همچنین او تاکید کرد که در 15 ماهی که اداره سفارت کشورمان در ایروان را برعهده گرفته است جلسات زیادی با مقامهای ارمنستان داشته و امروز شاهد تاکید ویژه مسئولان این کشور برای حفظ امنیت و احترام گردشگران ایرانی هستیم.
سیدکاظم سجادی در گفتوگو با ایسنا در رابطه با گسترش صنعت توریسم و گردشگری بین تهران و ایروان و آمار مسافران ایرانی به این کشور، خاطرنشان کرد: آماری که دولت ارمنستان در سالهای گذشته اعلام کرد بین 25 تا 30 هزار نفر بود. البته سال گذشته رئیسجمهور ارمنستان رقم 250 هزار نفر را اعلام کرد و گفت که در سال جاری منتظر سفر 250 هزار گردشگر ایرانی به ارمنستان هستند.
وی ادامه داد: باتوجه به اینکه تبادل توریست باید دوطرفه باشد، نسبت به گذشته ظرفیت پذیرش گردشگری خود را بالا بردیم و به تازگی هم با حضور دکترمسعود کرباسیان رییس گمرک جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان و با همکاری و تفاهم دو طرف از این پس اتباع ارمنی می توانند با ماشینهای خود از مرز زمینی وارد ایران شده و از تسهیلاتی که کشورمان در اختیار آنها میگذارد و فرصتهای گردشگری موجود در شهرهای مرزی ما بهره مند شوند، در چنین شرایطی انتظار داریم تعداد قابل قبولی از گردشگران ارمنستان به ایران سفر کنند.
این دیپلمات کشورمان با اشاره به بازدید سال گذشته خود از وضعیت جاده مسیر ارمنستان به ایران افزود: در آن زمان هیچ گونه خدمات و امکانات رفاهی برای مسافران وجود نداشت؛ اما امسال نمایندگان سفارت را برای بررسی وضعیت جادهها اعزام کردیم. تابلوهایی به زبان فارسی در محلهای مختلف نصب شده که افراد هنگام سفر دچار مشکل نشوند، علاوه براین دولت ارمنستان را هم در این زمینه فعال کردیم تا نیروهای امدادی را در مسیر مستقر و تعمیرکارهای سیار را هم در جاده فعال کنند، امکانات تسهیلاتی و اقامتی، سرویسهای بهداشتی و نمازخانه را در جاده های خود ایجاد کنند.
سجادی همچنین در پاسخ به این سئوال که ارمنستان به عنوان یکی از مهمترین مقاصد گردشگری ایرانیان، برای آرامش و امنیت هرچه بیشتر هموطنانمان در سفر به این کشورچه تدابیری اندیشیده است؟خاطرنشان کرد: مقامهای پلیس جمهوری اسلامی ایران با طرفهای ارمنی ملاقات هایی داشته و در این دیدارها بارها شنیده اند مقامهای عالیرتبه ارمنستان دستور دادهاند که برخوردی مناسب با اتباع ایرانی داشته باشند. علاوه براین طبق بررسیهای ما هم شکایتی از برخوردهای نامناسب مأمورین مرزی و یا حتی در حوزه شهری از پلیس ارمنستان با اتباع ایرانی نداشته ایم. هرچند برخورد ها با اتباع کشورمان بهتر از گذشته شده است ولی باز مطلوب ما نبوده و به کرات در دیدارهایمان با مسئولان ارمنستان تأکید میکنیم که ملاحظات لازم را در قبال هموطنانمان داشته باشند.
وی ادامه داد: ارمنستان کشور کوچکی است و تاکنون هم روی بحث گردشگری فعال نبودهاند و در 15 ماهی هم که من مسئولیت سفارت را بر عهده داشتم روی مسائل گردشگری و نحوه برخورد با اتباع کشورمان تأکید زیادی کردیم و مذاکرات بسیاری هم انجام شد، آنها هم کمکم خود را با این موضوع وفق داده و به دنبال رفع مشکلات هستند البته گردشگران ایرانی هم باید بدانند که امکانات گردشگری ارمنستان برای پذیرش مسافران ایرانی کاملا فراهم نیست و این به دلیل تفاوت های دوکشور در حوزه مذهب و آداب و رسوم است.
رفع مسائل گردشگری بین ایران و ارمنستان زمانبر است
سفیر کشورمان در ایروان بابیان اینکه رفع مسائل گردشگری بین ایران و ارمنستان زمانبر است، خاطرنشان کرد: نسبت به یکی دو سال گذشته در ارمنستان تغییرات زیادی ایجاد شده و گرشگران ایرانی در زمینه بهبود وضعیت تاکسیها، اطلاعرسانی به گردشگران، مترجمین زبان ارمنی، هتلها و نظارت روی محلهای اقامتی آسیبشناسیهایی انجام و گوشزد شده است. هموطنان ما هم اگر از مرز زمینی وارد ارمنستان میشوند باید نسبت به سلامت خودرو و تجهزاتی که همراه دارند توجه داشته باشند زیرا در عید جاده طوفانی و بارانی بوده و در سطح جاده مخاطراتی وجود دارد که لازم است تجهیزات کافی را همراه داشته باشند.
