به گزارش ایسنا، معصومه ابتکار در همایش ایران فرهنگی در جهان امروز، گفت: دولت یازدهم با شرایط سختی در حوزه های مختلف مواجه شد ولی حقیقتا سخت ترین شرایط را در حوزه محیط زیست داشت. در شرایطی دولت یازدهم را شروع کردیم که می توانم به طور قاطع بگویم که دستاوردهای سال های قبل طی دوره ای از بی توجهی و فشار شدید به طبیعت تقریبا به نقطه صفر رسیده بود و در موضوعاتی مانند آب با بحران های جدی مواجه بودیم. با دوره ای از بهره برداری ها ی بی رویه از سفره های آب زیر زمینی، تالاب ها و رودخانه های ایران مواجه بودیم و متاسفانه در موضوعی مانند آلودگی هوا، بدترین مواد شیمیایی ممکن در هوای کلان شهرها رها شده بود و وضعیت از نظرآلودگی هوا به شرایط بسیار سخت رسیده بود.
وی ادامه داد: اگر توسعه قرار باشد اتفاق افتد باید حتما قبل از اجرای آن مطالعات زیست محیطی انجام شود. این کار در دنیا و در کشور ما در حال انجام است. تمام طرح ها توسعه کشور در دولت یازدهم با انجام مطالعات زیست محیطی و بعد از طی یک دوره سختگیرانه ممیزی توسط سازمان محیط زیست اجازه اجرا و بهره برداری داده می شود و متاسفانه در دورانی این نوع نگاه را نداشتیم. امروز با بسیاری از طرح ها و پروژه ها از گذشته مواجه هستیم که کار انجام شده و در واقع تغییر شرایط خیلی دشوار و سخت است.
رییس سازمان حفاظت از محیط زیست بیان کرد: یکی از مسائل مهم ما آلودگی هواست و به همین دلیل دولت یازدهم به طور جدی به این مسئله ورود کرد. اصلاح کیفیت سوخت، حذف بنزین پتروشیمی و ارتقای خودروها که باید سال 86 انجام می شد تا سال 92 متوقف ماند و پس از آن دولت با وجود همه مشکلات و محدودیت ها عزم و اراده خود را برای حل این معضلات به کاربرد. در حداقل 48 پروژه بزرگ در بخش هایی مانند صنعت، نفت، راه و ساختمان و شهرداری ها تغییرات جدی اتفاق افتاد. برنامه جامع کاهش آلودگی هوا برای تهران و هشت کلانشهری که معضل آلودگی هوا داشتند اجرا شد و این برنامه ها عملا باعث شد که با یک حرکت فرابخشی منسجم و سازوکار بسیار دقیقی که بر اساس دستاوردهای جهانی تنظیم شده بود پیش رویم.
معاون رییس جمهور با اشاره به اینکه سال 92، مجموعا 194 روز سالم و پاک داشتیم، گفت: در سال 95 با اجرای برنامه ها تا الان 259 روز سالم و پاک داشته ایم. با اجرای برنامه کاهش آلودگی هوا و با ممیزی دقیق سامانه یکپارچه معاینه فنی در کل کشور، کیفیت هوا بهبود پیدا کرده است.
وی درباره هوای اهواز گفت: دلیل اصلی کاهش کیفیت هوای اهواز تجمع نفتی در این منطقه است و دیگری بحث گردوغبار، ولی در شهرهای دیگر پیشرفت قابل توجهی زیادی داریم. در اصفهان تعداد روزهای سالم و پاک سه برابر شده است. یکی از کارهایی که در این دوره کردهایم این است که مصرف مازوت در نیروگاه ها را کم کردیم. از دلایلی که امروز در اکثر کلانشهرها کیفیت هوا رو به بهبود است، ارتقاء کیفیت بنزین، کیفیت خودرو، ارتقای معاینه فنی و توسعه حمل و نقل عمومی است. امروز نیروگاهها بین پنج تا شش درصد بیشتر مازوت مصرف نمیکنند.
معاون رییس جمهور افزود: اهواز در حال حاضر سختترین شرایط را دارد. البته در اهواز هم تعداد روزهای سالم رو به افزایش است، ولی به دلیل مشکلاتی که داریم مثل توفانهای گردوغبار، شرایط را سخت کرده است. متاسفانه یکی از کشورهایی هستیم که بیشترین تاثیر را از تغییر اقلیم می گیریم. ما گاز گلخانهای زیادی را تولید میکنیم، چون تولید کننده نفت و گاز هستیم و الگوی مصرف درستی نداریم و از ناحیه تغییر اقلیم نیز آسیب دریافت میکنیم. به همین دلیل پیوستن به توافق پاریس برای ما موثر است.
