ژئوتوریسم پدیدههای زمینشناسی و زیستمحیطی را به خدمت آرامش روحی انسانهای کنجکاو در میآورد و آنان را در سفری جذاب، لذتبخش و پرخاطره به کشف ناشناختههای جهان هستی و نزدیکی با طبیعت و غوطهور شدن در جاذبههای طبیعی آفرینش فرامیخواند.
سال گذشته پنج استان کشور کاندیدای انتخاب به عنوان پایتخت ژئوتوریسم ایران بودند که در این میان لرستان موفق شد با توجه به پتانسیلهای موجود این عنوان را به خود اختصاص دهد. این استان به دلیل توپوگرافی خاص میتواند گردشگران زیادی را به خود جذب کند.
ثبت ژئوسایت و ژئوپارک ها زمینهساز ورود گردشگران و درآمدزایی برای استان
زهرا کمالی، دانشجوی دکترای زمین شناسی(تکتونیک) در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: لرستان دارای پتانسیل های بسیاری در زمینه ژئوتوریسم است که می تواند در ایجاد اشتغال بین دانش آموختگان علوم زمین و همچنین ساکنان مناطق هدف موثر است.
وی ادامه داد: در لرستان در حوزه زمین شناسی و توپوگرافی به واسطه اختلاف ارتفاعی که وجود دارد تنوع اقلیمی شکل گرفته و به واسطه همین تنوع اقلیمی یکی از بی نظیرترین تنوع های زیستی کشور را در این استان داریم. استان لرستان به واسطه وجود آثار طبیعی متعدد و منحصر بهفرد دارای ظرفیتهای بسیار ویژهای در بخش گردشگری طبیعی و ژئوتوریسم است به همین دلیل بود که در سالهای گذشته عنوان پایتخت ژئوتوریسم ایران به لرستان داده شد.
این کارشناس زمین شناسی افزود: گردشگری همواره از صنایع درآمدزا و کم هزینه به شمار میرفته است. گردشگری طبیعت که در سال های اخیر با شتاب زیادی گسترش یافته و علاقه مندان زیادی را به سوی خود کشیده نیز از این اصل پیروی کرده و حتی نسبت به دیگر رشته های گردشگری رشد و توسعه بیشتری را داشته است.
وی تصریح کرد:با توجه به اینکه لرستان پایتخت ژئوتوریسم کشور است هرچه تعداد ژئوپارک و ژئوسایت ها بالاتر باشد میزان ورود گردشگران نیز بالاتر خواهد بود.
پایتخت ژئوتوریسم لرستان در حد حرف باقی نماند
محمد اصلانی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان نیز در این باره گفت: برای تبدیل لرستان به مقصد گردشگری نیاز است که ظرفیتهای استان معرفی شود.
وی اضافه کرد: انتخاب عنوان پایتخت ژئوتوریسم برای لرستان بسیار خوب است اما از میراث فرهنگی و سازمان زمینشناسی گلهمندیم چراکه کار خاصی در این خصوص انجام ندادهاند. این دو دستگاه باید حداقل بخش توریسم را برای مدیران استان تشریح کنند و با جذب از ردیفهای مالی استفاده کنند. هر چه بتوانیم در زمینه صنعت توریسم و گردشگری در استان کار کنیم، اقتصاد و اشتغال بیشتر بهبود مییابد.
ثبت 22 ژئوسایت و سه ژئوپارک در لرستان
احدالله فاضلی، مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی لرستان نیز در این باره به ایسنا گفت: در پی مطالعات سال 93، طرح توسعه گردشگری استان و شناخت پتانسیلهای ژئوتوریسم در نهایت 20 ژئوسایت و 3 ژئوپارک در استان شناسایی و معرفی شد.
وی ادامه داد: فهرست این 20 ژئوسایت اولویتدار استان که دارای اهمیت محلی ملی و بین المللی هستند شامل چشمه آب گرم و رادیولاریت شهرستان دلفان، ناو معلق الشتر، ساختمان فراجسته، آبشار بیشه، موج نشان، غار ماهیکور خرم آباد، دریاچه گهر دورود و آبشار سفید الیگودرز است.
