• جمعه / ۱۷ دی ۱۳۹۵ / ۱۱:۲۰
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 95101710472
  • خبرنگار : 71467

روال مرسوم دنیا و تضییع حقوق مصرف کننده!

چرا کارت‌های بانکی تاریخ انقضا دارند؟

چرا کارت‌های بانکی تاریخ انقضا دارند؟

کارت‌های بانکی و اعتباری در اختیار مشتریان عمدتا دارای تاریخ انقضا بوده و بعد از مدتی مشتری باید نسبت به تمدید آن با پرداخت کارمزدی اقدامی کند. روند معمولی در سراسر دنیا که این روزها سازمان حمایت آن را تضییع حقوق مصرف‌کننده می‌داند.

به گزارش ایسنا، تقریباً تمامی مشتریان بانک‌ها دارای کارت‌هایی هستند که امور بانکی خود را با آن انجام می‌دهند. از برداشت پول گرفته تا خرید، جابجایی و یا نقل و انتقال. این کارت‌ها شامل مشخصاتی از جمله نام صاحب کارت و نوار مغناطیسی هستند که اطلاعات مهمی مانند اطلاعات هویتی دارنده کارت در آن درج می‌شود. همچنین روی کارت عدد 16 رقمی وجود دارد که برای هر شخصی منحصر به فرد بوده و از آن برای شناسایی صاحب کارت هنگام انجام معاملات الکترونیکی استفاده می‌شود.

اما ویژگی خاص دیگر این کارت ها داشتن تاریخ اعتبار استفاده از آن است که با پایان این تاریخ دیگر مشتری قادر به دریافت خدماتی که از طریق این کارت‌ها قابل انجام است، نخواهد بود.بنابراین باید با مراجعه به بانک صادرکننده کارت نسبت به تمدید تاریخ و دریافت کارت جدید اقدام کنند که در این حالت با توجه به خدماتی که دریافت می‌شود به روال مرسوم باید کارمزد آن را نیز پرداخت کند.

این در حالی است که اخیرا سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان نسبت به این موضوع گله‌مند شده و ابعادی از آن را مورد انتقاد قرار داده است.نوابی -رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان- با طرح این سوال که چرا کارت‌های بانکی باید تاریخ اعتبار داشته باشند و پس از اتمام آن مردم به عنوان مصرف‌کننده هزینه‌ای را برای تمدید آن بپردازند، گفته است که در این حالت مشتری باید به بانک رفته، فرم پر کند و پرداخت پول اضافه‌ای را هم انجام دهد که این موضوع از نظر سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان تضییع حقوق مصرف‌کننده است.

اما اینکه تا چه اندازه موضوع مورد نظر سازمان حمایت با آنچه که در شبکه بانکی ایران و جهان می‌گذرد، منطبق است، سوالی بود که پیگیری آن از مراجع بانکی با توضیحاتی همراه شد.

درباره اینکه چرا باید کارت‌های بانکی دارای تاریخ اعتبار باشند، باید یادآور شد که با هدف مدیریت مناسب ریسک ابزارهای پرداخت کارتی و بالا بردن ضریب ایمنی، کارت‌های بانکی و اعتباری صادره در جهان دارای تاریخ انقضا هستند و پس از پایان این زمان، دیگر قابلیت استفاده ندارند. بنابراین باید با اتمام تاریخ انقضا توسط بانک‌ها تمدید شوند.


همچنین درج تاریخ انقضا روی کارت‌های بانکی به عنوان یک ویژگی امنیتی بوده و در زمان هرگونه عملیات اینترنتی اعم از خرید یا انتقال وجه باید این تاریخ وارد شود. این در حالی است که عدم درج تاریخ انقضا مشتریان بانک‌ها را با خسارت‌های جبران‌ناپذیری مواجه می‌کند و ریسک عملیات کارتی بانکی را بسیار بالا می‌برد.

بر این اساس بانک مرکزی ایران نیز در سال 1386 بود که در خصوص تاریخ انقضای کارت به بانک‌های عضو شتاب مواردی را را ابلاغ کرد.

بنا بر این بخشنامه، از ابتدای سال 1387 تمامی کارت‌های صادره توسط بانک‌ها باید دارای تاریخ انقضا باشند و این تاریخ باید برای تمامی کارت‌ها در سامانه کارت‌بانک تعیین شود. همچنین تاریخ انقضای درج شده بر روی کارت باید با تاریخ انقضای کارت در سامانه یکسان باشد.

از سوی دیگر تاریخ انقضای کارت‌های مغناطیسی حداکثر سه سال و کارت‌های هوشمند حداکثر پنج سال پس از زمان صدور کارت تعیین می‌شود. در تاریخ انقضا، کارت باید غیرفعال و باطل شده و به منظور تمدید یا تجدید کارت دارنده موظف است به بانک مراجعه کرده و پس از احراز هویت مجدد کارت جدید برای او صادر شود.

