به گزارش ایسنا، یک منبع دیپلمات عربی در گفتوگو با خبرگزاری آناتولی ترکیه با اشاره به تصویب ۳۰ قطعنامه درباره شرایط کشورهای عربی در جریان این نشست گفت: قرار است این قطعنامهها اساس قطعنامههای نشست آتی سران کشورهای عربی باشد که اواخر مارس جاری در اردن برگزار خواهد شد. همچنین امکان افزوده شدن بندهای دیگری همسو با دستور جلسه نشست سران وجود دارد.
علاوه بر این احتمالا یک نشست مقدماتی پیش از برگزاری نشست سران وزرای خارجه کشورهای عربی در اردن جهت فراهم کردن مقدمات نشست مذکور تشکیل خواهد شد.
در این نشست ۱۴ وزیر از جمله وزیر خارجه و وزیر مشاور کشورهای عربی در غیاب عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان حضور داشتند از جمله وزرای خارجه بحرین، کویت، لبنان، مراکش، یمن و سومالی و ۳۰ بند در دستور جلسه این نشست ثبت شد.
از جمله ۳۰ بندی که تصویب شد بندی مربوط به مخالفت با عضویت غیردائم اسرائیل در شورای امنیت برای سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ و اتخاذ تدابیر لازم برای جلب حمایتهای جهانی جهت لغو این کاندیداتوری بود.
در مورد مساله یمن نیز بندهایی به تصویب رسید که برجستهترین آنها حمایت از دولت عبدربه منصور هادی، رئیسجمهور مستعفی یمن و کمک به آن و پشتیبانی از راه حل مسالمت آمیز و نیز درخواست از جامعه جهانی و همه سازمانهای حقوقی برای اتخاذ موضعگیری سریع و قاطعانه درقبال آنچه نقض حقوق و قوانین توسط "کودتاچیان" خوانده شد، بود.
در ادامه وزرای خارجه کشورهای عربی آنچه استمرار "دخالتهای ایران" در یمن و "نقض امنیت و ثبات و حاکمیت ملی" یمن، خوانده میشود را محکوم کرده و از جامعه جهانی خواستتند به عنوان نمایندهای در شورای امنیت جهت توقف اقدامات ایران در یمن و احترام به حق حاکمیت ملی در این کشور این کشور را تحت فشار قرار دهد.
وزرای خارجه اتحادیه عرب در ادامه درباره تحولات لیبی بر چندین بند تاکید کردند که مهمترین آنها پایبندی به توافق سیاسی "صخیرات" و دولت وفاق ملی به عنوان تنها دولت مشروع در این کشور و نیز مخالفت با دخالت خارجی به هر شکلی که با درخواست دولت توافق ملی و هماهنگی با آن انجام نشده باشد، هستند.
در این نشست درمورد اختلافات دو طرف فلسطینی و اسرائیلی نیز بر لزوم پایبندی کامل به طرح صلح عربی به همان شکلی که در سال ۲۰۰۲ مطرح و بر اهمیت تحقق حقوق مردم فلسطین از جمله حق تعیین سرنوشت،تشکیل کشور مستقل فلسطین، آزادی تمامی اسرای فلسطینی از زندانهای اسرائیل و حل مساله پناهجویان فلسطینی تاکید شد.
همچنین شرکت کنندگان در این نشست از تمامی کشورها خواستند به دو قطعنامه ۴۷۶ و ۴۷۸ شورای امنیت و قوانین بینالمللی که الحاق قدس به اراضی اشغالی را ایجاد هیاتهای دیپلماسی در آن و نیز انتقال سفارتخانهها به این شهر را غیرقانونی محسوب میشود پایبند باشند.
آنان در ادامه با هرگونه طرحی برای کشور فلسطین با مرزهای موقت و یا هرگونه تقسیم اراضی فلسطینی مخالفت کرده و تاکید کردند با طرحهای اسرائیلی برای جدا کردن غزه از دیگر اراضی فلسطینی مقابله میشود.
