به گزارش ایسنا، منطقه کردستان، منابع طبیعی کردستان به عنوان یک سرمایه ارزشمند برای این دیار به شمار میرود و ضروری است همگان در راستای حفظ و حراست از آن بکوشند.
منابع طبیعی جزو اراضی ملی و متعلق به همگان است و بنابراین حفاظت از آن نیز وظیفه تک تک آحاد جامعه بوده و کسی نمیتواند ادعا کند سهمی از این عرصهها نداشته و یا تأثیر این اکوسیستم شامل حال او نمیشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان در خصوص وضعیت کلی جنگلها و مراتع استان اظهار کرد: 12.8 درصد مساحت استان را جنگلها شامل 373 هزار هکتار جنگل طبیعی و 2 هزار و 200 هکتار جنگل دستکشت یا مصنوعی و یک میلیون و 414 هزار هکتار را مراتع تشکیل دادهاند که این میزان در مجموع معادل 61 درصد مساحت کردستان است.
پیمان باباپیری افزود: کل مراتع و جنگلهای استان کردستان در داخل رویشگاه زاگرس واقع شده که این رویشگاه به عنوان یکی از 5 رویشگاه کشور، 12 استان را در بر میگیرد و کردستان به لحاظ کمی و سطح جنگلها در رتبه 18 کشور و در میان استانهای زاگرس نشین رتبه نهم را در اختیار دارد، اما به لحاظ کیفی در رویشگاه زاگرس جزو استانهای برتر هستیم.
وی عنوان کرد: پارامترهایی که برای ارزیابی کیفی مطرح میشود شامل میزان وقوع آفات و امراض گریبانگیر زاگرس است که کردستان کمترین تلفات را در این زمینه دارد، همچنین پارارمترهای دیگری نیز چون وجود 4 توده آب و هوایی که موجب تنوع کریماتولوژی در منطقه شده است. وجود توپوگرافی مناسب که فرصت زیست محیطی خوبی به استان داده نیز از دیگر عواملی است که جنگلهای کردستان را به لحاظ کیفی شاخص کرده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان تصریح کرد: وجود 5 حوزه آبخیز اصلی در کردستان که سرمنشأ رودخانههای سپیدرود، کارون، سیروان، زرینه رود و سیمینه رود است و بالاتر از همه اینها، به دلیل شرایط ارتفاعی خاص منطقه که موجب شده تا منابع طبیعی استان حداکثر استفاده را از این شراط ببرد از دیگر دلایل کیفیت بالای استان به لحاظ جنگلهاست.
وی خاطرنشان کرد: 373 هزار هکتار جنگلهای استان که بدان اشاره کردم، واجد 135 گونه درختی و درختچهای بوده و جمعیت اصلی با گونه بلوط ایرانی است به گونهای که 83 درصد سطح جنگلهای استان را انواع بلوط و 7 درصد را بنه یا پسته وحشی و 10 درصد را افرا، گلابی وحشی و .. تشکیل میدهند.
قاچاق سازمان یافته چوب در کردستان وجود ندارد
از این مسئول در خصوص قاچاق چوب در استان کردستان و چالشهایی که منابع طبیعی با آن درگیر است، پرسیدیم که وی در پاسخ گفت: به استناد ماده 48 قانون حفاظت و بهره برداری، هرگونه قطع، حمل و بارگیری مقطوعات چوبی بدون مجوز، قاچاق محسوب میشود. یکی از معضلات بحش حفاظت از جنگلها قطع درختان جنگلی چون بلوط و بنه و .. است که خاصیت زغال گیری مناسبی دارند.
باباپیری ادامه داد: خوشبختانه در استان کردستان هیچگونه حرکت سیستماتیکی مبنی بر فعالیتهای انسجام یافته اعم از قطع درختان، کورههای ذغال پزی، حمل و نقل برنامه ریزی شده وجود ندارد و تنها تحرکاتی به صورت جسته و گریخته انجام میگیرد که در صورت وجود گزارش و یا موارد اثبات شده برخورد و شخص خاطی به مراجع ذیربط تحویل داده میشود.
وی تصریح کرد: البته انتقال خط لوله گاز و وجود سوختهای فسیلی چون نفت و گازوئیل موجب کاهش مصرف سوخت زغالی و در نتیجه کاهش قاچاق شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان عنوان کرد: اما منابع طبیعی استان با چالشهایی نیز مواجه است، بر اساس استاندارها به ازای هر 10 هزار هکتار جنگل باید یک نیروی حفاظتی وجود داشته باشد که در این زمینه کمبود نیروی جنگلبان داریم.
به اعتقاد وی، همچنین کمبود اعتبارات متناسب با وظایف و نجهیزاتی چون دیده بانی نظیر پهباد، اطلاعات ماهوارهای، بالگرد و وجود برخی پدیدههای طبیعی تهدید کننده جنگلها چون خشکسالی، آتش سوزی، ریزگردها، آفات و امراض از دیگر چالشهایی است که به علت وسعت تهدیدات عملا مقابله با آنها را غیرممکن ساخته است.
زون بندی جنگل ها و مراتع
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان همچنین در خصوص زون بندی جنگلهای استان به منظور حفاظت از آنها گفت: زون بندی جنگلهای تجاری به لحاظ نوع مدیریت صورت میگیرد که شامل حفاظت و بهره برداری و نحوه مدیریت اقتصادی آنها میشود و جنگلهای حفاظتی با عنوان طرحهای جنگلداری و بر اساس طرحهای مدون که مصوب کمیتههای فنی هر استان است تحت مراقبت قرار میگیرند.
وی افزود: قطعاتی که به لحاظ حفاظتی یا مسائل خاص ژنتیکی از اهمیت بیشتری برخوردارند با عنوان ذخیره گاه جنگلی زون بندی و مورد حفاظت بیشتر قرار میگیرند که این مسئله شامل پارکهای طبیعی، دست کاشت، مناطق خاص و مناطق تحت حفاظت محیط زیست میشود.
باباپیری اظهار کرد: سایر مناطق نیز هر کدام به نوعی تحت درجات مختلف حفاظتی به صورت خاص و عام قرار دارد و به ویژه طی سالیان اخیر با استفاده از توان و طرفیت مردمی بحث مشارکت در حفاظت از این مناطق به اجرا گذاشته شد.
به گفته وی، در استان کردستان، مسئولیت 10 تا 15 درصد در زون حفاظت محیط زیست در 4 منطقه، 30 هزار هکتار در طرحهای جنگلداری و تعاونیهای جنگل نشین قرار دارد. همچنین مسئولیت پارکهای دست کاشت نیز به شهرداریها و برخی نقاط نیز به ادارات مرتبط واگذار شده است.
این مسئول خاطرنشان کرد: در واقع حدود 15 درصد این مناطق تحت زونهای حفاظتی و مابقی تحت طبقات مختلف حفاظتی خود اداره کل منابع طبیعی کردستان مدیریت میشوند.
وی در پایان عنوان کرد: خواسته ما این است مردم در حفاطت از عرصهها، احساس مسئولیت کنند و در این زمینه با مأموران ادارات منابع طبیعی شهرستانها همکاری لازم را داشته باشند، ضمن اینکه شماره تلفن 1504 نیز به صورت شبانه روزی آماده ارتباط گیری و اطلاع رسانی در خصوص همه موارد مرتبط با منابع طبیعی است.
انتهای پیام
نظرات