• شنبه / ۹ بهمن ۱۳۹۵ / ۰۵:۲۹
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 95110805325
  • خبرنگار : 71157

انتقاد مستور از برخی نگاه‌ها درباره نامزدی «فروشنده»

انتقاد مستور از برخی نگاه‌ها درباره نامزدی «فروشنده»

مصطفی مستور دیدگاهش را درباره نامزدی فیلم «فروشنده» اصغر فرهادی در اسکار مطرح و به برخی نگاه‌ها انتقاد کرده است.

این نویسنده در یادداشتی که در اختیار ایسنا گذاشته نوشته است: «توضیح بدیهیات همیشه کار دشواری است، اثبات آن‌ها به مراتب دشوارتر است. اما توضیح و اثبات چیزهای بدیهی برای کسانی که عادت دارند همه چیز را از روزنه‌ تنگ و کج و کوله‌ سیاست ببینند، محال است.
یکی از تفاوت‌های مهم ادبیات و هنر با سیاست این است که ادبیات و هنر می‌کوشند تا پیچیده‌ترین مفاهیم را با مشتی کلمه و نور و رنگ و صدا و چند شخصیت کج و کوله، ملموس و ساده کنند و سیاست به شکل غیر قابل درکی ساده‌ترین چیزها را به پیچیده‌ترین معماها تبدیل می‌کند. مثلا برای یک موضوع بدیهی مثل مثبت بودن خرید هواپیماهای ایرباس نو، عالی‌ترین مقام رسمی کشور باید در کنفرانس خبری خود توضیح بدهد و کارش را «توجیه» کند چون بسیاری از مخالفان او نمی‌توانند این موضوع بدیهی را درک کنند. در چنین وضعیتی شنونده نمی‌داند باید شگفت زده شود یا بخندد یا شاید دقیق‌تر از این دو احساس، باید گریه کند و تاسف بخورد.
نمونه‌های بدیهی زیادی سراغ دارم که در جامعه ما وجود دارد که می‌توانند همزمان ما را بخنداند و بگریانند و شگفت‌زده کنند. این نمونه‌ها علاوه بر بدیهی بودن، اغلب یک ویژگی مشترک دیگر هم دارند: هولناک‌اند. در واقع از این نظر هولناک‌اند که در عین بدیهی بودن به هیچ شیوه‌ معقولی نمی‌توان بداهت آن‌ها را برای گروهی روشن کرد. وقتی مدیر مسئول روزنامه‌ای خاص با صراحت تمام در تلویزیون می‌گوید دو مقام اجرایی ارشد ایران از غرب خواسته‌اند تحریم‌های فلج کننده علیه ایران وضع کند، ذهن غیرسیاسی دچار نوعی استیصال و درماندگی می‌شود. شاید به همین دلیل است که اذهان غیرسیاسی با شنیدن این ادعاها اول شگفت زده می‌شوند، بعد مییخندند، بعد تاسف می‌خورند و بعد پی می‌برند که در چه وضعیت هولناکی قرار دارند.

آخرین نمونه از این دست، انتخاب فیلم «فروشنده» به عنوان یکی از پنج نامزد نهایی بهترین فیلم‌خارجی اسکار است. واقعا این موضوع آن قدر پیچیده است که آسمان ریسمان کنیم تا هر چیزی را ببینیم مگر افتخار و غرور ملی را؟ اهالی سیاسی کار به شکلی خودکار این انتخاب ساده را با معیارهای سیاسی پیچیده می‌کنند و بعد به نتایجی میی‌رسند که دوست دارند برسند.
استدلال سست و کلیشه‌ای و عوامانه‌ «سیاه نمایی هر فیلم ایرانی دلیل استقبال جشنواره‌های خارجی از آن فیلم است» معنای دیگرش این است که انبوه فیلم‌ها، داستان‌ها و نمایشنامه‌های ایرانی که به طلاق و فقر و خیانت و اعتیاد و خشونت و فساد و خودکشی می‌پردازند، لابد به عقیده‌ آن‌ها از اساس آثاری تخیلی‌اند. موضوع ساده‌تر از آن است که ذهن‌های سیاست‌زده سعی می‌کنند با مشقت زیاد آن را پیچیده کنند.
جامعه‌ای که نتواند بدیهیات را ببیند، پیچیدگیی‌ها را هرگز نخواهد دید. جامعه‌ای که نتواند بدیهیات را ببیند، جامعه‌ای طبیعی نیست. باید بروند پیش روان‌شناس و جامعه‌شناس تا عقده‌گشایی شود، تا طبیعی شود.
کسی که افتخار ملی را از دریچه تنگ و کج و کوله سیاست ببیند، نتایجی که می‌گیرد هم کج و کوله خواهد بود. گروه‌های فشار با خشم آرزو می‌کنند امثال فرهادی ایران را برای همیشه ترک کنند تا آن‌ها بتوانند از ایده‌ پوسیده و عقیم «تئوری توطئه» خود نتایجی بگیرند که آرزو دارند بگیرند. اصغر فرهادی به روشنی این نکته را دریافته و برای همین هم در ایران مانده است تا برای کشورش افتخار بیاورد. فارغ از عیار فیلم «فروشنده» نسبت به سایر آثار این فیلمساز وحتی فیلم‌های جهان، آن چه امروز می‌درخشد فرهنگ و هنر ایرانی است. به خصوص در زمانه‌ای که سینمای ایران در افول کامل است، چنین موفقیت‌هایی را باید صد چندان ارج نهاد. من از آن‌ها که این درخشش را نمی‌بینند - یا نمی خواهند ببینند- مشفقانه می‌خواهم عینک‌شان را از روی چشم بردارند و پنجره‌های اتاق‌شان را باز کنند. نور کافی و هوای تازه بیرون از چهاردیواری آن‌ها است.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۰۷:۲۸

