به گزارش ایسنا- حسین زارعصفت، در مراسم «جشن مشهد شهر جهانی صنایع دستی گوهرسنگها» که شب گذشته، در محل هتل همای شماره یک برگزار شد، با بیان این مطلب که گزینش بااهمیت مشهد به عنوان شهر جهانی صنایعدستی گوهرسنگها، در واقع گوشه ای از الطاف و توجهات امام رضا(ع)است، اظهار کرد: این رویداد فرصت مغتنمی را پدید میآورد که در کنار اقتصاد تک محصولی نفتی، با بهره برداری مطلوب از آن، زمینهی اشتغال هزاران نفر در خراسان رضوی مهیا شود.
90درصد از واحدهای صنعتی تراش سنگهای قیمتی در مشهد وجود دارد
وی با بیان اینکه مشهد با داشتن ظرفیتهای خدادادی بسیار در حوزه معادن کانیهای قیمتی و نیمه قیمتی و حضور بیش از 90 درصد از واحدهای صنعتی تراش جواهرات و گوهرسنگها همواره در این حوزه مورد توجه بوده است، تصریح کرد: بر همین اساس، از نیمه دوم سال 94 بررسی این توانمندیها در جهت پیشنهاد این شهر به منظور نامزدی شهر جهانی صنایع دستی گوهر سنگها توسط کارشناسان صنایع دستی آغاز شد.
زارعصفت معادن فیروزه استان را با کیفیتترین و قدیمیترین معدن فیروزه دنیا دانست و عنوان کرد: همچنین وجود بیش از 15 نوع انواع گوهر سنگها از جمله عقیق، کوارتز، ژاسپر، آکومارین و یاقوت به این تحقیقات ظرفیت ویژهای بخشید و سرانجام طرح پیشنهادی در دی ماه سال 94 آماده و از سوی اداره کل میراث فرهنگی به شورای جهانی صنایع دستی ارائه شد.
مدیرکل میراث فرهنگی خراسان رضوی افزود: پس حضور نمایندگان رسمی شورای جهانی صنایعدستی در مشهد و تایید پژوهشهای ارسالی، به انتخاب مشهد به عنوان شهر جهانی صنایع دستی گردشگری رای مساعد داده شد.
وی عنوان کرد: دانشمندانی همچون بوعلی سینا، جابربن حیان، ابوریحان بیرونی و زکریای رازی در مکتوبات خود به این گنجینه طبیعی اشاراتی داشتند و به توصیف این سنگها پرداختهاند که در واقع قرار گرفتن توس و نیشابور در مسیر جاده ابریشم در طول هزاران سال به فعالیتهای تجاری در حوزه سنگهای قیمتی مردمان این مناطق رونق بخشید.
زارعصفت اظهار کرد: با توسعه شهر مشهد و حضور سالانه بیش از 20 میلیون زائر و گردشگر در این شهر، به رواج حرفه ی سنگتراشی و ساخت زیورآلات با موضوعات مذهبی افزوده شد و مشهد را به مهمترین کانون ساخت و تولید این هنر صنعت تبدیل کرد.
وی با بیان اینکه مهترین آزمایشگاههای سنگ شناسی، مراکز آموزش تخصصی گوهر سنگها و تنها خوشه صنعتی جواهرات کشور در این شهر قرار دارند، گفت: در این میان، همچنین بسیاری از رشتههای صنایع دستی نظیر فیروزه کوبی، حکاکی، انواع تراشهای فانتزی قلمزنی روی انگشترسازی، مخراج کاری با این رشته پیوندی به انجام رسیده و حاصل این توسعه چشمگیر اشتغال برای 16 هزار و 100 استاد کار، کارآموز و کارگر فنی حوزه صنایع دستی بوده است.
خراسانرضوی سالانه 1200 میلیارد ریال سنگ قیمتی صادر میکند
مدیرکل میراث فرهنگی خراسان رضوی اضافه کرد: صادرات سالانه سنگ های قیمتی این استان قریب به 1200 میلیارد ریال برآورد شده که این آمار برآورد شده، سیر صعودی را طی میکند.
زارعصفت ادامه داد: آنچه در این میان حائز اهمیت خواهد بود، بررسی راهکارهایی است که بتوان از موقعیت به دست آمده بهرهوری مطلوبتری نمود که این امر مستلزم شناخت بازارهای داخلی منطقهای، جهانی و استفاده از تجارت الکترونیک است.
وی با بیان اینکه هم جواری با کشورهای افغانستان و ترکمنستان میتواند بر توسعه تعاملات متقابل در این حوزه مفید واقع شود اظهار کرد: برگزاری نمایشگاههای بینالمللی گوهر سنگها و تولیدات وابسته، بر رونق این رشته خواهد افزود و میتوان برخی از اماکن تاریخی را به عرصه داخلی این محصولات اختصاص داد.
مدیرکل میراث فرهنگی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: از دیگر راه های ارتقاء بهرهوری که میتوان به آن اشاره کرد، برپایی خانههای صنایع دستی با محوریت سنگهای قیمتی است، گسترش تبلیغات توسعه آموزشهای فنی و استفاده از تجهیزات و شیوههای کارآمدتر از دیگر راهکارهایی که میتوان آنها را به کار گرفت.
وی به استفاده شایسته از حضور گردشگران داخلی و خارجی در شهر مشهد به عنوان تنها عامل مهم در توسعه بازارهای بزرگ فروش گوهرها تاکید و خاطرنشان کرد: این رشته از ظرفیتی برخوردار است که میتوان با استفاده بهینه از آن، آمار اشتغال در حوزه صنایع دستی را تا سطح 25 هزار نفر در کوتاه مدت بالا برد و حوزه آن را به روستاهای هدف گردشگری و روستاهای همجوار مشهد گسترش داد.
انتهای پیام
نظرات