سجادی با تاکید براینکه گردشگران ایرانی باید به مقررات ارمنستان واقف باشند، افزود: اگر احیانا افراد اعتیاد دارند نباید مواد افیونی را همراه خود داشته باشند، زیرا برخوردهای جدی با آنها خواهد شد درصورتی که کمی روسی یا انگلیسی بدانند در سفر به ارمنستان راحت خواهند بود.
وی ادامه داد: برای رفاه بیشتر هموطنان سایت سفارت را فعال کرده و آنها می توانند اطلاعات مورد نیاز خود در زمینه گردشگری را از این راه و یا با مراجعه به سایت فارسی سفارت ارمنستان در تهران دریافت کنند. همچنین تلاش هایی درجهت فعال سازی تلویزیون و رادیو ارمنستان انجام دادیم تا بتوانیم فیلمهایی را از ایران پخش کنند؛ چراکه باور داریم اگرملتها یکدیگر را بهتر بشناسند زمینههای مشارکتشان هم بیشتر خواهد شد.
مواد مخدر جرم 70 درصد ایرانیان زندانی در ارمنستان
سجادی در ادامه و در اشاره به آخرین آمار از زندانیان ایرانی در ارمنستان و جرایم آنها گفت: تعداد این افراد ابتدا بین 38 تا 40 نفر بود. در این مدت 28 نفر به ایران منتقل شدند و خوشبختانه باتوجه به دقت مناطق مرزی و دقت از ورود مواد مخدر توسط افراد در این مدت بازگشت به زندان کمی داشتیم . متاسفانه 70 درصد ایرانیان داخل زندانهای ارمنستان به خاطر جرایم حوزه مواد مخدر در حبس هستند و 30 درصد هم به دلیل جرایم دیگر که درحال حاضر اکثر این افراد را به داخل کشور منتقل و سایرین هم به ایران باز خواهند گشت.
این دیپلمات کشورمان با ابراز خرسندی از روابط خوب سیاسی تهران و ایروان برای سال های متمادی افزود: به منظور توسعه سرمایه گذاری و افزایش همکاریهای مشترک به ویژه در خصوص بحث گردشگری ، لغو روادید که اتفاق افتاده و سفرهای اتباع دو کشور نشست هایی بین مسئولان ایران و ارمنستان برگزار شد که این امر میتواند اثرات خوبی در فعالسازی تعاملات اقتصادی و بهره وری از ظرفیتهای موجود در شهرها و استانها داشته باشد.
وی همچنین به انجام هماهنگی با وزارت خارجه برای بهره برداری از ظرفیتها، امکانات و موقعیت استانهای مختلف کشورمان در تعامل با سایر کشورها خبرداد و گفت: ما می توانیم به نوع خود از ظرفیتهای استانی که در اختیار داریم برای گسترس تعاملات تجاری و اقتصادی با سایر کشور ها از جمله ارمنستان استفاده کنیم. استانهای ما می توانند در حوزه های کشاورزی، صنعت، همکاریهای دانشبنیان، تعاملات فرهنگی، انتقال دانش فنی، احداث جاده و ... خدماتی را در اختیار ارمنستان بگذارند، این کشور هم اعلام آمادگی کرده تا این همکاری و مشارکتها را با ایران داشته باشد.
سجادی با اشاره به سفرها و مذاکرات متعدد مسئولان ایران و ارمنستان افزود: با این ملاقات ها دو طرف بیش از گذشته با ظرفیتهای یکدیگر آشنا شده و میتوانند با گسترش همکاریهای اقتصادی سطح تجاری دو کشور در این عرصه را بالا ببرند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: همکاری های تهران و ایروان در مناطق آزاد دوکشور در دست پیگیری بوده و به تازگی رییس منطقه آزاد ارس و هیأت همراه او در سفری که از آذربایجان شرقی به ارمنستان داشتند در زمینه همکاریهای مشترک جلسات مختلف بحث و تبادل نظربرگزار کرده و تصمیم بر این شد که در فعالسازی منطقه آزاد مغری ارمنستان، ایران حضور فعال داشته باشد؛ چراکه این منطقه می تواند همراهی خوبی با منطقه ارس که در نزدیکی آن است داشته باشد و امکانات و دانش فنی خود را با ارمنستان به اشتراک بگذاریم.
