به گزارش ایسنا به نقل از شبکه خبری بی بی سی، این توافقنامه میان سید احمد گیلانی، رئیس شورای عالی صلح، محمد حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی افغانستان، عطاء الرحمان سلیم، منشی شورای عالی صلح به نمایندگی از دولت افغانستان و محمد کریم امین به نمایندگی از گلبدین حکمتیار رهبر شورشی حزب اسلامی امضا شد.
محمد کریم امین، رئیس هیات مذاکره کننده حزب اسلامی، غیرت بهیر یکی از اعضای برجسته این حزب و حبیب الرحمان حکمتیار فرزند حکمتیار از اعضای این هیات هستند.
در اعلامیه مشترک دولت افغانستان و حزب اسلامی که در محل امضای این توافقنامه خوانده شد، آمده که این سند پس از امضای محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان و گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی، اجرایی خواهد شد.
همزمان با امضای این توافقنامه تدابیر شدید امنیتی در شهر اتخاذ شده بود.
بر اساس این توافق دولت تضمین میکند که در قبال برقراری آتش بس، به گلبدین حکمتیار و دیگر رهبران شورشی حزب اسلامی مصونیت قضایی اعطا خواهد شد.
این سند شش صفحهای در سه فصل و ۲۶ ماده ترتیب شده است.
همزمان با امضای این سند، تجمع اعتراضی به امضای این توافقنامه در کابل راه اندازی شده بود.
این تجمع با حضور دهها نفر در پارک کابلتجمع کردند و با سر دادن شعار علیه حکمتیار، مخالفت خود را با صلح با او اعلام کردند.
معترضین میگویند مردم افغانستان گلبدین حکمتیار را به دلیل دست داشتن در جنگهای داخلی و جنگهای اخیر نمیبخشند و خواهان مجازات او هستند.
امضای توافقنامه صلح با گلبدین حکمتیار در شبکههای اجتماعی نیز واکنشهای موافق و مخالف زیادی به همراه داشته است. حکمتیار در کابل
تعهدات مشترک هر دو طرف در توافقنامه صلح شامل پایان جنگ، تامین صلح و امنیت، پابندی به ارزشهای اسلامی، حقوق برابر و بدون تبعیض زن و مرد در برابر قانون، یکپارچگی افغانستان و تعلق به همه اقوام کشور میشود.
تعهدات اصلی دولت شامل تلاش برای رفع تمامی تحریمهای بینالمللی علیه گلبدین حکمتیار و سایر رهبران حزب اسلامی، به رسمیت شناختن این حزب به عنوان یک سازمان سیاسی مطابق قانون و حق فعالیت سیاسی آن در کلیه زمینههای سیاسی مانند شرکت در انتخابات است.
نام حکمتیار سالها است که در فهرست سیاه دولت آمریکا و سازمان ملل قرار دارد و دولت آمریکا برای سر او جایزه تعیین کرده است.
دولت همچنین متعهد شده که حکمتیار به عنوان "رهبر جهادی" از طرف رئیس جمهوری با صدور فرمان ویژهای "مورد احترام خاص" قرار گیرد و برای او دو تا سه محل اقامت تعیین و هزینه و امنیت آن را تامین کند.
براساس این توافق، دولت همچنین متعهد میشود تمام زندانیان عضو این حزب را به جز افرادی که مرتکب جرایم جنایی شده باشند و ادعاهای فردی علیه آنها وجود داشته باشد، آزاد کند.
در مقابل، حزب اسلامی هم افرادی را که به اتهام عضویت در دولت نزد خود به اسارت نگه میدارد، آزاد خواهد کرد.
ماده هجدهم این سند بیانگر آن است که این حزب پس از اعلام رسمی این توافقنامه، "آتشبس دایمی" را برقرار میکند و این موضوع زیر نظر یک کمیسیون مشترک اجرا خواهد شد.
حزب اسلامی شاخه حکمتیار یکی از چهار گروه اصلی شورشی در کنار گروه طالبان، شبکه حقانی و گروه موسوم به داعش است که در حال حاضر علیه دولت میجنگد.
انتهای پیام
نظرات