سیدعادل عربی در نشست بررسی "عوامل موثر بر تغییرات اقلیمی در همدان و پیامدهای آن" که در دفتر خبرگزاری ایسنا برگزار شد،با اشاره به دگرگونی اقلیمی وافزایش دما، تصریح کرد: بنابر اعلام سازمان هواشناسی در ۴۰ سال گذشته کاهش ۴۵ میلیمتری در بارندگی داشتیم و افزایش دو درجهای دمای هوا در همدان رخ داده است.
وی با بیان اینکه بارشهای استان همدان از نظر کمی و کیفی متفاوت شده است، افزود: این موضوع اثر سوء بر طبیعت، محیط زیست و حیات وحش دارد و سازمان محیط زیست قانون جامع و کاملی تحت عنوان قانون هوای پاک تدوین و ابلاغ شده است که مجموعه مواد مندرج در این قانون به سمت و سوی مقابله با تغییرات اقلیم است و نحوه مدیریت و مواجه با این موضوع بوده و ملاک عمل سازمان حفاظت محیط زیست نیز همین قانون هوای پاک است.
عربی با تأکید براینکه پدیدههای محیط زیستی باید جهانی فکر شود ولی منطقهای عمل شود، خاطرنشان کرد: تغیرات اقلیمی به شرطی به جهت مثبت میل خواهد کرد که همه کشورهای دنیا به مقابله و مدیریت این پدیده بروند.
گازهای گلخانهای عامل کلیدی تغییرات اقلیمی
این مقام مسئول با بیان اینکه عامل کلیدی تغییرات اقلیمی در بُعد انسانی گازهای گلخانهای هستند، گفت: در استان همدان منابع انتشاردهنده گازهای گلخانهای را شناسایی کردیم به طوریکه نیروگاهها، کارخانههای تولید سیمان، دامداریها و سایتهای دفن زباله مهمترین منابع انتشار گازهای گلخانهای در کشور و استان هستند.
معاون ادارهکل حفاظت محیط زیست استان همدان درباره پیشبینیهای سازمان هواشناسی در زمینه تغییرات اقلیمی، بیان کرد: حتما این پیشبینیها صورت گرفته که معاهده اقلیمی پاریس ایجاد شده است و همه دنیا میدانند البته ۱۰ درصد اعتقاد دارند چنین موضوعی وجود ندارد.
عربی با اشاره به آب شدن یخهای قطبی، افزود: کربن داخل یخهای قطبی در هوا آزاد و منجر به تشدید وضعیت گرمایشی زمین میشود.
عدم استفاده از پتانسیل انرژی خورشید و زبالهها در همدان
این مقام مسئول اظهارکرد: خیلی از ایدههای جسورانه مانند انتقال انسان به مریخ، استفاده از بالنهای خورشیدی و...نیز مطرح شده که شدنی نیست، به جای این همه هزینه با هزینههای کمتری منابع موجود را حفظ کنیم به طور مثال استان همدان یکی از بهترین استانها و مستعدترین استانها در زمینه انرژی خورشیدی است، چرا اتفاقی نمیافتد؟ راهکار که مشخص است.
وی با تأکید براینکه به جای اینکه میلیاردی سوخت مازوت مصرف کنیم تا نیروگاه روشن شود از پنلهای خورشیدی استفاده شود که حفاظت از خاک را نیز به همراه خواهد داشت، تصریح کرد: گاز متانی که از محل دفن زبالهها آزاد میشود یک پتانسیل است و از این انرژی میتوان تولید برق و سوخت در صنایع و روستاهای بدون گاز کرد.
عربی با بیان اینکه از زبالهی تَر میتوان به عنوان سوخت استفاده کرد، یادآور شد: در RDFها به راحتی میتوانیم از این ظرفیت به جای مازوت استفاده کنیم. در فصل سرد اولویت تأمین گاز شهری است و گاز صنایع بزرگ را قطع میکنند و به آنها مازوت میدهند.