این دیپلمات کشورمان در ادامه بیشترین تعاملات تهران و ایروان را در حوزه انرژی و انتقال گاز از جمهوری اسلامی ایران و دریافت برق از ارمنستان به کشورمان دانست و گفت: خوشبختانه دو طرف تعهداتی از گذشته به هم داشتند و بر همین اساس هم کار خود را دنبال میکنند.
وی ادامه داد: البته انتظارات ما فراتر از این موارد بوده و به دنبال آن هستیم که در حوزه تجاری و تبادل کالا تعامل بیشتری با هم داشته باشیم و در همین راستا سفرهای متقابل مقام های ایران و ارمنستان انجام شده و وزارت اقتصاد ارمنستان هم درصدد است تا نشان تجاری حلال را در این کشور با مشارکت و تفاهمی که با طرف ایرانی داشته ایجاد کند تا در این عرصه شاهد تبادل کالاهای حلال بین تهران و ایروان باشیم.
سجادی با بیان اینکه با صادرات کالاهای ایرانی به ارمنستان درواقع محصولات ما به حوزه اورسیا وارد می شوند، خاطرنشان کرد: با ظرفیتی که ارمنستان در اتحاد اقتصاد اوراسیا وجود دارد می توانیم از طریق این کشور محصولات خود را به بازار حوزه اتحاد اقتصادی اوراسیا و پنج کشور به ویژه روسیه، منتقل کنیم.
همکاریهای ارمنستان با اتحادیه اروپا امتیاز مضاعف برای ایران
وی دربخش دیگری از این گفتوگو به سفر رئیس جمهور ارمنستان به اتحادیه اروپا اشاره کرد و گفت: همکاریهای ارمنستان با اتحادیه اروپا هم یکی از موضوعات مورد نظر بوده که میتواند امتیاز مضاعفی برای همکاری های مشترک ما محسوب شود، بنابراین اگر دو طرف بتوانند در این عرصه نزدیک شوند، میتوانند مراودات کالا را افزایش داده و آسیبهای موجود را هم از سر راه بردارند که این امر به افزایش میزان روابط تجاری و اقتصادی تهران و ایروان و محدود نشدن تعاملاتمان به گاز و انرژی میانجامد.
سفیر کشورمان در ایروان سهم مبادلات ایران و ارمنستان را سهم مبادلات را حدود ۲۳۰ میلیون دلار دانست و ادامه داد: با برگزاری ملاقات و جلسات بین تهران و ایروان به دنبال آن هستیم که فضایی ایجاد شود تا افراد امکانات خود را به طرفین معرفی کنند. اکنون اولین گامها را برداشتهایم. استانها فعلاً با یکدیگر ملاقات داشته و اتاق بازرگانی ارمنستان هم فعال شده، اتحادیه تجاری ایرانی ارمنستان هم فعال شده و مشارکت سازمان تجار ایرانی را با دولت ارمنستان بیشتر حمایت میکنیم تا بتوانند بازوی اقتصادی خوبی برای پذیرش هیأتهای ایرانی به ویژه در امر اقتصاد، تجارت و بازرگانی به ارمنستان باشند و این باعث شود که ما بتوانیم در این عرصه هم قدمی برداریم.
سجادی با بیان اینکه به دنبال افزایش شناخت مردم ایران و ارمنستان از یکدیگر هستیم، گفت: ناشناختهها را به شناختهها تبدیل میکنیم تا بخشهای خصوصی بتوانند در این موضوع خودشان با هم اتفاق نظر داشته باشند و ما هم به عنوان بازوی همراه در سفارت در خدمتشان هستیم.
سفر آتی نخست وزیر ارمنستان به ایران در حال برنامهریزی است
بخش دیگری از این گفتوگو در رابطه با سفر آتی کارن کارپتیان نخست وزیر ارمنستان به ایران و اهداف او از این سفر است که سفیر کشورمان در ارمنستان در این رابطه افزود: سفر نخست وزیر ارمنستان به دنبال سفر دکتر اسحاق جهانگیری به این کشور و دعوت از او برای سفر به ایران انجام میشود. البته نخست وزیر قبلی ارمنستان برای سفر به تهران اعلام آمادگی کرد که به انتخابات و روی کار آمدن نخست وزیر جدید و درنهایت سفر آقای روحانی مصادف شد. در حال حاضر هم برنامهریزیها در حال پیگیری است تا در اولین فرصت سفر انجام شود.
وی ادامه داد: در این سفر قرار است توافق و همکاریهای معمول بین دو کشور که در کمیسیونهای مشترک سالانه بررسی می شوند انجام شود. بخشی از موضوعات هم مربوط به حضورنخست وزیر میشود که بیشتر جنبه همکاری، همراهان و وزرایی است که با هیأت به ایران سفر میکنند. مواردی که در آن کمیسیون به نتیجه رسیده و در سفرآتی اعلام میشود.
گفتوگو از خبرنگار ایسنا: آزاده تهرانی
انتهای پیام
نظرات