در مورد شرایط سوریه، یک دیپلمات عرب به خبرگزاری آناتولی ترکیه گفت: بند مربوط به این مساله برای بحث و مذاکره مطرح نشد و به زودی بیانیهای در این خصوص صادر خواهد شد.
در نشست مذکور به درخواست دولت عراق که ابراهیم جعفری، وزیر امور خارجه عراق در جلسه افتتاحیه نشست در مقر اتحادیه عرب در قاهره مطرح کرده پرداخته نشد. جعفری در افتتاحیه از کشورهای عربی خواست به تعلیق عضویت سوریه پایان دهند.
احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب درباره عدم رسیدگی به این درخواست دولت عراق در کنفرانسی مطبوعاتی که پس از این نشست برگزار شد، گفت: شرایط برای اتخاذ تصمیمی جهت بازگشت سوریه به اتحادیه و عضویت دوباره آن فراهم نیست.
وزرای خارجه اتحادیه عرب در پایان نشست دورهای خود از تمامی کشورها خواستند به قطعنامههای بینالمللی که الحاق قدس به اراضی اشغالی و انتقال هرگونه سفارتی به این شهر را به رسمیت نمیشناسند پایبند باشند.
این درخواست وزرای خارجه اتحادیه عرب در پاسخ به اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در تاریخ ۱۴ فوریه گذشته بیان شد که گفته بود به صورت جدی به مساله انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس میاندیشد. این تصمیم هنوز از سوی کاخ سفید اتخاذ نشده است.
آنان در ادامه تاکید کردند، ایجاد هرگونه مقر دیپلماسی در قدس و یا انتقال آنها به شهر تجاوزی آشکار علیه حقوق مردم فلسطین و تمامی مسلمانان و مسیحیها و نقض آشکار قوانین بینالمللی، توافقنامه ژنو چهار، قطعنامههای شورای امنیت در این زمینه و احکام قانونی صادر شده از سوی دیوان کیفری بینالمللی محسوب میشوند.
دبیرکل اتحادیه عرب در جلسه افتتاحیه نشست بر پایبندی اتحادیه به راه حل تشکیل دو کشور برای حل اختلافات دو طرف فلسطینی و اسرائیلی تاکید کرد و گفت: فلسطینیها و مردم کشورهای عربی شریک دیگری ندارند.
ابوالغیط در ادامه تاکید کرد: هدف آشکار اسرائیل نابودی راه حل تشکیل دو کشور از طریق تحمیل شهرک سازیها بدون تشکیل کشور مستقل فلسطین است. اما ما از راه حل تشکیل دو کشور و طرح صلح عربی به عنوان نقشه راه حل اختلافات حمایت میکنیم.
طرح صلح عربی در نشست سران کشورهای عربی در سال ۲۰۰۲ در بیروت به تصویب رسید. این طرح بر عقب نشینی کامل اسرائیل از اراضی اشغالی ۱۹۶۷ در مقابل عمادی سازی کامل روابط میان کشورهای عربی و اسرائیل مبتنی است.
وی تاکید کرد تلاش برای دور زدن راه حل تشکیل دو کشور وقت تلف کردن بوده و از نظر کشورهای عربی مورد قبول نیست.
ابوالغیط با اشاره به وجود توافق بینالمللی در مورد راه حل تشکیل دو کشور ابراز امیدواری کرد که موضعگیری دولت جدید آمریکا همسو با این رویکرد جهانی و در حمایت از آن باشد.
ترامپ اواسط فوریه گذشته گفت: راه حل تشکیل دو کشور تنها راه حل برای پایان درگیری ها نبوده و راههای جایگزین دیگری وجود دارد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در سفرش به قاره گفت: باید هرکاری برای حفاظت از راه حل تشکیل دو کشور انجام شود.
وزرای خارجه کشورهای عربی در این نشست درباره دستور جلسه نشست سالانه سران که قرار است ۲۹ مارس جاری در امان برگزار شود، با یکدیگر رایزنی کردند.
انتهای پیام
نظرات