• یکشنبه / ۲ مهر ۱۳۹۶ / ۱۴:۰۶
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 96070201158
  • منبع : نمایندگی خراسان شمالی

حرکت شهر بر مدار خشونت

حرکت شهر بر مدار خشونت

ایسنا/خراسان شمالی خشونت در هیچ جامعه‌ای پسندیده نیست، چون می‌تواند از نظر روحی و روانی آثار جبران‌ناپذیری روی کودکان و نوجوانان و حتی بزرگسالان برجای گذارد از این‌رو جامعه‌ای پویا و سرزنده است که از این عارضه اجتماعی بدور باشد.

به گزارش ایسنا، کودکان نخستین قربانیان خشونت در جامعه هستند چون به سرعت آن را درونی می‌کنند و سپس در اشکال مختلف بروز می‌دهند. بنابراین شیوع این عارضه در جامعه یک رویکرد نامطلوب است و هیچ کسی از آن نفع نخواهد برد.

خشونت یک بیماری اجتماعی است که در اشکال مختلف فیزیکی و لسانی در جامعه وجود دارد. اگر این عارضه در جامعه امکان رشد یابد اجتماع روی آرامش به خود نخواهد دید و نسلی خشن تربیت خواهد شد.

خراسان‌شمالی یکی از استان‌هایی است که مسئولان آن بارها خشونت و نزاع را یکی از آسیب‌های اجتماعی این استان بیان کرده‌اند که موجب شده تاکنون در دستگاه‌های قضایی این استان پرونده‌های زیادی نیز در این خصوص تشکیل شود.

اکنون پرسش اینجاست که خشم این افراد چرا و از کجا سرچشمه گرفته و برای مهار این سیل عظیم خشم های آشکار و نهفته چه باید کرد؟

غیبت، مسخره و تحقیر کردن از نشانه‌های بروز خشونت در شخص

«زهرا یوسف‌نژاد» مدیر گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به این‌که انسان در وجود خود هیجانات مختلفی چون غم، شادی و ... دارد که این هیجانات از نیازهای مهم بشر برای بقاء نسل است، گفت: خشم یکی از این هیجانات است که سبب می‌شود تا فرد بتواند از خود دفاع کند اما زمانی‌که به خشونت تبدیل می‌شود برای انسان یک آسیب محسوب خواهد شد.

وی با بیان این‌که در بروز خشونت چندین عامل تأثیرگذار است، افزود: یکی از این عوامل ارث می‌تواند باشد که از طریق والدین به فرزندان منتقل می‌شود.

یوسف‌نژاد ادامه داد: از سوی دیگر کودکانی که اعتماد به نفس ندارند نیز خشم آن‌ها در آینده تبدیل به خشونت خواهد شد.

وی اظهار کرد: والدینی که از الگوی فرزندپروری به خوبی آگاهی ندارند و یا فرزندان خود را در دوران کودکی نازپرورده و یا به صورت استبدادی تربیت می‌کنند زمینه ایجاد خشونت در فرزندان خود را به وجود می‌آورند.

این مقام مسئول بروز ناکامی‌های مختلف در برهه‌های مختلف زندگی چون در دوران تحصیل، بی‌مهری از سوی خانواده و تحقیر را از دیگر عوامل بروز این مشکل در افراد بیان کرد.

وی تصریح کرد: بچه‌ها انواع فیلم‌ها را از تلویزیون مشاهده می‌کنند و در حقیقت آن‌ها به عنوان الگوی رفتاری در آن‌ها نهادینه می‌شود اما آن‌ها هیچ کنترلی بر روی فیلم‌هایی که تماشا می‌شود را ندارند.

مدیر گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی با اشاره به این‌که خشونت به دو صورت درونی و بیرونی است، خاطرنشان کرد: خشونت ممکن است در فرد به صورت درونی وجود داشته باشد که این امر سبب می‌شود تا رفتارهای ناشایستی چون تحقیر و مسخره کردن افراد و غیبت به وجود آید.

به گفته وی، قتل، نزاع، ضرب و شتم، همسر آزاری و کودک‌آزاری از پیامدهای خشونت بیرونی است که در فرد بروز پیدا می‌کند.

یوسف‌نژاد با تأکید بر این‌که خشونت در کودکی در فرد نهادینه می‌شود و سپس در دوران نوجوانی و جوانی خود نمایان می‌شود، توضیح داد: راه حل کنترل آن نیز یک طرفه نیست به‌عنوان مثال زمانی‌که یک کودک کار را مشاهده کردیم و از ما تقاضا شود تا کالایی را از آن‌ها خریداری کنیم با بهترین شکل پاسخ آن را بدهیم، کالایی را از آن بخریم و اگر قصد خرید هم نداریم آن را طرد نکنیم و سبب نشویم تا این شخص از جامعه متنفر شود.

وی تصریح کرد: هم‌اکنون کلاس‌های روان‌شناسی در مراکز جامع سلامت شهرها برگزار می‌شود و از خانواده‌ها تقاضا می‌شود که در این کلاس‌ها شرکت کنند و مهارت‌های زندگی و الگوهای فرزندپروری را فرا گیرند.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: هم‌اکنون در همه مدارس روانشناس وجود دارد و باید این افراد نسبت به درمان افراد افسرده و پرخاشگر در مدارس کوشا باشند و از سوی دیگر این تابو نیز در خانواده‌ها برداشته شود که هیچ کسی نباید متوجه شود که فرزند آن ها افسرده و یا پرخاشگر است.

