به گزارش ایسنا،راضیه علیرضایی یکشنبه شب، 12 دی ماه، در پنجمین جلسه از کارگروه توسعه صادرات استان خراسان رضوی در دفتر استاندار با بیان اینکه سال گذشته برنامه توسعه صادرات استان ارزیابی و تدوین شد، اظهار کرد: سال گذشته با بروز برخی مشکلات در سطح ملی و بین المللی در جمع بندی این برنامه تغییراتی اعمال شد.
وی ادامه داد: امروز این برنامه با برخی اصلاحات و جمع بندی تهیه شده و به صورت یک پیشنهاد درآمده است. ما باید برای توسعه صادرات استان یکی از سناریوهای مطرح در این برنامه را مد نظر قرار داده و آن را عملیاتی کنیم. ما برای اینکه به رشد سالانه 23 درصدی ارزش صادرات استان که در برنامه ششم دیده شده، دست یابیم باید 4.5 میلیارد دلار صادرات در سال 1400 داشته باشیم.
علیرضایی با تاکید بر لزوم برنامه ریزی برای دست یابی به بازارهای جدید در دنیا، عنوان کرد: در اولویت های صادراتی استان در سال 94 کشور روسیه به عنوان یک رویکرد و مقصد جدید مدنظر ما قرار گرفت. یکی دیگر از کشورهایی که برای صادرات بسیار اهمیت دارد، قزاقستان است. همچنین ما برای ورود به بازار کشور چین نیز فرایندی را مد نظر قرار دادیم و از هنگ کنگ به عنوان دروازه ورود به چین استفاده شد. در حال حاضر صادرات استان ما به هنگ کنگ 20 تا 30 برابر افزایش یافته است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی افزود: سال گذشته دو کریدور برای صادرات کالاهای استان تعریف شد. پیش از این برنامه ریزی دبی و اسپانیا دو مرکز اصلی صادرات کالاهای ما بود که پس از صدور محصولات ما به این دو کشور، این کالاها به کشورهای دیگر صادر می شد. سال گذشته تصمیم بر آن شد که شبکه توزیع کالا با توجه به کشورهای هدف ما به وسیله اعزام هیاتهای بازرگانی توسعه یافته و کالا را تا دست مصرف کننده نهایی پیش ببریم.
تغییر بازارهای هدف صادراتی به معنای تغییر تجارت استان است
علیرضایی تاکید کرد: در این سناریو ما باید بازارهای هدف خود را تغییر دهیم و این تغییر به معنای تغییر تجارت استان ماست. در واقع این امر بافت صادرکنندگان استان را تغییر داده و به تبع آن کل تجارت، اولویتها و حمایتهای استانی نیز تغییر خواهد کرد. در حال حاضر نیمی از تجارت ما با افغانستان است، اما به هر ترتیب باید به مراودات تجاری با کشورهای چین، کانادا و خصوصا روسیه گام برداریم.
وی با اشاره به تبعات پیگیری این سناریو برای صادرات استان عنوان کرد: با ادامه این روند صادرات استان در سال 96 به رشد 7 درصد و در سال 97 به رشد 8 درصدی می رسد. در این سناریو ما از ارقام برنامه ششم عقب خواهیم ماند چون بافت تجارت استان تغییر خواهد کرد. ما اگر ما بخواهیم به اهداف تعیین شده در برنامه ششم دست یابیم، باید 4.5 میلیارد دلار در سال صادرات داشته باشیم؛ این در حالی است که ما هنوز به صادرات به کشور افغانستان وابسته هستیم و شبکه توسعه صادرات ما نیز به همین امر وابسته است.
رشد 10 درصدی صادرات استان به روسیه
دبیر کارگروه توسعه صادرات استان با اشاره به فعالیت های هیات های تجاری استان برای توسعه صادرات به روسیه اظهار کرد: ما برای حضور در روسیه هدفگذاریهای اصلی را انجام دادیم. 4 مساله برای سفر به روسیه اهمیت داشت که استاندارد، سیستم حمل اختصاصی، پیگیری ضمانت نامههای تجاری، بازگشت پول و تضمین آن و همچنین بهره مندی از دفاتر اختصاصی در آن کشور اصلی ترین مسایل بود.
علیرضایی با بیان اینکه صادرات ما به روسیه در حال افزایش است، اضافه کرد: سهم ما از کشور برای صادرات به روسیه 0.1 درصد از کل کشور بوده و در فاصله سال های 94 و 95 این رقم به یک درصد از سهم صادراتی کل کشور رسیده است. این عدد برای استان از نظر وزنی و ارزشی نشان دهنده رشد 10 درصدی است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی بیان کرد: امسال سعی شد محصلات صادراتی استان مورد ارزیابی قرار گیرد تا دریابیم بازار صادراتی کدامیک را میتوان در این کشور توسعه داد.
وی از گشایش اعتبارات اسنادی در روسیه خبر داد و گفت: بانک توسعه صادرات از بانک مرکزی در خصوص خرید ارز برای صادرکنندگان این مجوز را دریافت کرده و همین امر در سفر به روسیه باعث شد تغییراتی در ارتباطات ما با این کشور به وجود آمد. در همین راستا اولین کمپین تخصصی بازاریابی توسعه صادرات در بانک توسعه صادرات ایجاد شده و به صادرکنندگان تا سقف 10 میلیون دلاری تسهیلات اهدا میکند. این کمپین باید تشکلهای صادرکننده را برای بهره مندی از این کمپین تشویق کند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی یادآور شد: البته نیازهای بازار روسیه اعدادی بسیار بالاتر از پیشنهادات ماست. به همین جهت باید برای تجمیع توانمندیهای صادراتی و تولیدی استان فکری اساسی کرد. این مساله در حوزه کالاهایی مانند محصولات ساختمانی و خشکبار بالاتر می رود. خوشبختانه جهاد کشاورزی استان در این زمینه شرکت توسعه صادرات را راهاندازی کرده است.
