مهدی شکیبایی در گفتوگو با ایسنا با بیان این که مساله فلسطین را میتوان در چهار دهه اخیر در کشمکش میان دو جریان عمده مذاکره و مقاومت در نظر گرفت، اظهار کرد: نمایندگی جریان مقاومت را جنبشهایی مثل حماس و جهاد اسلامی و نمایندگی جریان مذاکره را فتح و یکسری گروههای چپگرا و ملیگرا بر عهده داشته اند.
وی تصریح کرد: اما در یکی دو دهه اخیر شاهد بودیم که جریان مقاومت رنگ و بوی بیشتری پیدا کرد که یکی از دلایل آن اتفاقات ایران در هنگام پیروزی انقلاب و تغییر سیاست خارجی بود که به طور کامل از جنبش های نهضتهای آزادیبخش در تمام دنیا حمایت به عمل آورده است.
این کارشناس مسائل فلسطین با اشاره به تصمیم ترامپ در انتقال سفارت از تل آویو به قدس بیان کرد: این تصمیم نقطه عطفی در صحنه فلسطین به شمار میرود و در یک شرایط خاصی گرفته شده است، به نظر میرسد این تصمیم یکی از جریانات عمده فلسطینی را از صحنه خارج کرد و آن هم جریان مذاکره بود.
شکیبایی یادآور شد: در واقع آمریکاییها در سال ۱۹۹۳ براساس قرارداد اسلو اعلام کردند که فلسطین دو سرزمین یکی برای اسرائیل و دیگری برای فلسطینیها شود، بنابراین، با تصمیم ترامپ، جریان مذاکره که در همان زمان متولد شد را نابود کرد و تنها جریان مقاومت در صحنه می ماند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه همچنین با اشاره به بحث آشتی میان گروههای فلسطینی خاطرنشان کرد: مهمترین راهبردی که فلسطینیها میتوانند برای مقابله با طرح ترامپ اتخاذ کنند، وحدت و آشتی ملی است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر شرایط به گونهای است که نه تنها خود فلسطینیها بلکه کشورهای عربی و اسلامی نیز نیاز دارند تا به روزهای اول خودشان برگردند، البته صرف اینکه فلسطینیها به وحدت برسند، اما اگر از سوی کشورهای عربی و اسلامی همراهی نشوند کار را به جایی نمیرساند، بنابراین باید ابتدا در درون فلسطین همگرایی ایجاد شود، چاره دیگری ندارند در غیر این صورت قدس برای همیشه از دست فلسطینیها خارج میشود.
این کارشناس مسائل فلسطین اظهار کرد: اگر به همین شکلی که تا امروز پیش رفته همه سکوت کنند، هم فلسطینیها، هم اعراب و هم دنیای اسلام، شک نکنید در ۲۴ اردیبهشت ۹۷ ترامپ سیاست انتقال سفارت از تل آویو به قدس را اجرایی خواهد کرد و اگر اجرایی شود فلسطینیها به همان کرانه باختری خودشان هم نخواهند رسید.
شکیبایی در ادامه گفت: هدف از تاسیس اسرائیل در سال ۱۹۴۸ این بوده تا پایگاهی در منطقه مهم، حساس و ژئوپلیتیک خاورمیانه داشته باشند، اما مقاومت فلسطینیها چیزی بود که محاسبه نکرده بودند و این مقاومت فلسطینیها بوده که تا به امروز در برابر آنها ایستادگی کرده و آنها مجبور شدند بپذیرند که دو دولت تاسیس شود،اما اکنون یک فرمول را ارائه کردهاند که قدس یکپارچه یهودی شود و بدون شک اگر چنین شود آنها کل فلسطین را یکپارچه برای اسرائیل میخواهند.
وی ادامه داد: فلسطینیها در برهه حساسی از تاریخ خودشان قرار دارند گرچه خطرناک است اما در عین حال فرصت بسیار خوبی است تا بتوانند برای همیشه حقوقشان در فلسطین را محقق کنند و این هم تنها از طریق وحدت و همگرایی خواهد بود.
این کارشناس مسائل فلسطین همچنین بیان کرد: راهبرد درست وحدت و انسجام است و اتفاقا دشمن هم بر این مساله توجه دارد برای این که فلسطینیها به وحدت نرسند، ترور رامی حمدالله نخست وزیر دولت وابسته به تشکیلات خودگردان فلسطین در نوار غزه هم ناظر به همین موضوع است که دشمن یعنی آمریکا و اسرائیل نمی خواهند تا ۲۴ اردیبهشت ۹۷ فلسطینیها به وحدت برسند زیرا کار برای آنها سخت میشود و تنها چیزی که می تواند کار را برای آنها در انتقال سفارت راحت کند دودستگی و چند دستگی بین فلسطینیها است.
شکیبایی تاکید کرد: فلسطینیها هم به این نتیجه رسیدهاند که هیچ چارهای جز آشتی و وحدت ندارند تا بتوانند با آن خطر بزرگ مقابله کنند، زیرا می دانند انتصاب رامی حمدالله نخست وزیر فلسطین به جریان مذاکره ارتباط دارد، او را در نوار غزه که اردوگاه فلسطینیها است ترور میکنند تا این دودستگی همچان میان گروههای فلسطینی ادامه داشته باشد.
وی ابراز کرد: ادامه مقاومت فلسطینیها و استمرار انتفاضه میتواند همچنان تنها گزینه برای مقابله با طرح ترامپ باشد، در کنار آن وحدت میان گروههای فلسطینی به عنوان عقبه حمایتی انتفاضه میتواند کمک شایستهای به فلسطینیها کند.
این کارشناس مسائل فلسطین با تاکید بر اینکه اگر قدس و فلسطین مهم است، کشورهای عربی باید به جنگ و دعواهایشان خاتمه دهند، گفت: هم در منطقه عربی وهم در دنیای اسلام نیاز به وحدت و آشتی داریم تا به طور کامل از اجرایی شدن طرح ترامپ جلوگیری شود و اگر این اتفاقات نیافتد تنها گزینهای که باقی میماند جریان مقاومت و جهاد است.
انتهای پیام
نظرات