اما درباره دریافت کارمزد تمدید کارت

دریافت کارمزد بابت امور بانکی و خدماتی که مشتریان دریافت می‌کنند، در شبکه بانک ایران هنوز پس از سال‌ها چندان جا نیفتاده و در سطح بسیار پایینی انجام می‌گیرد به طوری که بانک‌های ایرانی از جمله بانک‌های جهان هستند که پایین‌ترین سطح درآمد خود را از طریق کارمزد دریافت کرده و عمدتاً درآمد آنها از محل سودهای بانکی و امور دیگر تامین می‌شود، در حالی که در سایر بانک‌های جهان این روال معکوس است.

با این حال هزینه دریافت کارمزد برای صدور کارت‌های بانکی و تمدید آن نیز مورد اشاره سازمان حمایت است. در این باره باید یادآور شد که صدور مجدد کارت یک خدمت بانکی بوده و هر خدمتی که به مشتریان ارائه می‌شود در تمامی دنیا مشمول کارمزد است. هرچند برخی از خدمات بانکی در ایران با اهداف تشویقی و ترغیبی مشمول کارمزد نمی‌شود. این در حالی است که بانک مرکزی هزینه صدور کارت را بر اساس بخشنامه‌ای که در سال 1387 به شبکه بانکی ابلاغ کرد، تعیین کرده است به طوری که صدور کارت مغناطیسی با توجه به اعلام مفقودی، سرقت و یا صدور کارت جدید مشمول ٢٣٠٠ تومان و هزینه صدور کارت هوشمند تا ٥٠٠٠ تومان است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۷ ۱۲:۴۶

خودتون دارید میگید در سایر بانکهای دنیا، هر جا به نفعتون باشه بقیه جاهای دنیا رو مثال می‌زنید و هرجا به ضررتون باشه افغانستان و عراق رو مثال می‌زنید. اول سودهای کافرانه بانکهای ایرانی رو بگید بعد واسه هزینه کارت عزاداری راه بندازید. برای یک وام مسخره کمر مردمو میشکنید ولی به حساب نمیارید اونوقت ....

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۷ ۱۵:۲۴

در برخی از شهرهای کوچک و کم جمعیت همه نوع بانک وجود ندارد و شخص مجبور است چند کیلومتر را کرایه بدهد و بیاید تا در شهر دیگری کارت خود را عوض کند

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۷ ۱۷:۲۱

سلام. علت تعویض کارت بحث امنیت آن می‌باشد. شما فرض کنید اگر کارت عابر تاریخ انقضا نداشت و دارنده آن فوت کرده باشد، هر سوء استفاده‌ای می شود با آن انجام داد (مثلا دزدی انجام داد) حالا برو دنبال پرتقال فروش، اونم در قبرستان. با تعویض کارت مشتری بصورت حضوری به بانک مراجعه نموده و احراز هویت مجدد می شود (زنده یا فوت )

avatar
۱۳۹۹-۱۰-۲۸ ۲۲:۴۸

عزیز دل حرف شما رو قبول کردیم که باید احراز هویت مجدد انجام شود ولی میتوان کاری کرد که کارت همون کارت باقی بمونه و هزینه هم از کاربر گرفته نشه، درسته؟؟!

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۷ ۲۲:۵۸

کارمزد نداره، مجانیه. خودشون اتوماتیک پست می‌کنند.

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۰۰:۳۱

بعضی بانک ها بالای 2300تومان می‌گیرند. الان جدیدا هزینه ارسال پیامک رو هم بانک ها می‌گیرند.

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۰۴:۵۷

اين كه شما درباره تمام كشورها اينجوري صحبت مي‌كنيد درست نيست. بهتره اول تحقيق كنيد و بعد مطلب بزاريد. من انگليس زندگي ميكنم و تابه امروز هيچ پولي براي صدور المثني كارت ندادم، حتي براي مفقودي. احتياج هم نداره حتي بانك بري. با یک تلفن ٥دقيقه اي كارت رو به آدرست پست ميكنن (مجاني). اين فقط تو ايران هست كه واسه همه چي بايد پول بدي و براش علاف بشي.

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۲۹ ۱۵:۵۵

سلام چقدر خوب من رفتم کارت جدید بگیرم هی از این باجه ب اون باجه فک کنم 3بار کپی گرفته شد و معاون تایید و کارمند هم امضا در کل کار راحت رو سخت کردن

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۳ ۱۷:۴۳

تو اتریش کارت مجانیه ولی برای حساب پول میگیرن ماهیانه.

avatar
۱۳۹۹-۰۱-۰۲ ۱۳:۴۶

سلام تاریخ انقضا تموم شده مگه نگفتن که تاریخ انقضا رو تمدید میکنیم به خاطر کرونا بیرون نیایید .الان باید چی کار کنیم

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۱۸ ۲۰:۲۶

خدا نگذره از شما بخاطر این تحلیلاتون. هرجا به نفعتونه ایران رو با کشورای پیشرفته مقایسه میکنید. هرجام لازم باشه با سومالی و سوریه!!!!

avatar
۱۴۰۱-۰۶-۰۲ ۱۳:۱۱

سلام ببخشید آیا میشه شماره ی کارتی که انقضا پیدا کرده از بانک گرفت

avatar
۱۴۰۲-۰۴-۲۳ ۱۷:۴۵

پول تعویض کارت به کنار، بیخود این همه زباله پلاستیکی تولید میشه کاش میشه همون کارت رو بدون انقضا استفاده کرد دست کم برای تولید زباله کم تر.