آقای مستور عزیز در سخنان شما 3 چیز مرا بهت زده کرده 1.منظور شما از بدیهیات همان واقعیات است یا واقعیات همان همان بدیهیات است اما این دو کاملا متفاوت اند2.شما فرمودیده اید اثر آقای فرهادی به نوعی شاهکار و افتخار ملی است پس چرا من با دیدن چندین باره این فیلم به جای افتخار به آن بیشتر تاسف خوردم که جامعه و مردم ایران را اینگونه معرفی کرده است البته با ذکر این نکته که منم جزو این ملتم.3.آقای فرهادی چیز های کوچک را بلد میکند( واین ریزبینی نیست بلکه کم لطفی است) نه آنکه واقعیت های جامعه را نشان دهد فداکاری مردان بی ادعای هشت سال دفاع مقدس،خونه دل خوردن های مادران و پدران و همسران آنها اینها هم جزو واقعیات جامعه ایران هستند ولی فیلم های ایشان خالی و حتی متعارض با افکار آنهاست و ایشان فراموش کرده اند به جای اینکه فرهنگ ایرانی اصیل را ارائه دهد فرهنگ ایران فرانسوی و غربی را ارائه کرده است .

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۱:۲۹

آقای اکبر، آقای فرهادی سلیقه خودشان را در ساخت فیلم دارند.شما هم با سواد شوید و فیلم هایی بسازید که فرهنگ ایرانی را به جای فرهنگ غربی ارائه‌دهند.. اگر هوش ، سواد و استعداد آقای فرهادی را ندارید... ساکت ماندن را داشته باشید و حرف هایی که حفظ کردید را ... نکنید.

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۶:۰۵

خریدن هواپیما خوبه .اما اون ذوق زدگی که مسئولان از خودشون نشون دادن اونم برای فقط 1 ایرباس تحقیر امیز بود .اگه 100 تا ایر باس دیگه رو بگیرن می خوان چیکار کنن.لابد دو ماه کشور تعطیل میکنن و شادی عمومی اعلام میکنن.نگرانی به خاطر ایر باس اینه که قبلا هم از این خرید ها انجام شده اما فقط پول داده شده و جنسی تحویلی نگرفتیم.

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۶:۰۷

اکبر عزیر، سلام فرهادی در میان سینماگران ایران یک افتخار ومیراث فرهنگی است. این همان نکته بدیهی است که آقای مسطور به آن اشاره می کند.سینمای دفاع مقدس تنها یکی از ژانر های سینمایی است که اهمیت آنهم بدیهی است. پر رنگ کردن پدیده ها هم یکی دیگر از بدیهیاتی است که می تواند آثار هنری را نافذ ومانا کند. این یک شاخصه مهم ادبیات وهنر ملی ما هم هست. یکبار دیگر چند غزل حافظ و یا مثلا فیلمنامه گاو را بخوانید از آنها لذت می برید، ماندگار شده اند. اینهم بدیهی است. مسطور درست می گوید. اثبات بدیهیات ، حتی در زمینه علوم طبیعی گاهی آن قذر دشوار است که فقط باید آنها را قضاوت کرد نه اثبات.

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۷:۰۰

افرین استاد مستور

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۲۰:۱۴

شما نویسنده ها هم مثل وکیل ها مجانی حرف نمیزنید ... بدیهی از نظر شما بدیهیه دوست عزیز. پس بهتره نظرات دیگران هم بدون تعصب گوش کنید شاید بدیهی شما تبدیل بشه به غیر بدیهی