به گزارش ایسنا، جان کری وزیر امورخارجه پیشین آمریکا در گفتوگو با شبکه سیانان به سوالاتی پیرامون کتابش که در آن درباره توافق هستهای ایران و گروه موسوم به 1+5 نیز نوشته است، پاسخ داد. توافقی که دونالدترامپ رئیس جمهور آمریکا در ماه مه از آن خارج شد.
کری در پاسخ به سوالی درباره اینکه اخیرا گفته بود پس از برجام سه بار با وزیر امورخارجه ایران دیدار کرده است، اظهار داشت: اینکه دیپلماتها روابط خود را حفظ کنند غیر معمول نیست اما سه باری که من (با ظریف) دیدار کردم، اولی در کنفرانس صلح اوسلو، دومی در کنفرانس امنیتی مونیخ و سپس در مجمع عمومی سازمان ملل بوده است.
کری ادامه داد: او همزمان با تحریریه روزنامهها، شورای روابط خارجی و دیگر سناتورهای حاضر هم دیدار میکرد. بنابراین، این چیز جدیدی نیست ومهمتر اینکه من پیش از تصمصم رئیس جمهر برای خروج از توافق هستهای با وی (وزیر امورخارجه ایران) دیدار کردم. هیچ چیز غیرمعمولی در این باره وجود ندارد. من از زمان خروج دولت آمریکا از این توافق با آنها گفتوگو نکردهام.
وی با اشاره به اینکه پیش از کنار گذاشتن برجام با مایک پمپئو وزیر امورخارجه آمریکا نیز بارها گفتوگو کرده است، تصریح کرد: من هیچ کاری نمیکنم جز اینکه دیدگاههایم را درباره اینکه چه کاری درست است، تبادل کنم. این به روند کمک خواهد کرد. من با وزیر پمپئو چندین با درباره دیدگاهم رایزنی کردم اما آنها تصمیم به خروج از توافق گرفتند. رایزنیهای خوبی بود و آنچه برای من بهعنوان یک شهروند آمریکا مهم است، این است که با مردم دیدار و به آنها اطلاع رسانی و تبادل نظر کنم. آن زمان که من ظریف دیدار کردم سیاست واشنگتن ماندن در توافق بود اما اکنون از توافق خارج شدهایم و از آن زمان من دیداری با آنها (ایرانیها) نداشتهام.
وزیر امورخارجه پیشین آمریکا خطر نشان کرد: هفته گذشته در نیویورک مقامات دیگر طرفهای توافق، یعنی روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان با ظریف دیدار و توافق کردند که توافق باید باقی بماند و آنها برای حفظ آن تلاش میکنند اما تمام آنچه ترامپ انجام داد این بود که توافق را کنار بگذارد. از نظر من مردم باید بررسی کنند ببینند رئیس جمهورشان چه میکند و دیگران، صدراعظم آلمان، رئیس جمهور فرانسه و نخست وزیر انگلیس نیز چه رویکردی به این توافق دارند، کسانی که معتقدند این توافق برای صلح و امنیت جهان مهم است. من نیز بر این باورم که توافق هستهای برای جهان خوب است اما ما دیگر این دیدگاه را نداریم و رئیس جمهور از توافق خارج شد. ما این را میدانیم اما این بدان معنی نیست که من نمیتوانم نظرم را بیان کنم.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در ماه مه با وجود مخالفت شدید سایر کشورها به ویژه دیگر طرفهای برجام خروج خود از این توافق را اعلام کرد و گفت که تحریمها علیه ایران را بازمیگرداند. بخش دوم این تحریمهای ضد ایرانی که حوزه نفت را هدف قرار میدهد اوایل ماه نوامبر بازگردانده خواهد شد. اکنون کشورهای 1+4 در حال کار روی یک سازوکار ویژه مالی برای ادامه تجارت شرکتها با ایران در جهت پرهیز از این تحریمهای واشنگتن هستند.
انتهای پیام
نظرات