به گزارش ایسنا، در زمانهای که تلویزیون، رادیو و روزنامهها تنها رسانههای موجود برای اطلاعرسانی رسمی بودند، حضورشان بسیار حائز اهمیت بود و شاید به همین خاطر است که برخی از تیترهای روزنامههای زمستان ۵۷ هنوز ماندگار مانده و حتی نسل جوانی که آن دوران را ندیدهاند، این تیترها را بخوبی میشناسند یا حداقل یک بار به گوششان خورده است.
تیترهای روزنامهها که آن روزها تعدادشان به شمار انگشتان یک دست بود در دی و بهمنماه سال ۵۷، به نوعی ناقل مهمترین بخش از تاریخ معاصر کشورمان بودند؛ تیترهایی که از فروپاشی یک سلطنت و ساخت یک نظام جدید خبر میدادند و روزنامهها را به چاپهای دوم و سوم میرساندند.
۲۶ دی ماه سال ۵۷ محمدرضا پهلوی در سفری بیبازگشت ایران را به مقصد مصر ترک کرد. خبری که با تیتر ماندگار «شاه رفت» روی روزنامههای «کیهان» و «اطلاعات» نقش بست و طنین شادی این خبر تا روزها در شهرهای این مرز و بوم به گوش میرسید.
محسین صالحیار، سردبیر وقت روزنامه اطلاعات در خاطرات شفاهی خود به تاریخ ۲۴ دی ماه ۵۷، که سیدفرید قاسمی آن را نقل کرده است، میگوید: «چون رفتن شاه قطعی است و توانستهایم تاریخ و حتی ساعت پرواز را هم به دست بیاوریم باید پیشبینی کارها را بکنم. میدانم در ساعتی که پرواز انجام میشود، رساندن عکس به روزنامه و انعکاس جزئیات چگونگی انجام این حادثه مهم مقدور نیست.
از مدتی قبل مساله تیتر اول روزنامه در روز رفتن شاه فکر مرا به خود مشغول کرده است. همان دو کلمه را روی یک تکه کاغذ کوچک نوشتم و دادم دست مسوول فنی و پرسیدم: میتوانی این دو کلمه را با دستگاه «آگران» طوری بزرگ کنی که تمام عرض بالای صفحه اول را بپوشاند؟ یکه خورد و گفت مگر تمام شد؟ گفتم: میشود اما فعلا فقط بین من و تو باشد. میخواهم کارمان را جلو بیاندازیم. ضمنا هم خودت در آرشیو بگرد و یک عکس از شاه و فرح با لباس زمستانی در فرودگاه مهرآباد را پیدا کن که پشت به دوربین در حال نزدیک شدن به هواپیما نشان دهد.
۲۶ دی از همان اولین ساعات صبح، خبرهای رسیده از دربار، نخست وزیری، فرودگاه مهرآباد و منابع دیگر نشان میدهد که امروز خروج شاه قطعی است. مهمترین قسمت تدارک کار امروز قبلا دیده شده و فقط مسائلی نظیر استقرار خبرنگار و عکاس در فرودگاه و نظایر آن باقی مانده است. ناگهان صدای رییس دفترم بلند شد که گوشی دیگری را به دستم داد و گفت: فرودگاه! صدای خبرنگار مستقر در فرودگاه را شنیدم و کلماتش را به این شرح یادداشت کردم: هواپیمای بوئینگ ۷۲۷ شهباز حامل شاه و فرح سر ساعت ۱۲:۳۰ از زمین بلند شد و من الان دارم با چشم مسیر اوج گرفتن آن را در آسمان دنبال میکنم.»
«امام آمد»؛ تیتر ماندگار دیگری است که ناقل یکی دیگر از مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر کشورمان است. این تیتر خبر ورود امام خمینی به کشور را در تاریخ ۱۲ بهمنماه سال ۵۷ روایت میکند. تیتر «امام آمد» توسط فریدون صدیقی، روزنامهنگار باسابقه انتخاب شده است. صدیقی پیشتر درباره خاطرات خود از این تیتر تاریخی، گفته است: «در روز ورود امام به همراه حسین پرتوی عکاس خبری برای تهیه گزارش به فرودگاه رفتیم و جمعیت بسیار زیادی در فضای سربسته سالن منتظر ورود امام خمینی (ره) بودند. مردم در هنگام ورود رهبر انقلاب سرود معروف «خمینی ای امام» را سر دادند و به این ترتیب امام از فرودگاه به بهشتزهرا رفت.»
از ۱۲ بهمن تا ۲۲ بهمن ماه که از آن به عنوان دهه فجر یاد میشود، تیترهای ماندگار دیگری از روزهای مهم و سروشتساز سال۵۷ روی روزنامههای کشور نقش بستند که مرور هر کدام میتواند یادوارهای از آن دوران باشد.
«امام: اعضای شورای انقلاب تعیین شدند»، «امام: اگر راه مسالمتآمیز نبود، اعلام جهاد میکنم»، «بازرگان نخستوزیر حکومت انقلابی»، «مردم به بازرگان رأی اعتماد دادند»، «تهران صحنه جنگ خونین مسلحانه»، «رژیم متلاشی شد»، «گرامی باد بهار آزادی، اولین پیام امام در وطن» و «امام پایان کلیه اعتصابها را اعلام کرد، شنبه روز بازگشت به کار است» از جمله تیترهایی است که اخبار مهم ۱۲ تا ۲۲ بهمنماه سال ۵۷ را روایت کردند.
انتهای پیام
نظرات