به گزارش ایسنا، در این میان اما برخی با برنامهریزی و مطالعه در طول ترم بر استرس شب امتحان غلبه کرده و نتیجهی خوبی را کسب میکنند و برخی دیگر نیز با تلنبار کردن تمامی مطالب، شب امتحان را به عنوان پراسترسترین شب فراموش نشدنی زندگی در تقویم ثبت میکنند.
بعضی نیز به راهکارهای غیرمعمول متوسل میشوند و مصرف خودسرانهی داروهای کاهندهی استرس و ضربان قلب نیز در صدر قرار دارد و بیشتر از سوی دانشجویان مورد مصرف قرار میگیرند. به طوری که بازار فروش داروهایی چون ریتالین و پروپرانول در ایام امتحانات داغ است و دانشآموزان گاه به تنهایی و گاهی همراه والدین خود اقدام به خرید این قبیل داروها و بدون نسخهی پزشک میکنند.
نکتهی قابل توجه این که کمتر کسی مراجعه به مشاور درسی و یا روانشناس را بر مصرف خود سرانهی دارو ترجیح میدهد و کسی از عوارض و وابستگی به آن آگاه نیست و همچنین نظارتی نیز بر ارائهی داروهای بدون نسخهی پزشک هم وجود نداشته و قرصهای آرامبخش نیز همچون استامینوفن و سرماخوردگی به آسانی در دسترس قرار میگیرند.
حتی دانش آموزان و دانشجویان ممتاز هم از قافله عقب نمانده و شببیداریهای شب امتحان را با مصرف قرص تضمین میکنند.
"فرهاد غیبی"، متخصص تغذیه در گفتوگو با ایسنا، منطقه آذربایجانشرقی، با اشاره به بایدها و نبایدهایی که محصلان باید در طول ایام امتحانات رعایت کنند، گفت: محصلان باید در طول ایام تحصیل و نه فقط ایام امتحانات بر رژیم غذایی خود توجه داشته باشند تا مشکلات بعدی را کنترل کرده و موفقیت تحصیلی خود را تضمین کنند.
وی افزود: از این رو محصلان باید از نظر کمبود ریزمغذیها بررسی شوند و این بررسی در دانشآموزان و دانشجویان دختر به دلیل شیوع کم خونی ناشی از فقر آهن ضروری است. بنابراین کمبود ریزمغذیها سبب کاهش قدرت تمرکز و یادگیری و خستگی دائمی میشود.
وی با اشاره به اهمیت استراحت کافی در ایام امتحانات گفت: اکثر محصلان اعم از دانشجو و دانشآموز شب بیداری را بر استراحت ترجیح میدهند و این در حالی است که استراحت قبل از امتحان و سحرخیزی از اهمیت ویژهای برخوردار است و در صورتی که استراحت کافی وجود نداشته باشد، قدرت یادآوری مطالب در جلسهی امتحان به طور قابل توجهی کاهش مییابد.
این متخصص تغذیه بیان کرد: شش ساعت قبل از خواب باید از مصرف چای، قهوه و قرصهایی که بیداری را سبب میشوند، خودداری شود و همچنین توصیه میشود تا شب امتحان از غذاهای سبک استفاده شود و مصرف غذاهای نفاخ و پرچرب و همچنین سرخ کردنیها نیز در ایام امتحان باید به حداقل برسد.
وی افزود: مصرف یک لیوان شیر قبل از خواب بسیار کمک کننده است و با توجه به این که شیر منبع خوبی از کلسیم است، میتواند خواب راحت و آرامی را رقم بزند.
وی تاکید کرد: مصرف شش گروه اصلی هرم غذایی اعم از نان، غلات، برنج، سبزیجات و میوهجات با رعایت تناسب در طول ایام امتحان باید مورد توجه قرار گیرد و انواع پروتئین و به خصوص گوشت و تخم مرغ باید همه روزه مصرف شوند. همچنین مصرف غذاهای دریایی نیز هفتهای دو بار باید در برنامهی غذایی دانشآموزان قرار گیرند.
"داریوش حکیمی"، رئیس اداره سلامت و تندرستی آموزش و پرورش آذربایجانشرقی، نیز در این خصوص اظهار کرد: مصرف داروهای آرام بخش در ایام امتحانات در میان دانشجویان شیوع بیشتری نسبت دانشآموزان دارد.
وی افزود: طی سالهای اخیر، مصرف خودسرانهی داروهایی مثل ریتالین و پروپرانول به منظور بیدار ماندن و غلبه بر استرس امتحان شیوع یافته و این در حالی است که این داروها با تاثیر بر روان مصرف کنندگان وابستگی روانی ایجاد میکنند و سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ از جمله عوارض جانبی مصرف خودسرانهی این داروها است.
وی بیان کرد: دانش آموزان شجاعت کافی برای مصرف داروهای شیمیایی را ندارند و از این رو مصرف این داروها توسط دانش آموزان، کمتر گزارش شده است و توصیه میشود تا استفاده از دمنوشهای گیاهی جایگزین مصرف داروهای شیمیایی شود.
حکیمی عنوان کرد: مصرف آبمیوههای صنعتی، داروهای شیمیایی و فست فودها باید در ایام امتحان به حداقل برسند؛ چرا که مصرف این قبیل مواد سبب تخلیهی انرژی به صورت یک جا و ناگهانی میشود و از این رو خستگی مفرط را در پی خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه دانشجویان در خوابگاهها به مواد غذایی تازه و خانگی دسترسی ندارند، گفت: دانشجویان غیر بومی نیز باید از سبزیجات، میوه و آبمیوههای تازه استفاده کنند و مصرف نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه را به حداقل برسانند؛ چرا که صرفا تاثیر روانی داشته و تاثیر چندانی در شب بیداری ندارد.
وی گفت: مصرف مغزها همچون گردو نیز در ایام امتحان توصیه شده است و زیاده روی در مصرف آن سبب برخی مشکلات گوارشی از جمله سوء هاضمه میشود.
رئیس اداره سلامت و تندرستی آموزش و پرورش استان با اشاره به نقش خانوادهها در مدیریت استرس دانش آموزان و دانشجویان، گفت: خانوادهها میتوانند با کنترل و مدیریت رفت و آمدها و مهمانیهای خود و آرام کردن محیط خانه، نقش موثری در کنترل استرس محصلان داشته باشند. همچنین فضاسازی و پشتیبانی از سوی خانوادهها میتواند گام موثری در مدیریت استرس دانش آموزان باشد.
وی با اشاره به این که امسال ایام امتحانات مقارن با ماه مبارک رمضان میباشد، گفت: به خانوادهها توصیه میشود تا رفت و آمدها و مهمانیهای خود را به اواخر و نیمهی دوم ماه رمضان موکول کنند تا صدمهای به درس فرزندانشان وارد نشود.
امید است تا عادت ناپسند مصرف داروهای آرامبخش در ایام امتحانات در جوامع دانش آموزی و دانشجویی از بین برود تا عوارض جانبی آن دامن گیر مصرف کنندگان نشود و استفاده از دمنوشهای گیاهی و اصلاح الگوهای تغذیهای جایگزین این روشهای نادرست شود.
گزارش از نسرین سوار خبرنگار ایسنا در آذربایجانشرقی
نظرات