عدم آشنایی والدین با مهارت فرزندپروری، بیکاری و اعتیاد از علل بروز خشونت در خراسان‌شمالی

«اسماعیل قربانی» مدیرکل بهزیستی خراسان‌شمالی نیز در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که بیشترین پذیرش در مرکز مداخله بحران این اداره‌کل مربوط به خشونت خانگی است، گفت: این موارد شامل کودک‌آزاری، همسرآزاری و سالمندآزاری است.

وی افزود: همسرآزاری از نوع عاطفی و روانی و کودک آزاری از نوع مسامحه و غفلت است.

قربانی ادامه داد: علت اصلی بروز خشونت در خراسان‌شمالی، بیکاری، عدم آشنایایی والدین با مهارت‌های زندگی، اعتیاد، مشکلات اقتصادی و اختلافات خانوادگی است.

وی با تأکید بر این‌که تبعیض و حاشیه‌نشینی از دیگر علل بروز خشونت در این استان است، اظهار کرد: در شهر بجنورد 26 منطقه به‌عنوان مناطق ویژه در این اداره‌کل در نظر گرفته شده‌اند که این مناطق از کمترین تجهیزات و امکانات برخوردار هستند و تبعیض‌ها موجب شده تا این مناطق با بیشترین آسیب‌ها و مشکلات اجتماعی مواجه باشند.

این مقام مسئول تصریح کرد: روستاها به‌عنوان مادر شهرها محسوب می‌شوند و مسئولان باید به این امر توجه داشته باشند تا تدابیر لازم را بکار ببندند و از مهاجرت روستائیان به شهرها جلوگیری کنند.

وی خاطرنشان کرد: زمانی‌که شخص روستایی در روستا کار داشته باشد مجبور به مهاجرت در شهرها و اقامت در حواشی نمی‌شود در نتیجه فشار اقتصادی و بیکاری موجب نمی‌شود تا فشار بر روی آن به وجود آید تا به‌دنبال آن مشکلاتی چون اعتیاد، همسرآزاری و ... به وجود آیند.

مدیرکل بهزیستی خراسان‌شمالی با تصریح بر این‌که بسیاری از خانواده‌های خراسان‌شمالی درباره مهارت فرزندپروری آگاهی ندارند و نداشتن آگاهی از آن، زمینه‌های ایجاد خشونت را در کودکان به وجود می‌آورد، گفت: به‌عنوان مثال والدین به علت این‌که مهارت فرزندپروری را ندارند مدام فرزند خود را تحقیر می‌کنند و این امر سبب می‌شود تا خشم کودک در بزرگسالی به خشونت تبدیل شود.

وی تبعیض را از دیگر عوامل بروز خشونت در افراد برشمرد و افزود: از همان ابتدا سعی کرده‌ایم که در میان بچه‌ها تبعیض ایجاد کنیم مثلاً مدارس را به تیزهوشان، نمونه دولتی، دولتی، غیرانتفاعی و فرهنگی دسته‌بندی کرده‌ایم غافل از این‌که خود ما سبب شده‌ایم تا فکر نابرابری در بچه‌ها نهادینه شود.

زبان خشونت تبدیل به ابزاری برای رسیدن به نظرات و خواسته‌ها شده است

«مهدی نوری» یک استاد جامعه‌شناسی در خراسان‌شمالی هم‌چنین در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: وجود زندگی سنتی یکی از مهم‌ترین عوامل خشونت در این استان است.

وی با اشاره به این‌که برخی رفتارها از پدر و مادر به ارث می‌رسند، افزود: برخی رفتارها نیز وجود دارند که افراد می‌توانند آن‌ها را از محیط اطراف یاد بگیرند و امکان تغییر در آن‌ها نیز وجود دارد که خشونت یکی از این رفتارهاست.

وی با بیان این‌که خراسان‌شمالی استانی است سنتی و بیشتر افراد در آن به شغل کشاورزی و دامپروری مشغول هستند، توضیح داد: ذات این شغل‌ها به گونه‌ای است که باید برای دوام در طبیعت کمی خشن بود و این امر سبب شده تا بر روی افراد تأثیرگذار باشد اما می‌توان این روحیه را کنترل کرد و یا تغییر داد.

نوری ادامه داد: در جامعه سنتی آداب و رسوم بسیار مهم است، ابهت مردم باید حفظ شود، حرف اول در خانواده باید دستور مرد باشد و کسی نباید روی آن حرفی بزند. این رفتارها در خانواده سبب می‌شود تا افراد آن را در جامعه نیز اجرایی کنند، در نتیجه پدیده نابهنجار خشونت به وجود آید.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: افراد جوان نیز این‌گونه رفتارها را در خانواده فرا گرفته‌اند و برای آن‌ها عادی شده است و فکر می‌کنند رفتار و کارهایی که در جامعه انجام می‌دهند، درست است. به‌عنوان مثال زمانی‌که تصادفی رخ می‌دهد، دو طرف به زد و خورد و به بی‌احترامی کردن می‌پردازند این در حالی است که اگر فرد تقصیر کار قبول کند که مقصر است و معذرت‌خواهی کند هیچ گاه رفتارهای خشونت‌آمیز بوجود نخواهد آمد.

نوری، حاکم بودن نظام مردسالاری را یکی دیگر از مشکلاتی دانست که موجب بروز خشونت در استان شده است.

وی تصریح کرد: از سوی دیگر برای برخی این امر عادت شده است که اگر خشن باشند و با خشونت با سایر افراد رفتار کنند می‌توانند به آن چیزی که می‌خواهند هر چند که ناحق نیز باشد، دست یابند.

وی افزود: امروز زبان خشونت تبدیل به ابزاری برای رسیدن به نظرات و خواسته‌ها شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha