به گزارش ایسنا، انجمن دوستداران اصفهان در نامه ای به شهردار اصفهان خواستار توقف هرچه سریع تر روند بارگذاری پرشتاب و غیراصولی در کوهستان صفه اصفهان شد.
در این نامه آمده است:
شهردار ارجمند اصفهان
جناب آقای دکتر جمالینژاد
با درود و احترام
نظر به اهمیت پاسداشت زیستگاه طبیعی و حریم تاریخیـ فرهنگی کوه صفه و پارک کوهستانی صفه و جلوگیری از بارگذاری غیر اصولی و غیرقانونی در آن، انجمن دوستداران اصفهان وظیفۀ خود میداند به منظور توقف روند فعلی، پیشگیری از آسیبهای احتمالی آتی و استفاده از نظر کارشناسان برای ادامه یا انجام اقدامات مشابه در مناطق دیگر از جمله دامنههای شرق اصفهان، نکاتی را به آگاهی برساند:
1ـ کوهستان صفه از دیرباز دارای جاذبههای گردشگری طبیعی فراوانی بوده است، اما امروز کمتر گردشگری برای دیدار از این جاذبهها به کوه صفه میآید و چشماندازهای روح بخش این میراث طبیعی رفتهرفته جای خود را به رستوران، کافیشاپ، چایخانه، پارکبادی، شهربازی، پارکینگ، باغوحش، سالنِ بولینگ، سالن آمفیتئاتر و 2 خط تلهکابین داده است.
2ـ متأسفانه به واسطۀ پارکسازی غیرعلمی، پوشش گیاهی بومی صفه جای خود را به هزاران اصله درختان غیر بومی، وارداتی و زینتی داده است. این گونههای دستکاشت و همیشه سبز در رقابت با گونههای بومی، عرصۀ طبیعی را بر گیاهان بومی تنگ نموده و بستر نامناسبی برای گونههای بومی جانوری منطقه شده است. همچنین کاشت گیاهان در شیبهای بالادست و نزدیک بسترهای سنگی به هوازدگی و تشدید خردشدن سنگ ها و فرسایش خاک خواهد انجامید.
از سوی دیگر، پارک کوهستانی صفه همواره زیستگاه گونههای جانوری متنوعی بوده است، اما متأسفانه در سالهای اخیر به واسطۀ دخالتهای جبرانناپذیر در زیستگاه طبیعی آنها از جمله استفاده از نورافکنهای پرقدرت در طول شب، نصب بلندگوهای قوی، تضعیف پوشش گیاهی بومی، و ساختوساز غیرضروری، جمعیت این گونههای جانوری بهویژه در سطوح پایه به میزان چشمگیری کاهش یافته و این در حالی است که شهرداری با همکاری «سازمان حفاظت محیط زیست» میتوانست با حفاظت از زیستگاه طبیعی این گونههای جانوری، از هرگونه دستاندازی به محل زندگی آنها ممانعت، و کوهستان صفه را به محیطی مناسب جهت پرندهنگری و تماشای جانوران آزاد در زیستگاه طبیعی خود تبدیل کند و الگویی ارزشمند از اکوتوریسم برای علاقهمندان به حیات وحش، ارائه کند. اما در مقابل با احداث باغ وحش حیوانات علفخوار عملاً جانوران را در بند کشیده است.
3ـ کوهستان صفه با دو قلۀ شمالی و جنوبی، به دلیل نزدیکی به شهر اصفهان و برخورداری از ارتفاع مناسب و تنوع پستی و بلندیها و صخرههای عظیم، امکانات بسیار خوبی برای فعالیتهای ورزشی همچون پیادهروی، کوهپیمایی، تپهنوردی، کوهنوردی و سنگنوردی فراهم آورده است. اگرچه برخی اقدامات انجام شده همچون تسطیح، تعریض و سنگفرش غیرضروری پیادهراهها، به ظاهر برای ایمنسازی انجام شده، اما در حقیقت آسانسازی دسترسی عمومی به قسمتهای مختلف ارتفاعات کوهستان، بدون توجه به توانایی و تجهیزات ایشان و فراتر از ظرفیت پالایش طبیعی محیط، نهتنها احتمال بروز حوادث را افزایش خواهد داد، بلکه سرعت فرسایش کوهستان را بیشتر، و تعادل اکولوژیک منطقه را مختل میکند.
4ـ بقایای دژ باستانی «شاهدژ» بر فراز کوه صفه در صورت مدیریت اصولی «سازمان میراث فرهنگی» و شهرداری اصفهان میتواند فرصت گرانبهایی برای حفظ هوّیت باستانیـ تاریخی کوهستان صفه و جذب گردشگران ایجاد کند، اما نظر به نصب پایه های تلهکابین در محوطۀ تاریخی، و درست روی دیوار باستانی 1400متری شاهدژ، نوسازی به جای مرمت اصولی و همچنین شتابزدگی برای کشاندن انبوه جمعیت به آنجا، پیش از تکمیل کاوشهای باستانشناسان، خطر فرسایش محوطۀ باستانیـ تاریخی را دوچندان خواهد کرد. شاهدژ نیز میتوانست الگویی کمنظیر از احترام به حریم تاریخی و گردشگری اصولی برای بازدید از بناهای باستانی در محل ارتفاعات، ارائه دهد.
5ـ جناب آقای شهردار برپایه آنچه به اختصار اشاره شد، ضروری به نظر میرسد توسعۀ پایدار زیستگاه طبیعی و محیط تاریخی کوهستان صفه با هماندیشی کارشناسان دلسوز مورد توجه قرار گیرد؛ هرچه سریع تر روند بارگذاری پرشتاب و غیراصولی در کوهستان صفه اصفهان متوقف شود؛ «اثرات زیستی» و «ظرفیت تحمل و پالایش زیستی» همۀ طرحهای پیشین مورد ارزیابی دقیق قرار گیرد. محیط کوهستان تا حد ممکن از پروژههای آسیبرسان پاکسازی و تأسیسات تجاری و تفریحی نامناسب با جانمایی اصولی به محل مناسب دیگری در حاشیۀ شهر منتقل شود.
انتهای پیام
نظرات