به گزارش ایسنا، مسعود سلطانی فر شامگاه پنجشنبه هشتم مهرماه در همایش روضه خلدبرین که در بزرگداشت مولانا و حافظ در محل آرامگاه خواجه اهل راز در شیراز برگزار شد، ابتدا به طرح موضوعاتی درباره ابعاد شخصیتی حافظ پرداخت.
وی با تاکید بر اهمیت برگزاری چنین رویدادهایی در کمک به حفظ هویت فرهنگی و تاریخی ایران، ایرانی، شاعران و بزرگان ادب و هنر و فرهنگ ایران و جهان، گفت: با خوانش ابیاتی از اشعار حافظ می توان به عیار فرزانگی و خردمندی او پی برد.
سلطانی فر، ویژگی های متعدد حافظ را عاملی دانست که او را همگان حافظه فرهنگ و ادب ایرانی بدانند و نه تنها در یک شب بلکه در سراسر ایام، نامش را پاس بدارند و به احترام از او یاد کنند.
وی با تاکید بر اینکه آنچه بیان می کند تنها بخشی اندک از بزرگی و ژرف اندیشی حافظ است، گفت: امروز دیگر حافظ شاعری متعلق به ایران و ایرانی نیست، چرا که سرودههای سترگ او بر ذهن و زبان ادب پژوهان جهان جاری میشود.
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، اضافه کرد: حافظ شاعر و اندیشمند بزرگی است که پیام انساندوستی و حکمت و سرشت و سرنوشت الهی و شور و اشتیاق فطرت انسانی را به همه جهانیان تقدیم کرده و همین امر باعث شده در حصار مرزها و در یک جغرافیای محدود نگنجد.
او ادامه داد: اندیشمندان جهان در نوشتهها، رسانهها و رسالههای متعددی به این حقیقت عمیق اشاره کردهاند که مضامین عرفانی و حس انسانی که شعر حافظ در مخاطب ایجاد میکند عامل موفقیت اوست. اما این همه حافظ نیست.
سلطانی فر، عامل موفقیت حافظ را در ویژگی ها و مولفه هایی دانست و تاکید کرد: حافظ جدا از شاعری توانمند و چیره دست، از درایت و فراست بالایی برخوردار بوده و با ذوق و قریحه شرقی خود، مضامین غرب و اروپا را با مسائل روز جامعه درآمیخته، به گونهای که هر مخاطبی بر اساس فهم، درک و خوانش خود برداشت متفاوتی از سروده او دارد.
او ادامه داد: این تاثیر بهگونهای عمیق بوده که شاعران بزرگ جهان غرب که خود قلههای عرفانی شعر غرب بودهاند، به بزرگی حافظ و مکتب شعری او تاسی جسته اند.
سلطانی فر با بیان اینکه ریشه های وجود بلندترین و باشکوهترین مضامین شعر حافظ را باید در چهار مولفه فکری، مسالمتجویی، مثبتاندیشی، عشق و پیکار با ریا جستوجو کرد، جهان امروز را به شدت نیازمند همین مولفه ها دانست و تصریح کرد: همین ویژگی ها است که حافظ را نه تنها شاعری خوش سخن و نکته بین که از پیشگامان رنسانس ادبی و فکری جهان کرده است و همه آفریده ها و سروده های او بازتابی از همین رنسانس است.
او با تاکید بر اینکه تجلی افکار و اندیشه های بلند حافظ در اشعارش، در دورانی حادث شد که غرب غرق در تاریکی دوران قرون وسطی بود، اشعار حافظ را فرهنگ ساز توصیف و بر این باور اصرار کرد که فرهنگ سازی او بر اساس تعالیم معنوی پیامبران الهی و با تاکید بر روحیه مدارا بوده است.
سلطانی فر با یادآوری اینکه هشتم مهرماه روز بزرگداشت مولاناست، گفت: در کنار ادای احترام به خواجه شیراز، همین مولفه ها و نوع نگاه ماندگاری و تاریخ پیمایی و جغرافیا نوردی مولانا را سبب ساز شده است.
او اضافه کرد: اگر حافظ آیینه تمام نمای مدارا و صلح و اصالت انسانی است، مولانا هم اسطوره آزاداندیشی به شمار می رود، آموزگاری که در نهایت سادگی انسان را درس های بزرگی می دهد.
سلطانی فر با اشاره به گستردگی اشعار و اندیشه های مولانا خصوصا در سال های اخیر در سطح جهان، محبوبیت این شاعر و اندیشمند و عارف ایرانی را یادآور شد و گفت: مولانا شاعری است که همچون آفتاب روشن، درخشان و تمام نشدنی است و نمی توان سروده هایش را به زمان و مکان خاصی محدود کرد، سروده های مولانا فرازمانی و فرامکانی است.
معاون رئیس جمهور، اندیشه های مولانا را انسان دوستانه و انسان گرایانه دانست و همین را راز ماندگار او و اشعارش برشمرد و گفت: این همه حاصل نمی شود مگر با جلای روح و پاسداشت فطرت زلال انسانی که خداوند عطا فرموده است.
وی تاکید کرد: حافظ و مولانا تنها شاعر نیستند که فقط با اشعارشان ما را به لذتی خلاصه سیراب کنند، هر دو حکیم هستند که شعرشان درست درست زیستن و نگاه درست داشتن به زندگی و جمال پروردگار است.
سلطانیفر در پایان گفت: اگر شعری به قلم و زبان حافظ و مولانا جاری شده، عیار و معیار همدلی و همزبانی جهانی است.
انتهای پیام
نظرات