به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری اسکای نیوز عربی، عفو بین الملل در گزارشی اعلام کرد: اسناد و مدارک به دست آمده از صدها مصاحبه نشانگر واکنش هولناک علیه غیرنظامیان به ویژه مسلمانان سنی است که از مناطق تحت سیطره داعش فرار میکنند. این مسئله خطر نقضهای دستهجمعی را همزمان با عملیات آزادی موصل منعکس میکند.
فیلیپ لوتر، مدیر امور خاورمیانه و شمال آفریقا در عفو بین الملل گفت: عراق در حال حاضر با تهدیدات امنیتی "واقعی و کشنده" از سوی داعش روبروست اما این نباید به توجیهی برای اعدامهای غیرقانونی، بازداشت اجباری، شکنجه و ربودن منجر شود.
وی گفت: مقامات عراقی باید اقداماتی را برای تضمین عدم نقض حقوق بشر اتخاذ کنند. ما از کشورهای حامی عملیات نظامی علیه داعش در عراق نیز میخواهیم از نقضهایی که صورت میگیرد چشم پوشی نکنند.
گزارش عفو بین الملل به مصاحبههایی با ۴۷۰ بازداشتی، شاهد عینی، فعال، مسئول و نزدیکان قربانیان استناد کرده است.
پیشتر اتهاماتی به حشد شعبی(نیروهای شیعه مردمی) درباره نقض حقوق بشر در مناطق سنی نشین از جمله شهر فلوجه در استان الانبار وارد شده بود.
گزارش عفو بین الملل شبهنظامیان حشد شعبی و نیروهای دولتی را به ارتکاب نقض خطرناک حقوق بشر متهم میکند. براساس این گزارش ۱۶ غیرنظامی از قبیله "الجمیله" بعد از اینکه خود را تسلیم ارتش و پلیس کردند در مه گذشته به صورت غیرقانونی اعدام شدند.
همچنین در این گزارش آمده است که ۷۳ تن از همین قبیله که به سمت شهرک "السجر" در شمال فلوجه فرار کرده بودند بازداشت شده و هنوز مفقود هستند.
عملیات آزادی شهر موصل روز دوشنبه با مشارکت ارتش، نیروهای امنیتی، حشد شعبی، پیشمرگها، نیروهای سنی و ائتلاف ضد داعش آغاز شد.
صلیب سرخ: موصل شاهد وقوع فاجعه انسانی بزرگی است
ساره الزوقری، سخنگوی کمیته بین المللی صلیب سرخ نیز اعلام کرد که موصل شاهد وقوع فاجعه انسانی بزرگی است که عملیات نظامی این شهر موجب وخامت بیشتر این اوضاع میشود.
وی گفت: بیش از سه میلیون تن از این منطقه فرار کردهاند و آواره هستند. پیشبینی میشود بعد از آغاز عملیات موصل نیز یک میلیون تن دیگر به آنها بپیوندند.
الزوقری گفت: صلیب سرخ آماده ارائه کمک به آوارگان است و مراکزی را برای استقبال از آنها در شمال موصل احداث کرده است. ما از طرفهای درگیر میخواهیم به کارمندانمان اجازه رسیدن به غیرنظامیان را بدهند.
کمیته هلال احمر نیز در بیانیهای مشترک از طرفهای درگیر خواستند که حفظ زندگی غیر نظامیان را در اولویت اول قرار دهند.
این دو نهاد بین المللی به همه طرفین درگیری یادآور شدند تا هر چه در توان دارند را برای جلوگیری از آسیب زدن به غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی به کار گیرند؛ به ویژه حفاظت از تأسیسات و پرسنل مراقبتهای درمانی اهمیت خاص دارد.
طبق قوانین بین المللی بشردوستانه، همه طرفهای درگیری باید برای حمایت از غیرنظامیان و اشخاصی مانند بازداشت شدگان که دیگر در مخاصمات شرکت ندارند تمامی توان خود را به کار گیرند. آنها بایستی تا حد ممکن تلاش کنند تا اهداف نظامی را از غیرنظامی تمیز داده و تنها به اهداف نظامی حمله کنند. بایستی برای افرادی که قصد ترک منطقه را دارند گذرگاه امن ایجاد شود. سلاحهای انفجاری نیز که دامنه تخریب وسیعی دارند نباید در مناطق بسیار پرجمعیت به کار گرفته شوند.
یونیسف: بیش از یک میلیون کودک در موصل در معرض خطرند
علاوه بر این صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) در بیانیهای اعلام کرد که بیش از نیم میلیون کودک و خانوادههایشان طی هفتههای آتی به دلیل عملیات در معرض خطرات قرار خواهند گرفت.
نماینده یونیسف در عراق گفت: کودکان موصل طی دو سال گذشته با مشکلات زیادی روبرو بودهاند و احتمالا با این عملیات هزاران تن از آنها مجبور به مهاجرت شده یا بین جبهههای جنگ محاصره میشوند.
انتهای پیام
نظرات