در این راستا اعضای "کمپین حمایت از اشتغال فارغالتحصیلان محیط زیست" در جلسهای با حضور جمعی از مدیران این سازمان به عنوان مهمترین دستگاه متولی در حوزه اشتغال تحصیلکردگان رشته محیط زیست، به طرح مسائل و مشکلات خود پرداختند.
محمد درویش مدیر کل دفتر مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتوگو با ایسنا، ضمن اشاره به خروجی جلسه برگزار شده با اعضای کمپین حمایت از فارغالتحصیلان محیط زیست، از روند ارزیابی زیست محیطی در واحدهای صنعتی کشور انتقاد کرد و ایجاد سازمان نظام مهندسی برای رشته محیط زیست را چاره برون رفت از این وضعیت دانست.
وی با انتقاد از وضعیت پایش عملکرد صنایع کشور، اظهار کرد: از آنجا که کارشناس محیط زیست صنایع در استخدام صاحب صنعت قرار دارد اختلالات جدی در این زمینه ایجاد شده و کارشناس محیط زیست از ترس اخراج نشدن به محل تصمیمات غیرکارشناسی واحد آلاینده تبدیل میشود.
درویش با اشاره به اینکه جلسه برگزار شده با کمپین حمایت از فارغالتحصیلان محیط زیست چند خروجی مهم داشت و چند زمینه کاری برای تحصیلکردگان متخصص محیط زیست کشور وجود دارد، گفت: فارغ التحصیلانی که به بحثهای آموزشی علاقهمندند میتوانند در مدارس طبیعت جذب شوند. سازمان حفاظت محیط زیست با راهاندازی مدارس طبیعت این بستر را فراهم کرده و پیش بینی میکنیم که در یک افق 10 ساله بتوانیم 200 هزار علاقهمند را در هیبت تسهیلگر یا سرمایهگذار برای تاسیس مدارس جذب کنیم که در این صورت به قطع یکی از مهمترین اولویتها افرادی هستند که در حوزه محیط زیست متخصص باشند و کار با کودک برایشان جذاب باشد.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از موارد که به عنوان زمینه اشتغال فارغ التحصیلان محیط زیست معرفی کردیم، ایجاد تشکلهای مردمنهاد است، اظهار کرد: این افراد میتوانند اقدام به تشکیل تشکلهای مردمی کنند و در قالب NGOها پروپزالهایی را ارائه دهند که بتوانند یکی از مشکلات محیط زیست منطقه زیست خود را حل و فصل کنند و سازمان حفاظت محیط زیست از این پروژهها حمایت مالی میکند که این حمایت مالی میتواند هم برای آنها تجربه به همراه داشته باشد و هم کسب درآمد مشروعی به حساب بیاید.
بقای شغل کارشناس محیط زیست صنایع در گرو مثبت بودن گزارش ارزیابی
درویش با تاکید بر اینکه در حال حاضر سازمان حفاظت محیط زیست از نیروی کافی در قسمت پایش به منظور کنترل عملکرد صنایع برخوردار نیست، گفت: در شرایط کنونی این پایش و کنترل عملکرد بر عهده کارخانه است. طی تجربهای که پیش از این در این زمینه در استان قزوین داشتهایم، قرار شده با جذب فارغ التحصیلان محیط زیست برای پایش صنایع و اخذ هزینههای ارزیابی از واحدهای صنعتی، این افراد را به کار بگماریم. در حال حاضر مشکلی که در ارزیابی زیست محیطی در کشور داریم اینست که هزینه ارزیابی را همان واحدی میپردازد که ادامه حیات آن منوط به آن است که نتیجه ارزیابی مثبت باشد؛ طبیعتا این موضوع فشارهایی را به ارزیاب وارد میکند تا تحت هر شرایطی است ارزیابی مثبت از آب در بیاید.
کارشناس محیط زیست یا محلل صنایع؟
این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در حال حاضر اگر یک کارشناس در واحد صنعتی استخدام کنیم یا صنایع مجبور باشند که استخدام کنند کارشناس محیط زیست وقتی احساس کند اگر بخواهد خیلی جزیینگر باشد و مته به خشاش بگذارد، ممکن است در معرض خطر اخراج قرار گیرد؛ برای همین بهتدریج از مسئولیت اصلی خود فاصله میگیرد و به محلل و توجیه کننده تصمیمات غیر کارشناسی آن واحد آلاینده تبدیل میشود بنابراین لازم است پیشنهاد جایگزینی برای این شرایط مطرح شود.
درویش با اشاره به اینکه باید سازمان نظام مهندسی برای فارغ التحصیلان رشته محیط زیست شکل بگیرد و مدیریت و پایش استخدام کارشناس در صنایع بر عهده این سازمان باشد، گفت: در این صورت دولت باید بودجههای لازم برای پایش را در اختیار این نهاد قرار دهد و این نهاد به طور مستقل وظایف خود را انجام دهد و از متخصصین در این حوزه استفاده کند.
مدیر کل مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست علاوه بر این در پایان در مورد پیشنهاد "ضرورت استخدام نیروی متخصص در کلیه واحدهای صنعتی و تولیدی کشور" که پیش از این توسط یکی از نمایندگان مجلس برای اضافه شدن به لایحه هوای پاک مطرح شد، گفت: از تصویب پیشنهاد استخدام نیروی متخصص در صنایع توسط نمایندگان مجلس حمایت میکنیم.
پیش از این هم صدرالدین علیپور رییس دفتر پژوهش و توسعه فناوری سازمان محیط زیست به ایسنا درباره جلسه برگزار شده با اعضای کمپین حمایت از فارغالتحصیلان محیط زیست به برنامههای این سازمان به منظور ایجاد فرصت اشتغال برای فارغ التحصیلان بیکار این رشته اشاره کرده و گفته بود: جداسازی بحث مهندسی محیط زیست از کشاورزی از جمله مطالبات اعضای کمپین است که مورد پیگیری قرار خواهد گرفت.
علاوه بر این با توجه به اینکه در سطح استانها یکی از اقدامات اساسی بحث پایش آلایندهها در صنایع و پایش منابع طبیعی است میتوانیم طی یک هماهنگی با ادارات کل محیط زیست استانها و قانونمند کردن این کار از طریق سیستم پشتیبانی مجلس از این نیروها در نظارت و پایشها استفاده کنیم.
به گزارش ایسنا، تاکنون ۷۱ سازمان غیردولتی و مردمنهاد از سراسر کشور از "کمپین حمایت از فراغالتحصیلان محیط زیست کشور" اعلام حمایت کرده و قرار شده که این سازمانها در فعالیتهای خود از پتانسیل و تخصص دانشجویان و فارغالتحصیلان رشته محیط زیست استفاده کنند .
انتهای پیام
نظرات