ابتکار بابیان اینکه مساله گردو غبار ناشی از تغییر اقلیم و سیاستهای ناپایدار و نادرستی است که در بحث مهار منابع آب و به ویژه در سد سازیها اتفاق افتاده است اظهار کرد: مسئله گردو غبار همچنین به چرای بی رویه است و مسائلی که در کشورهای همسایه اتفاق می افتد نیز مرتبط است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در عراق ناامنی باعث از هم پاشیدن نظامهای اداری آن کشور شده است، متاسفانه در ترکیه نیز احداث 15 سد و حبس 35 میلیارد متر مکعب آب دجله و فرات، به خشکی عمده تالابهای عراق منتهی شده است.
معاون رییس جمهور بیان کرد: ستاد ملی مقابله با گردوغبار در سال 92 تشکیل شد. خود من شخصا سال 92 برای مذاکره به کشور عراق رفتم تا عملیات اجرایی کاشت درخت را داشته باشیم، ولی متاسفانه در آن شرایط اعلام کردند که نیروهای تکفیری نزدیک بغداد هستند و ... امیدواریم با رهاسازی عراق از دست اشغالگران بتوانیم طرحهای زیست محیطی را جلو ببریم.
وی با اشاره به اینکه سازمان ملل دررابطه با برطرف کردن مشکل گردو غبار نقش مهمی داشته است اظهار کرد: مجمع سازمان ملل دو قطعنامه در باره گرد و غبار صادر کرده است. سازمان ملل درباره گردو غبار گزارش تدوین کرده است و امیدواریم که کنفرانس جهانی سازمان ملل در رابطه با بحث گرد و غبار در سطح جهانی برگزار شود.
به گفته ابتکار، کانون های داخلی گردو غبار نیز مورد توجه دولت بوده است. در خوزستان 400 هزار هکتار کانون گرد و غبار داریم. جنوب خوزستان 17 سال است که با خشکسالی رو به رو است و دولت همه این مسائل را درنظر دارد.
وی ادامه داد: عراق هشت میلیون هکتار کانون گرد و غبار دارد. وقتی کانونی فعال میشود چیزی حدود 50 تا 100 کیلومتر خاک بلند میشود. گاهی تا ارتفاع هشت کیلومتر و حرکت میکند. درحال حاضر منشا یابی کانونهای گرد و غبار را انجام دادهایم، تمام نقاط خوزستان شناسایی شده و می دانیم که در کجا باید چه اقداماتی را انجام دهیم. توانمندی سازمان هواشناسی نیز برای پیشبینی گرد و غبار فوقالعاده افزایش پیدا کرده است و این خود گام مهمی است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست درباره افزایش دما در کشور گفت: افزایش دمای میانگین جهانی تا 1.8 درجه سلسیوس مطرح شده است کشور ما عدد 1.8 را گذرانده و از متوسط جهانی افزایش دمای ایران بیشتر بوده. بنابراین باید بتوانیم سازگاری داشته باشیم. فرهنگ و شیوه زندگی ما باید با واقعیتی که در دنیا اتفاق می افتاد تاب آوری داشته باشد و اقدامات پیشگیرانه را انجام دهد. این مسئله ای نیست که دولت بتواند با آن در چند سال مقابله کند چون بعد داخلی را هم حل کنیم بعد بین المللی آن می ماند.
ابتکار ضمن اشاره به احیای تالاب هورالعظیم، جوسازی های منفی درباره آن برای هجمه به دولت است عنوان کرد: از دستآوردهای دولت در این دوره بحث احیای تالاب هاست به عنوان مثال تالاب هورالعظیم متاسفانه این تالاب را برای اکتشاف نفت خشک کرده بودند و جو سازی هایی که برخی امروز انجام می دهند برای تخریب دستاوردهای دولت است.
وی در ادامه با اشاره به این که مشکل هورالعظیم را از روز های اول مد نظر داشتیم اظهار کرد: از روزهای اول متوجه مشکل هورالعظیم شدیم که وزیر نفت نیز از همان ابتدا با ما همکاری کرد و امروز چهار میلیارد متر مکعب آب شیرین از کرخه وارد هورالعظیم شده و این تالاب 70 درصد آبگیری شده است، که این امر دروغ نیست.
انتهای پیام
نظرات