این مترجم در گفتوگو با ایسنا درباره مهمترین مطالبه اهل قلم از مسئولان فرهنگی گفت: باید بگذارند رقابت بین ناشران سالم و اصولی شکل بگیرد. این حمایتهای صورتگرفته به رقابت سالم ضربه زده است و باعث شده بخشهایی ضعیف و بخشهای دیگری قدرتمند شوند. این مسئله بعد از رفع ممیزی مهمترین خواسته من است.
او در توضیح این مسئله بیان کرد: مثلا موضوع فروشگاههای کتاب و فضاهایی که به بعضی از ناشران داده میشود. به نظر من اختصاص این فضاها به برخی از ناشران باعث میشود کمر کتابفروشیهای کوچک بشکند. این غلط است و این فضاها باید به بخش خصوصی واگذار شود. خریدن کتاب با تیراژ زیاد از برخی ناشران جز فساد نتیجهای ندارد. خرید کتاب به این شکل مانع ایجاد رقابت سالم بین ناشران میشود. در عین حال بخش زیادی از کتابهای برخی ناشران که در واقع سرمایه آنهاست، به خاطر مسئله سانسور در انتشارات خوابیده و این موضوع لطمههای زیادی زده است. بنابراین برداشتن رانت و همه دخالتهای دولت در حوزه فرهنگ و کتاب و نشر خواستههای اصلی من هستند.
طاهری همچنین گفت: با دادن یارانه و طرحهای مختلف یارانهدار برای خرید کتاب مخالف هستم. همانطور که با دادن یارانه عمومی به مردم مخالفم. اینگونه طرحها با آمدن یک عده باعث تقویت یک گروه و با آمدن گروه دیگری باعث تقویت یا تضعیف گروه دیگری میشود. همه میدانیم که بنهای کتاب چه فسادهایی ایجاد کرد. دیدیم که هیچ تأثیری در بالا بردن شمارگان کتاب نداشت. باید فهمید که اینها پول مردم است و مسئولان حق ندارند تصمیم بگیرند که اینگونه با آن رفتار کنند و باعث تقویت عدهای و تضعیف عده دیگری شوند. باید اجازه دهند رقابتها عادی و سالم باشد.
این مترجم در ادامه گفت: اگر نمیخواهیم دولت به اِن جی اُ (NGO)هایی که به کتابخوانی و ایجاد کتابخانه میپردازند کمک کند لااقل خواسته ما این است که مانع اینگونه فعالیتها نشوند. کتابخوانی مسئلهای است که علاوه بر خانواده باید از کودکستان و مدرسه و آموزش و پرورش شروع شود.
او درباره قراردادهای نشر هم گفت: قراردادها بین ناشر و نویسنده بسته میشود. وقتی مولفی قراردادی را با یک ناشر امضا میکند شرایطی را پذیرفته است. اگر خلافی صورت بگیرد این مسئله از طریق اتحادیه و صنف قابل پیگیری است و میتوان برای پیگیری این احکام به قوه قضاییه مراجعه کرد. ارشاد نباید وارد این ماجرا شود. وقتی کلاهبرداری صورت میگیرد و میتوان از طریق مراجع قانونی آن را ثابت کرد باید از همان طریق اقدام کرد. ارشاد نباید در این قضیه دخالت کند.
طاهری درباره قاچاق کتاب نیز گفت: به نظر من آثاری که به صورت غیرقانونی تکثیر میشود چیزی نیست که مخفی باشد. شاید هم برخی از ناشران در آن دخالت داشته باشند. البته من به کتابهایی که مجوز ندارند کاری ندارم و حداقل مشکلی با انتشار غیرقانونی آثار گلشیری که مجوز نگرفتهاند و اینگونه به دست مخاطب میرسند، ندارم. این اتفاق در سطح وسیع درباره کتابهای او رخ میدهد. من از کسی که کتابهای گلشیری را میفروخت شنیدم که تیراژ این کتابها به ۳۰۰ هزار نسخه هم رسیده است، اما درباره کتابهایی که از این نویسنده به صورت قانونی مجوز گرفتهاند ولی به صورت غیرقانونی تجدید چاپ و یا تکثیر میشوند معتقدم ظلمی است که صورت میگیرد و میتوان جلو آن را گرفت. این اتفاق درباره کتابهای گلشیری با جلدهای مختلف رخ میدهد. فکر میکنم همه هم میدانند که چه کسانی این کار را میکنند ولی به خاطر اینکه منافع خودیها به خطر میافتد، اقدامی برای جلوگیری از آن صورت نمیگیرد.
انتهای پیام
نظرات