علیرضایی خاطرنشان کرد: در روسیه مرکزی به نام «فودسیتی» قرار دارد که تاجران ایرانی در آن یک مرکز عمده فروشی کالاهای ایجاد کردند. این مراکز در بازارهای کشورهای ارمنستان و گرجستان نیز صورت گرفته و به این چند مرکز 4 غرفه دیگر نیز اضافه شده است. این اقدام باعث گشوده شدن فصل جدیدی در مراودات تجاری ما با روسیه شده است.
دبیر کارگروه توسعه صادرات استان با بیان اینکه البته هنوز تعیین تکلیف مساله استاندارد کالاهای صادراتی باقی مانده است، اظهار کرد: باید کالاهای ما مورد بررسی قرار گیرد تا بتوانیم استانداردهای مورد نیاز کشور مقابل را تامین کنیم. در این زمینه فهرست آزمایشگاههای اکرودیته استان آماده شده که می تواند کار استانداردسازی کالاهای ما را برای روسیه انجام دهد. برای توسعه صادرات به روسیه لازم است از شوراهای بازرگانی و بازرگانان ایرانی که در روسیه فعالیت دارند، دعوت شود تا صادرات کالا به روسیه راحت تر صورت گیرد. به همین جهت قرار شده از سال آینده هیات هایی به روسیه اعزام شوند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با تاکید بر لزوم حضور صادرکنندگان استان در بازار کشور تاتارستان عنوان کرد: این جمهوری در صنعت بسیار قدرتمند بوده و اختیارات ویژه ای دارد. آن ها به ما اعلام کردهاند تمام محصولات گلخانهای ما را خریداری میکنند.
وی ادامه داد: شعبه مسکو بانک ملی نیز اعلام کرده هیچ مشکلی برای مبادلات پولی با صادرکنندگان و خریداران کشور ما و این کشور وجود ندارد.
علیرضایی با اشاره به برنامه های استان برای حضور در بازار سوریه گفت: در این خصوص قرار شد اتحادیه صادرکنندگان استان و اتاق بازرگانی مشهد برنامههای خود برای بازسازی سوریه را در اختیار ما قرار دهند. در این کشور یک شهرک صنعتی در اختیار ما قرار گرفته که باید برای آن برنامه ریزی کرد.
جمهوری تاتارستان ظرفیت تبدیل شدن به مرکز تجارت استان ما را دارد
پس از وی علی رسولیان، مدیرکل دفتر اقتصادی استانداری خراسان رضوی، بیان کرد: برای اجرایی شدن برنامه توسعه صادرات استان ما نیازمند داشتن راهبرد، برنامه و الزامات اجرایی هستیم. امسال در همین راستا برنامه ریزی شد تا 4 گمرک سیار در استان راه اندازی شود. قرار شد یک ون برای این منظور تهیه شده و نمایندگان دستگاه های جهاد کشاورزی، اداره کل استاندارد، اداره کل گمرک و اتاق بازرگانی در آن مستقر شده و به هر شهری که نیازمند صادرات است، برود. این سیستم در 6 ماه آینده عملیاتی خواهد شد.
وی با اشاره به توسعه صادرات استان با روسیه اظهار کرد: یک هیات 16 نفره به روسیه اعزام شد که نتایج بسیار خوبی داشت و قرار شد نخست وزیر قازان نیز به استان ما بیاید. باید توجه داشت میزان واردات روسیه 177 میلیارد دلار در سال است که بخش عمدهای از آن پلاستیک جات، آجیل و میوه است. همچنین جمهوری تاتارستان نیز ظرفیت زیادی برای مبادلات تجاری داشته و میزان مبادلات تجاری آن 14 میلیارد دلار است.
مدیرکل دفتر اقتصادی استانداری خراسان رضوی با بیان اینکه برای توسعه صادرات کالاهای حلال در این کشور مذاکراتی صورت گرفته است، عنوان کرد: همچنین در این سفر موضوع برگزاری نمایشگاه های مشترک مورد توجه قرار گرفت. صادرات سیمان از استان نیز یکی دیگر از مسایل مورد توجه در این مذاکرات بوده که البته این محصول کمی در حوزه حمل و نقل با برخی مشکلات مواجه است. مساله دیگر ادوات کشاورزی و صادرات آن به تاتارستان بوده که مورد توجه قرار گرفته است.
رسولیان افزود: یکی دیگر از مسایل مورد بررسی در این سفر سرمایه گذاریهای مشترک بود. این کشور این ظرفیت را دارد که به مرکز تجارت استان ما تبدیل شود.
پس از وی علی قربانی، رئیس بانک توسعه صادرات خراسان رضوی، اظهار کرد: بانک توسعه صادرات استان در راستای توسعه روابط اقتصادی با روسیه با دو بانک خاص در آنجا روابط کارگزاری انجام داده و دو خط اعتباری 10 میلیون دلاری با آنها برقرار کردهایم. همچنین کمپینی هم با همکاری اداره امور شعب بانک توسعه صادرات ایجاد شده تا تشکلها برای ارتباط با روسیه تشویق شوند و از نیم درصد تخفیف در نرخ تسهیلات برخوردار شود.
انتهای پیام
نظرات