به گزارش ایسنا، ایتالله رییسی در دیدار با معاونین قوه قضاییه و دادستانهای سراسر کشور که صبح امروز در حوزه ریاست قوه قضاییه برگزار شد، با تبریک اعیاد شعبانیه، اظهار کرد: خداوند نعمتهای بسیاری را به بندگان عنایت کرده است که یکی از این نعمتها امامت و دیگری نعمت رسالت است. جریان امامت جریان مستمر و دائمی بر خلایق است و خداوند از آنها در قرآن کریم با منت یاد می کند.
وی افزود: اگر بخواهیم بین نعمت امامت و رسالت جامع اجتماع بگیریم به ولایت دست پیدا می کنیم.
رییس قوه قضاییه تاکید کرد: نعمت وقتی بسیار بزرگ شود با منت همراه است و اگر نعمت ولایت وجود نداشت زندگی انسان چیزی کم داشت.
رییسی اظهار کرد: نعمت وجود حجت خدا بالاترین نعمتی است که خدا به بشریت عطا کرده است.
وی افزود: بالاترین نعمت امروز در این مملکت نظام اسلامی و ولایت است که باید آن را پاس بداریم که نتیجه خون شهیدان، ایثارگری ایثارگران و صبر و بردباری جانبازان است.
وی با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب تاکید کرد: باید از نظام اسلامی پاسداری کنیم. با گذشت ۴۰ سال از انقلاب اسلامی، در بیانیه گام دوم انقلاب که با توجه به سخنان حکیمانه مقام معظم رهبری تدوین شده است، عنوان شده که چگونه باید در این راستا قدم برداشت.
رییس قوه قضاییه بیان کرد: آنچه در کشور انجام شده مربوط به طیف و گروه خاصی نیست و متعلق به کل نظام است. ما اعتقاد داریم آیندهای که پیش روی ماست روشن و نورانی است و به رغم زحمات دشمنان تردید نداریم که آینده روشنی متعلق به ماست.
وی با بیان اینکه آینده را زور و زر نمیسازد، اظهار کرد: آینده را صلاحیتها و تقوا رقم می زند و ما نگران آینده نیستیم. هاضمه همه هستی حق را قبول میکند اما پایداری، ستحکام و قرار واقعی عالم هستی بر حق است.
وی افزود: با این اعتقاد و باور به ما تکلیف شده که بر اساس حق حکم کنیم و تصمیم بگیریم و تدبیر کنیم و آنچه در عالم است فقط حکم خداست.
بر اساس این گزارش، رئیس دستگاه قضا اظهار کرد: اساس در دستگاه قضایی، حکم مورد پسند خداوند متعال است. رمز اینکه هواهای نفسانی انسان را از حکم خدا دور میکند فراموش کردن روند جزاست و عاقبت خود فراموشی خدافراموشی است.
وی گفت: امروز در دستگاه ناعادلانه قضاوت سعودیها انسانهای بیگناه کشته میشوند و این اقدام که با عنوان مبارزه با تروریسم صورت میگیرد جلوهای از هواپرستی است.
رئیسی اظهار کرد: گزارشهایی که به دست ما میرسد نشان میدهد این افراد انسانهای آزادهای بودند که برای مقابله با ظلم و حقوق مردم تلاش میکردند و رژیم سعودی آنها را با عنوان حقوق بشر میکشد و مجامع بینالمللی هم در مقابل این اقدام سکوت میکند.
وی تاکید کرد: ما میخواهیم مجامع بینالمللی در این رابطه تحقیق کنند و بگویند رژیم سعودی چه زمانی به دنبال حقوق بشر بوده است؛ چرا بیان نمیشود این افراد که ظالمانه کشته شدهاند چه جرمی داشتند که علنی خون آنها بر زمین ریخته شد و حقوق انسانها پایمال میشود.
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: ما وظیفه داریم به اعتبار آنچه که خداوند متعال و نبی اکرم مقرر داشتهاند در این نظام جمهوری اسلامی، در راستای گام دوم انقلاب اسلامی در خانواده دستگاه قضایی نواقص و کاستیها را برطرف کنیم و حرکت دستگاه قضایی به سوی پیشرفت و ارتقا صورت گیرد.
وی افزود: همه همکاران باید در این راستا فعالیت داشته باشند که البته این هدف با بخشنامه و دستورالعمل مرتفع نمیشود و نیاز به راهکارها و سازوکارهای کاملاً قابل اجرا هست و در این خصوص نباید نگاهمان فقط به مرکز باشد و باید از ظرفیت اندیشهها و نگاه استانها نیز در مسیر سند تحول استفاده کنیم.
