دکتر محمود هوشیارفرد، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گیلان در گفتوگو با ایسنا، در خصوص طرح جامع فندق و تحول اقتصادی گیلان، اظهار کرد: اگر چه مسئولان بر این عقیده اند که، منابع درآمدی استان گیلان باید بر اساس ویژگی های اقتصادی، اجتماعی و محیطی شکل بگیرد و لیکن، مدیریت منابع درآمدی باعث تغییر شرایط و بهره گیری از ظرفیت ها و فرصت های موجود برای ایجاد منابع درآمدی و حتی اشتغال می شود.
وی افزود: استان گیلان با دارا بودن سطح کشت معادل 16400 هکتار، بیش از 16000 بهرهبردار و میانگین تولید سالانه 14000 تن محصول، بعنوان قطب تولید فندق درکشور بشمار می رود. لیکن، متاسفانه آمارها حاکی از پایین بودن میزان عملکرد فندق در واحد سطح نسبت به عملکرد جهانی بوده و این رضایت بخش نیست. فندق با مشکلات عدیده ساختاری و فنی مثل نیروی کار، سرمایه، ماشین آلات، صنایع تبدیلی، دانش، ایستگاه تحقیقاتی مجهز و ... دست به گریبان است.
هوشیارفرد گفت: نبود اتحادیه فندق کاران، انبارهای مناسب و واحدها و مراکز فرآوری محصول باعث اجباری شدن فروش محصول در زمان برداشت و خروج فله ای آن شده و بدین ترتیب ارزش افزوده این محصول با ارزش را نصیب دلالان و تجار کرده است. در شرایطی که مراکز ترویجی به دنبال یافته های تحقیقاتی برای افزایش عملکرد فندق در واحد سطح هستند متاسفانه باید بگوییم که، حلقه بین محققان و بهره برداران و باغداران فندق آنچنان قوی نبوده و نیاز به تامل و تحقیقات کاربردی، بیشتر احساس می شود.
وی ادامه داد: افزایش نقش و مشارکت بخش های خصوصی و غیردولتی،توسعه و تقویت شبکه های ارتباطات استانی، ملی و فراملی بین مراکز علمی، آموزشی، محققان و بنگاه های توسعه فناوری و نوآوری داخلی و خارجی و گسترش همکاری ها در سطح دولتی و نهادهای مردمی می تواند در تقویت تولید و افزایش بهرهوری فندق، مفید باشد.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گیلان تصریح کرد:متاسفانه بازده سرمایهگذاری در فندق به دلیل فقدان صنایع تبدیلی بسیار اندک بوده و از این نظر فندق کاران زحمتکش استان با فروش محصول خام، ارزش افزوده فرآوری فندق را تقدیم دلالان و خریداران دیگر می کنند. باید سرمایهگذاری توسعه باغات فندق بسوی سرمایهگذاری در صنایع فرآوری و تبدیلی و تکمیلی جهت دهی شود؛ همچنین عقیده بر این است که، بهینه سازی عملکرد و ساختار پژوهشی مراکز و موسسات تحقیقاتی باعث تحولات بنیادی در عرصه تولید فندق استان خواهد شد.
هوشیارفرد اضافه کرد: سازمان جهادکشاورزی می تواند با در اختیار قرار دادن تسهیلات ارزان قیمت فنی و اعتباری و برگزاری دوره های کمک آموزشی، فندق کاران را در اجرای صحیح و بموقع عملیات باغی مانند آبیاری، هرس، تغذیه باغات و... یاری دهد.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: تدوین و اجرای طرح جامع فندق کشور با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به منظور بهبود عملکرد کمی و کیفی فندق با هدف سرمایه گذاری در بهبود و توسعه باغت فندق و راه اندازی ترمینال های ضبط و خشک کردن و صنایع جنبی فندق بایستی هر چه سریعتر بصورت یک برنامه هماهنگ ملی صورت پذیرد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گیلان تصریح کرد: تجهیز آزمایشگاه ها در جهت کنترل کیفی و تولید فندق ارگانیک و ترغیب سرمایه گذاری برای فرآوری و بسته بندی فندق از جمله اقداماتی است که دسترسی ما را به بازارهای خارجی ممکن ساخته و ارزش افزوده محصول را نصیب استان و کشور خواهد نمود. همچنین، با راهاندازی دبیرخانه دائمی فندق مکانی برای تبادل تجربه ها و برنامه ریزان کشور در راستای برنامهریزی منسجم تر و قوی تر در راستای توسعه پایدار این محصول، فراهم می گردد.
وی در پایان اضافه کرد:الحمدالله این امیدواری وجود دارد که، با توجه به کیفیت مطلوب فندق گیلان در آینده ای نزدیک شاهد حرکت مدبرانه مسئولین دلسوز استان برای توسعه صنعت و رونق اقتصادی فندق گیلان در جهت نیل به اهداف اقتصاد مقاومتی باشیم.
انتهای پیام
نظرات