زهرا رضایی ملکوتی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، گفت: زیتون از جمله درختان قدیمی و مقدس طبس است که پس از سالها مورد احترام بوده و مردم برای برآورده شدن حاجات به آن متوسل میشوند.
وی افزود: اگر چه گیاه و درخت نزد مردم کویر از قداست خاصی برخوردار است، اما در این میان چندین درخت ارزش و احترام خاصی دارا هستند که زیتون طبس از این نوع درختان است.
ملکوتی گفت: این درخت در قسمت شمال غرب شهر طبس واقع شده که برای قدمت و تقدس، زمینهای اطراف، کوچه، خیابان و حتی مسجد قدیمی محل را همنام خویش کرده و همچنین خانوادهای از قدیم در نزدیکی همین محل سکونت دارند که نام خانوادگی آنها زیتونی است.
کارشناس ثبت میراث طبیعی خراسان جنوبی اظهار کرد: مهمترین عاملی که سبب ماندن این درخت در میان شهر کویری طبس شده بیشک قداست درخت زیتون بوده، اگر چه امروزه کاشت زیتون در طبس رواج فراوان یافته اما زیتون پیر، سالهای سال تنها زیتون در این شهر و شاید منطقه بوده است.
ملکوتی ادامه داد: به استناد کتب تاریخی و تحقیقات محلی، نوع، گونه و حتی قدمت این زیتون با زیتونهای کهنسال فسون برابر است و از زمانهای خیلی دور این نوع زیتون در دو منطقه خوسف و طبس کاشته شده است.
وی خاطرنشان کرد: مردم به مناسبتهای مختلف اطراف درخت تجمع کرده و اطراف آن شمع روشن میکردهاند و به آن دخیل میبستند.
کارشناس ثبت میراث طبیعی خراسان جنوبی یادآور شد: این زیتون کهنسال هنوز هم میوه میدهد که جهاد کشاورزی طبس برای حفظ آن از آسیبهای انسانی، دورش را حصار کشیده است.
*عکس تزئینی است.
انتهای پیام
نظرات