پیگیری ثبت جهانی دره شیرز و زمین لغزش سیمره/ به اعتبار نیاز داریم
فاضلی اظهار کرد: دره شیرز در شهرستان کوهدشت، منطقه اشترانکوه با محوریت دریاچه گهر در دورود و زمین لغزش سیمره و تالاب های پلدختر در شهرستان پلدختر به عنوان پتانسیل های ژئوپارک شناسایی شده و فرآیند ثبت جهانی آنها در حال انجام است که دستاورد بزرگ و درخور توجهی هستند.
مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی لرستان ادامه داد: تاکنون مستندات این دو ژئوپارک برای ثبت بینالمللی تهیه نشده است و اعتبارات 400 میلیون تومانی برای ادامه مطالعات آنها درنظر گرفتیم که با آن موافقت نشد.
وی با تاکید بر اینکه ثبت بینالمللی ژئوپارکهای استان از دغدغههای ماست، افزود: ژئوتوریسم استان نیاز به حمایت مادی دارد و از طرفی لازم است که این مهم معرفی شود.
ثبت ملی ژئوپارک اشترانکوه و دریاچه گهر انجام نشده است
فاضلی با اشاره به اینکه ثبت ملی ژئوپارک اشترانکوه و دریاچه گهر تاکنون انجام نشده است، تصریح کرد: مطالعات لازم و مستندات کافی در این خصوص را تهیه کرده ایم و میراث فرهنگی باید پیگیر این قضیه باشد.
موافقت نکردن سازمان محیط زیست برای ثبت ملی ژئوپارک منطقه اشترانکوه و دریاچه گهر
غلامرضا سلیمانی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان نیز در این باره به ایسنا گفت: ثبت ملی ژئوپارک منطقه اشترانکوه و دریاچه گهر با مخالفت سازمان محیط زیست مواجه شده است. برای ثبت جهانی دره شیرز در شهرستان کوهدشت و زمین لغزش سیمره و تالاب های پلدختر نیز پیگیری های لازم را انجام می دهیم.
رأی نهایی در خصوص ثبت ژئوپارک دریاچه گهر با شورای عالی حفاظت محیط زیست است
مهرداد فتحی بیرانوند، مدیر کل محیط زیست لرستان نیز در این باره به ایسنا گفت: چون دریاچه گهر در منطقه حفاظت شده اشترانکوه قرار دارد تاکنون با ژئوپارک شدنش موافق نشده است. شورای عالی حفاظت محیط زیست باید رأی نهایی در خصوص ثبت ژئوپارک دریاچه گهر را اعلام کند.
وی افزود: این منطقه در صورتی که به عنوان ژئوپارک ثبت شود تحت مدیریت سازمان محیط زیست خواهد بود.
برگزاری همایش ملی ژئوتوریسم و توسعه پایدار در لرستان
دکتر منوچهر ططری، رئیس دانشگاه پیام نور لرستان نیز در این باره گفت: همایش ملی ژئوتوریسم و توسعه پایدار اردیبهشت ماه سال آینده در لرستان برگزار میشود.
وی با اشاره به اینکه متولی برگزاری این همایش دانشگاه پیام نور لرستان است، اظهار کرد: هدف از برگزاری این مهم صرفاً معرفی جاذبههای گردشگری و ژئوتوریسم استان است تا با شناساندن این ظرفیت به سرمایهگذاران شرایط بهتری برای سرمایهگذاری در جهت توسعه استان ایجاد شود. معرفی ظرفیتهای استان و بهرهبرداری از آنها به بهترین نحو در رأس اهداف این همایش است.
رئیس دانشگاه پیام نور لرستان ادامه داد: پتانسیلهای استان در بحث گردشگری در بخشهای منابع طبیعی و آثار تاریخی بسیار بوده و نیاز است که این ظرفیتها معرفی شوند.
این ظرفیت ها در کنار جاذبههای بیبدیلی مانند اشترانکوه و دریاچه گهر به عنوان آلپ ایران و نگین زاگرس می تواند لرستان را به استانی سرآمد در صنعت ژئوتوریسم در دنیا تبدیل کند که تحقق این مهم نیازمند همکاری سایر دستگاهها در شناسایی، معرفی و ثبت ملی و جهانی آثار طبیعی است.
گزارش از ساناز رباطی، خبرنگار ایسنا
انتهای پیام
نظرات