رئیس قوه قضائیه در رابطه با سند تحول اظهار کرد: در این جهت از نگاهها و اندیشههای فعال و پویا در استانها باید بهرهمند شویم. ما تحول را یک امر ضروری میدانیم و به دنبال آن هستیم که در دستگاه قضایی اتفاق بیفتد.
رئیسی در ادامه این نشست گفت: یکی از آسیبهای موجود این است امروز در دستگاه قضائی با مشکلاتی روبرو هستیم که از جمله آن حجم بالای پروندههای ورودی و موجودی پرونده در برخی از واحدهای قضایی است که بیشتر در استانهای پرجمعیت و یا مناطقی است که با کمبود نیروی انسانی مواجه هستیم.
وی با اشاره به موضوع اطاله دادرسی در پروندهها اظهار کرد: نسبت به این مساله در دستگاه قضائی گلایههایی وجود دارد و مساله جدیدی نیست و با توجه به آسیب شناسیهای انجام شده برخی علل آن درون قوهای بوده و برخی دیگر برون قوهای است.
رئیس قوه قضائیه افزود: دادستانها برای رسیدگی به پروندهها باید راهکارهایی پیدا کنند تا موجب رضایتمندی مراجعه کنندگان شود.
رئیسی با بیان اینکه نکته مهم حفظ کرامت افراد است که شامل قضات، کارکنان و مراجعه کنندگان میشود، اظهار کرد: حفظ کرامت قضات مورد تاکید رهبری است و باید از قاضی عادل و وظیفه شناس تقدیر شده و سخنان آنها شنیده شده و مشکلات آنها رفع شود.
وی با بیان اینکه قاضی شجاع باید مورد کرامت قرار گیرد، گفت: وقتی بحث از کرامت مطرح میشود، شعار من نیست و اعتقاد من است که باید نسبت به قضات و کارمندان و همکاران قضائی این کرامت حفظ شود.
رئیس قوه قضائیه با تاکید بر اینکه کرامت در دستگاه قضائی باید نهادینه شود، گفت: این کرامت باید نسبت به وکیل، مراجعین، متهمان، و خانوادههای آنها در همه سطوح رعایت شود.
رئیسی خاطرنشان کرد: باید در دستگاه قضائی برای حفظ کرامت خانوادههای متهمان و دادن آرامش به آنها تلاش کنیم که برای این منظور از معاونت حقوقی قوه قضائیه درخواست کردیم تا دستورالعمل حفظ کرامت کارکنان و ارباب رجوع در تمام سطوح تهیه شود که طی 15 روز آینده این دستورالعمل تهیه و ابلاغ خواهد شد.
وی با اشاره به سیلهای اخیر در برخی از مناطق کشور گفت: باید به حقوق عامه توجه داشته باشیم و نباید منتظر بود که ابتدا حقی ضایع شود و بعد به آن رسیدگی کرد.
رئیس قوه قضائیه خاطرنشان کرد: اگر حقوق عامه رعایت میشد در سیل اخیر شاهد این میزان از خسارتها نبودیم.
وی با تاکید بر صیانت دادستانها از حقوق عامه بیان کرد: همکاران باید رویکرد صیانتی و ویژه به حقوق عامه داشته و نسبت به دست اندازیها به حقوق عامه حساسیت ویژه نشان دهند.
رئیسی با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری در مورد کار و کارگران اظهار کرد: کارخانهای را میفروشند حال اینکه این مبلغ چگونه تهیه میشود جای سوال است. با اموال ملت و از طریق ارتباطات و رابطه کارخانهای خریداری میشود و بعد هم آن را تعطیل میکنند. سازمان بازرسی و کسانی که در مناطق حضور دارند اجازه سوداگری به سوداگران را ندهند.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه مساله خصوصی سازی موضوع مهمی است، گفت: ۷۰ درصد تصدی گری ما دولتی است. اگر قرار است خصوصی سازی شود واقعاً باید خصوصی سازی صورت گیرد و این مسأله باید با حساسیت دنبال شود.
رئیسی یکی دیگر از ظرفیتهای قوه قضائیه را حل مشکلات مردم دانست و خاطرنشان کرد: گرهگشایی از مشکلات مردم و مردمی بودن از تأکیدات بنده است و شنیدن سخنان و مشکلات آنها کار مهمی است.
وی با اشاره به شعار سال مبنی بر رونق تولید خطاب به رؤسای دادگستریها و دادستانها گفت: باید تولید پا بگیرد و در این سال از تولید و تولید کننده حمایت کنیم و با هر مانعی که در این راه وجود دارد باید مبارزه کرد تا رونق تولید پا بگیرد.
رئیس قوه قضائیه در ادامه در خصوص موضوع اطاله دادرسی، اظهار کرد: باید در این خصوص حرکت جهادی صورت گیرد که از جمله آن میتوان به دوشیفته کردن واحدهای قضایی یا کار در روزهای تعطیل است.
رئیسی با اشاره به وجود پروندههای قدیمی در قوه قضائیه گفت: دادستانهای استانها باید در جهت کاهش اطاله دادرسی حرکتی جهادی داشته باشند و هر دادستان به اقتضای استان خود راهکاری در نظر بگیرد.
وی تاکید کرد: در دستگاه قضا پرونده روز باید به معنای پروندهای باشد که در همان سال جاری تشکیل شده و نباید پروندهای از سالهای گذشته در شعبهای وجود داشته باشد. اگر موردی خاص وجود داشته باشد دادستان باید به صورت موردی دلیل بیاورد که این پرونده چرا طول کشیده است، البته دستگاه قضایی نباید سرعت را فدای دقت کند.
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر مبارزه با زمینههای فساد در دستگاه قضایی اظهار کرد: سلامت در قوه قضاییه مهم همیشه مهم بوده است و اصل کار تک تک مدیران، قضات و کارکنان باید بر اساس فسادگریزی باشد و نباید این حساسیت کم شود.
رئیسی خاطرنشان کرد: باید از هر ارتباطی که زمینه ارتباطات ناسالم را فراهم میکند جلوگیری کرد. بنابراین باید مبارزه جدی با ناسلامتی در درون و بیرون قوه قضائیه صورت گیرد و هیچگونه ناسلامتی در این قوه پذیرفته نیست.
وی یکی از کارهای مهم را تبدیل هزینه اجتماعی به سرمایه اجتماعی بیان کرد و گفت: اصل تنبیه و تشویق نسبت به افراد کم کار و متخلف و افراد شجاع باید متفاوت باشد و دست فرد شجاع به عنوان چهره نمونه باید در مجموعه بالا گرفته شود. بعضی از قضات شجاع باید تقدیر شوند تا روحیه شجاعت را در دستگاه قضایی تقویت کنیم.
ریاست دستگاه قضا با اشاره به کاهش جمعیت کیفری زندانها اظهار کرد: باید مواردی که بازداشت ضروری نیست به بازداشت منجر نشود.
رئیسی در خصوص موضوع مهریه خاطرنشان کرد: در دیدار اخیر با مراجع تقلید بر این موضوع تاکید شد که این مسأله باید مورد توجه گیرد تا کسی به خاطر مهریه به زندان نرود. باید بین فردی که واقعاً اعسار آن مشهود است و کسی که اعسار بودن او مورد تشکیک میباشد باید به سابقه او رجوع شود و موضوع بازداشت و حبس در موضوع مهریه مورد توجه قرار گیرد.
وی تصریح کرد: موضوع اجرای احکام از دیگر موارد مهم در قوه قضائیه است، زیرا نتیجه تمام دادگاهها و محاکم با اجرای احکام آن مشخص میشود، اما امروز شاهد هستیم که هم در مورد احکام مدنی و هم احکام کیفری به ویژه در شهرهای بزرگ احکام اجرا نمیشود که لازم است در این زمینه کار جهادی انجام شود.
رئیس قوه قضائیه خطاب به دادستانها گفت: اگر حکمی اجرا نشود، دادستانها باید به صورت مصداقی ذکر کنند که چرا این حکم اجرا نشده و پرونده در اجرای احکام باقی مانده است.
رئیسی با اشاره به لزوم اطلاع رسانی در قوه قضائیه اظهار کرد: باید کار منسجمی در مورد اطلاع رسانی صورت گیرد و اطلاع رسانی را امر درستی میدانیم. در نحوه اطلاع رسانی دستورالعملی صادر شده که برخی نظرات اصلاحی داشتند. مواردی که قبل از ارسال به دستگاه قضائی در سطح جامعه برای مردم دغدغه ایجاد میکند و مورد سوال مردم است باید جواب داده شود و اطلاع رسانیها باید دقیق و به موقع صورت گیرد و نباید موضوع استانی به مساله ملی تبدیل شود.
انتهای پیام
نظرات