شناسایی ۲۰ صنعت آلاینده هوا در همدان
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان با تأکید براینکه این زنجیره منحوس تا کی قرار است ادامه پیدا کند؟ گفت: در زمینه تغییر اقلیم همه مسئول هستند از دامداری که دامهای خود را وارد مراتع میکند و سبزینگی مرتع را کاهش میدهد تا سیاست گذاران و مدیران سهم دارند.
وی با بیان اینکه سازمان محیط زیست بهطور فصلی صنایع آلاینده استان را شناسایی میکند، خاطرنشان کرد: بخش عمده صنایع آلاینده استان در حوزه هواست. فصل گذشته حدود ۲۰ واحد آلاینده در استان شناسایی کردیم که عمده آنها در حوزه هوا بوده است.
عربی با اشاره به اینکه موضوع آلایندگی هوا هرساله ادامه دارد، تأکید کرد: عوامل زیادی وجود دارد که نمیگذارد به سمت کاهش آلایندگی هوا برویم مثلا تحریم یک مانع جدی است و از طرفی صاحب صنعت نمیتواند و یا نمیخواهد این آلایندگی را کنترل کند.
نیروگاه همدان اغلب سال مازوت مصرف میکند
این مقام مسئول با بیان اینکه بسیاری از تکنولوژیها و نوع سوختی که به خورد صنعت و نیروگاه داده میشود به دلیل تحریمهاست، گفت: از سال ۹۷ به بعد نیروگاه شهید مفتح همدان اغلب ایام سال مازوت مصرف میکند درحالیکه درگذشته فقط در فصول سرد استفاده میشد.
وی با اشاره به صدور بیرویه مجوزهای دامداری در استان همدان، تصریح کرد: چقدر باید مجوز دامداریهای بزرگ بدهیم که منبع اصلی تولید گاز متان هستند؟
عربی یادآور شد: دامداریهای بزرگ عامل مهم تولید گاز متان هستند بنابراین باید به طور اصولی و نیازسنجی شده مجوز احداث دامداری داده شود.
استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان برای مسائل محیط زیستی
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان با بیان اینکه نیروگاهها هم در حین سوخت گاز و مازوت گازمونوکسید کربن منتشر میکنند، تأکید کرد: نیروگاه به عنوان یکی از منابع انتشار دهنده گازهای گلخانهای شناخته میشوند که این میزان گاز باید محاسبه انتشار شود چرا که سیستم محاسبه انتشار گازهای گلخانهای ما دقیق نیست.
وی با بیان اینکه استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان میتوانیم مسائل محیط زیستی را مدیریت کنیم، گفت: خوشبختانه در استان همدان در زمینه پسماندهای عادی شرکتهایی وجود دارند که اعلام آمادگی کردند که به طور صددرصدی استفاده شود.
عربی با تأکید براینکه لازم است تغییری در سیاستهای توسعهای استان دهیم، اظهارکرد: امروز دیگر زمان آن نیست که صنعت آلاینده و بزرگ و به ظاهراشتغالزا را به استان بیاوریم.
وی با بیان اینکه واحدهای فروسیلیس که تبعات خاص خود را در آلودگی هوا دارند و واحدهای فولاد که مصرف بالای از منابع آبهای زیرزمینی دارد باید در استانهایی که ظرفیت دارند احداث شوند، تصریح کرد: چرا نباید صنعت استفاده از های تک را در استان توسعه دهیم؟ اگر یک مسئول میتواند جذب سرمایهگذار داشته باشد چرا در این زمینهها جذب نمیشود؟ و یک صنعت بزرگ که زمین و آب زیادی میخواهد را در استان ایجاد میکنیم.
وی با تأکید براینکه نبایدمبنای توسعه استان همدان بر صنعت باشد، ادامه داد: مهمترین گاز آلاینده هوا CO۲ است که بهترین راه کنترل آن افزایش سرانه فضای سبز بوده و قانون هم در این زمینه راهکار ارائه داده است.
عربی با بیان اینکه عمده صنایع در همدان این موضوع را رعایت میکنند، خاطرنشان کرد: در برخی موارد بیشتر ظاهرسازی است به طوریکه نهالی کاشته شده اما به آن رسیدگی نمیشود.
انتهای پیام
نظرات