علیرضا میرعلی نقی ـ پژوهشگر موسیقی و منتقد هنری ـ در گفتوگو با ایسنا درباره کاهش اجراهای صحنهای در ایام عزاداری گفت: به نظر من نبود اجراهای صحنهای متناسب با ایام عزاداری، بیش از آنکه تقصیر هنرمندان باشد، بهخاطر ضعفهای مدیریتی موجود است.
او ادامه داد: زمانی که طراحان موسیقی و مدیران این حوزه با برگزاری کنسرتهای متناسب با ایام عزاداری موافق نباشند و برنامه خاصی را برای اجراهای صحنهای در این ایام در نظر نگیرند، شاهد اتفاق خاصی در زمینه اجراهای صحنهای متناسب با ایامی همانند محرم و صفر نخواهیم بود. زمانی که همه چیز بهصورت مقطعی و سطحی انجام میشود و هیچ چیزی در زمینه هنر جدی گرفته نمیشود، شرایط حال بهوجود میآید.
میرعلی نقی درباره راهکار پیشنهادیاش برای افزایش اجراهای صحنهای در ایام عزاداری گفت: مدیران فعال در حوزه موسیقی باید از متخصصان موسیقی استفاده کنند و به صورت دورهای موسیقی را با تمهای مختلف برگزار کنند. در این صورت مخاطب خاص این نوع موسیقی به تدریج بر اساس اشکال اجراهای صحنهای شکل خواهد گرفت.
وی اضافه کرد: به نظر من باید برای حل اینگونه مشکلات از یک سیستم مدیریتی خوب استفاده کرد. درواقع از افرادی بهره بگیریم که با موسیقی آشنا باشند و دارای ایدههای خوب و سازنده برای بهبود شرایط موسیقی در هر زمینهای باشند.
او همچنین با بیان اینکه در ایران موسیقی مذهبی داریم، گفت: در واقع موسیقی مذهبی با محوریت شعر مذهبی و با ایجاد فضاهای شناخته شده جهت بیان و تداعی آن شعرها ساخته و اجرا میشود.
میرعلی نقی برای جذب موسیقیدانها به موسیقی مذهبی پیشنهاد داد که یک گروه متشکل از نیروهای فعال در حوزه موسیقی از سازمانهایی همانند صدا و سیما، وزارت ارشاد و فرهنگ و دانشگاهها ایجاد شود و اضافه کرد: سپس این افراد بر روی جنبههای مختلف موسیقی مذهبی تحقیق علمی انجام دهند و همچنین راهکارهایی را برای چگونگی اجراهای صحنهای این نوع از موسیقی ارائه دهند و از آن نیز حمایت کنند.
میرعلی نقی درباره مداحیهایی که در ایام محرم و صفر در مجالس عزاداری صورت میگیرد، گفت: من مداحیهای امروز را به دلیل اینکه از اصل و ریشه خود دور شده و به یک تغییر خیلی بد از موسیقیهای پیش پا افتاده فارسی خارج از کشور تبدیل شدهاند، نمیپسندم. این مداحیها به هیچ عنوان فضای مذهبی را تداعی نمیکند و اساسا دارای روح مذهبی نیستند.
او تصریج کرد: گاهی اوقات اشعار مداحیها خیلی دچار اشکال هستند و حتی لحنهای محاورهای دارند. اینگونه اشعار و لحنی که در آنها وجود دارد در شأن خاندان امام حسین (ع) نیست.
این کارشناس موسیقی اشاره کرد که سالهاست درباره بد بودن مداحیها تذکر میدهد ولی کسی توجه نمیکند.
او در پایان درباره راهکار خود برای بهبود مداحیها گفت: برای این امر نیز باید ضعفهای مدیریتی را اصلاح کرد؛ چراکه همهی این مشکلات بخاطر نقصها و شیوهی مدیریتی مدیران به وجود آمده است.
انتهای پیام
نظرات