به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، نعمتالله سراقی، سرپرست هیات باستانشناسی با اعلام این مطلب گفت: کار تعیین عرصه و پیشنهاد حریم «تپه باغ نو» در خرمآباد با حفر ۱۸ گمانه به پایان رسید.
وی افزود: تپه «باغ نو» یکی از مهمترین استقرارگاه های زاگرس مرکزی است که در کناره شرقی شهر خرم آباد، در ارتفاع ۱۱۷۵ متری از سطح آبهای آزاد واقع شده است.
سراقی با اشاره به سطح قاعده بیضیشکل تپه گفت: متاسفانه این تپه در حال حاضر کاملاً تسطیح شده و تنها از طریق تغییر رنگ خاک و دادههای سفالی قابل تشخیص است .
این باستانشناس بیان کرد: تسطیح بخشهایی از تپه بر اثر فعالیتهای کشاورزی، پراکندگی زبالههای شهری، کانال آب، کمربندی منتهی به بهشت رضا و تیرهای انتقال برق از جمله مواردی هستند که باعث آسیبها و از بین رفتن لایههای باستانی و مواد فرهنگی و همچنین آشفته شدن این اثر شده به طوری که از ارتفاع تپه چیزی باقی نمانده و احتمالا لایههای تحتانی قابل شناسایی است.
وی در ادامه گفت: در بررسیهای سطحیِ تپه دادههای سفالی و ابزارهای سنگی متعلق به دوران پیش از تاریخ نوسنگی، مس- سنگی قدیم و میانه،مفرغ، دوران تاریخی (اشکانی و ساسانی) و دوره اسلامی به دست آمد.
حضور سه باستان شناس خارجی در محوطه «باغنو»
سراقی با اشاره به تاریخچه فعالیتهای باستان شناسی در این تپه گفت: تپه باغ نو برای نخستینبار توسط «کایلر یانگ» مورد شناسایی قرار گرفت و سپس «فرانک هول» و «کنت فلانری» در سال ۱۳۴۵ تپه باغ نو را مورد بررسی و مطالعه قرار دادند.
به گفته وی براساس گزارش «فرانک هول» قدمت لایههای تحتانی تپه باغ نو بر اساس آزمایشات کربن ۱۴ به دوره نوسنگی ( ۶۰۰۰ تا ۵۷۰۰ قبل ازمیلاد ) مربوط میشود و همچنین مطالعات هلبک قدمت دانههای کربونیزه شده تپه باغ نو را به ۴۲۵۰ قبل از میلاد تخمین زده است .
این باستان شناس گفت: «جودیت برمن» در فصل اول بررسی دره خرم آباد در سال ۱۹۷۸ به باغ نو اشاره کرده و این تپه را مربوط به دوره نوسنگی باسفال که حفاری آن میتواند به درک ما از دوره نوسنگی در ارتفاعات کمک کند،دانسته است .
براساس این گزارش، تپه «باغ نو» در سال ۱۳۸۱ با شماره ۷۱۱۹ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. همچنین مجوز تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپه باغ نو توسط رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر شده است.
انتهای پیام
نظرات