری وساماندهی سگ‌های بلاصاحب هزینه و داستان‌های خاص خودش را داشت، افزود: با این شرایط شهرداری آمل از یک سال گذشته تاکنون در منطقه "پاساکش" دربیرون از محدوده شهری دریک فضای بیش از ۵ هزار متری با ایجاد یک سوله بزرگ و حفاظ بندی برای سگ‌های نر، ماده و توله‌ها و حتی سگ‌های بیمار که عمدتا دربرخورد با وسایل نقلیه دچار نقص عضو می‌شوند، نگهداری می‌شود.

وی با اشاره به اینکه یک تیم دامپزشکی نیز برای انجام واکسن به طور منظم هفتگی دراین مکان حضور پیدا می‌کند و نسبت به انجام درمان وشرایط خاص آنها رسیدگی‌های لازم را انجام می‌دهد، ادامه داد: ۴ نیروی شهرداری هم به صورت شیفتی دراین مکان حضور دارند و سگ‌های جمع آوری شده را مورد مراقبت قرار می‌دهند.

حضور گله‌ای سگ‌های مزاحم در شهر کم شد

سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری آمل با اشاره به اینکه خوشبختانه درچند مدت اخیر حضور گله‌ای و پر تعداد سگ‌های بلاصاحب درسطح شهر کم شده است، تصریح کرد: مشارکت شهروندان برای عملی شدن این طرح ضرورت دارد، شهروندان نیز می‌توانند در صورت مشاهده سگ‌های ولگرد در نقاط مختلف شهر آمل به شهرداری و یا با تماس تلفنی با سازمان مدیریت پسماند از طریق سامانه ۱۳۷ شهرداری برای جمع آوری اطلاع دهند.

ساماندهی سگ‌های ولگرد درسوادکوه

فرماندارشهرستان سوادکوه شمالی هم از تصمیم گیری جدی این شهرستان برای ساماندهی سگ‌های بلاصاحب و ولگرد درسطح این شهرستان خبر داد.

پیرفلک در جلسه کارگروه کنترل و ساماندهی سگ‌های ولگرد در محل فرمانداری شهرستان سوادکوه شمالی، گفت: وظیفه مدیریت سگ‌های بلاصاحب در محدوده حریم شهری برعهده شهرداری است و شهرداری و بخشداران با همکاری دهیاران نسبت به تهیه بروشور در خصوص آموزش برخورد و نگهداری با سگ‌ها اقدام کنند.

وی اضافه کرد: اداره منابع طبیعی وآبخیزداری شهرستان سوادکوه شمالی نیز هرچه سریعتر برای تهیه زمین به منظور نگهداری سگ‌های ولگرد و بلاصاحب در شهرستان پیگیری و اقدام کند.

باوفایان بی‌پناه

۷۵ درصد سگ‌های ولگرد واکسینه نیستند

درهمین حال رئیس پژوهشکده انیستیتو پاستورشمال کشور شعبه آمل هم در گفت‌وگوبا خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: حدود ۷۵ درصد از سگ‌های ولگرد واکسینه نیستند و احتمال بیماری هاری که از طریق گاز گرفتن قابل انتقال به انسان است وجود دارد.

دکتر "محسن آسوری" افزود: سگ‌های خانگی باید با قلاده باشند تا قدرت گازگرفتن آنها کاهش یابد که متاسفانه این وضعیت کمتر مشاهده می‌شود.

وی با بیان اینکه نمونه‌های زیادی از حیوان گزیدگی به خصوص سگ گزیدگی درسطح شهرها به این پژوهشکده ارسال می‌شود، تصریح کرد: فرهنگ سازی مهم‌ترین عامل در شهر است و باید آموزش خانه به خانه و اطلاع رسانی در بین شهر و شهروندان بیشتر شود.

باوفایان بی‌پناه

سگ‌های ولگرد، ابرچالش بهداشتی مازندران!

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران درجلسه ای که در استانداری برگزارشد، از روند رو به افزایش تعداد سگ‌های ولگرد و بلاصاحب به عنوان یک ابرچالش بهداشتی در این استان اعلام کرد.

دکترعباس علی پور، افزود: تعداد موارد واکسیناسیون سگ‌های بلاصاحب درمازندران درسال ۱۴۰۱ درمقایسه با سال ۱۴۰۰ حدود دو ونیم برابر بیشتر شده و متاسفانه روند افزایشی آن یک تهدید جدی برای بهداشت محیط و سلامت شهروندان است.

وی اضافه کرد: حضور سگ‌های مزاحم و بلاصاحب درمحیط زندگی افراد به شدت تهدید جدی برای سلامت شهروندان محسوب می‌شود، انتظار است که متولیان این امر برای ساماندهی و دور کردن آنها از محیط زندگی شهروندان به صورت جدی وعملیاتی اقدام کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha