به گزارش ایسنا، تمشک درختچهای از تیره گل سرخیان است که به حالت وحشی در نقاطی مانند گیلان و مازندران و آذربایجان فراوان است که با ساقههای تیغدار که در کنار جادهها و مزارع و جنگلها به صورت انبوه میروید برگهایش متناوب و گوشوارکدار و شامل ۳ تا ۵ برگچه است.
در گیلان و مازندران به این گیاه تمش، ولش، بولوش و بوروش میگویند.وجود این گیاه خوشمزه بهانه شد تا فعالان فرهنگ و هنر به دنبال برپایی جشنوارهای در این زمینه باشند.
جشنواره تمشک به منظور شناساندن آداب و رسوم بومی محلی به تمام کسانی که از فرهنگ خود دور افتادهاند و همچنین شناساندن آن به دیگر اقشار جامعه برای جذب توریسم و گردشگر است.
محسن عزیزی کوتنایی دبیر دومین جشنواره تمشک و بوم گردی در شهرستان قائم شهر در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه فرهنگ سازی بیشک بنیان اصلی حفاظت از آداب و سنن و اعتقادات است، اظهار کرد: سازمانهای مردم نهاد مهمترین کارگزاران ترویج فرهنگ چه در حوزه میراث، فرهنگ و زیست محیطی در کشور، و هنر، والاترین و مؤثرترین زبان فرهنگی برای درهم نوردیدن مرزهای زمان، مکان، قوم و نژاد و گسترش پیامهای فرهنگی در زمینه حفظ محیط زیست هستند.
وی دومین جشنواره تمشک را فرصتی دانست که همه با همدلی و همزبانی برای حفظ فرهنگ، آب، هوا، خاک و زمین در جامعه تلاش کنیم، و با اشاره به اینکه امسال جشنواره تمشک در قائم شهر با برنامههای متنوعتری برگزار میشود و هماهنگی لازم انجام پذیرفته است، تصریح کرد: در روز جمعه 18تیر ماه 95 دومین جشنواره تمشک و بوم گردی در شهرستان قائم شهر– روستای سیف کتی برگزار خواهد شد.
مدیر موزه و هنر خانه ریحانه کوتنا گفت: دومین جشنواره تمشک و بوم گردی همانند سال گذشته با هدف معرفی میوهها و نوشیدنیهای ارگانیک جدید از میوههای جنگلی که بسیار پر اهمیت و با خواص دارویی و فرآوردههای جانبی بسیار است و نیز به منظور ترویج و توسعه صنعت گردشگری و کمک به اقتصاد مردم منطقه برگزار میشود.
عباد طیبی سیفکتی فعال حوزه فرهنگ و محیط زیست نیز در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه هنر و فرهنگ مهمترین زبان ارتباط بین افراد و جوامع است، گفت: در حال حاضر در استان مازندران موجی از جشنوارههای آیینی، گردشگری و هنری در حال برگزاری است که باید با مدیریت و هماهنگی سازماندهی شود.
وی با بیان اینکه شرایط برای برگزاری همایشها و جشنوارهها با موضوع زیست محیطی و حفظ منابع طبیعی و باستانی مهیاست، افزود: با گسترش فرهنگ حفظ منابع طبیعی و باستانی، امیدهای جدیدی برای ایجاد تغییرات مطلوب در زمینه آگاه سازی، اهمیت منابع طبیعی و نقش اساسی آن در ادامه روند زندگی انسان پدیدار میشود.
طیبی گفت: توجه به آیینهای سنتی و رسوم زیبا و ماندگار نقش مهمی در جلوگیری از تهاجم فرهنگی غرب دارد که که قصد تاراج فرهنگ غنیمان را دارند.
وی با اشاره به اینکه در تدوین برنامههای برگزاری جشن تمشک نگاه ویژه به احیای سنتهای زیبا و آیینهای نیکو و ماندگار است، تصریخ کرد: از رویکردهای مهم برگزاری دومین جشنواره تمشک و بوم گردی، حفظ محیط زیست و منابع طبیعی است و امیدواریم با برگزاری شکوهمند و پر رونق دومین دوره این رویداد، شاهد تاثیرگذاری گسترده و پایدار در کل منطقه و استان، و برداشتن گام مهم در بهبود وضع فرهنگی، زیست محیطی و اقتصاد منطقه باشیم.
مهدی خلیلی پژوهشگر فرهنگ و تاریخ نیز در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه فرهنگها، آیینها، موسیقی و آداب و رسوم، شناسنامه هر قوم و ملّتی است، گفت: فرهنگ ملی چیزی جز ترکیب خرده فرهنگها و فرهنگهای قومی نیست و از هر تمدنی باید به فراخور ظرفیتهای فرهنگی و آداب و رسوم بومی آن بهرهمند شد.
خلیلی افزود: متولیان اصلی هنر فولکلور، هنرمندانی هستند که از میان مردمان هنردوست بر میخیزند و آنان نوای دلنشین آمیخته با فرهنگ چندهزار ساله را با تظاهر در قالب جشنوارهها و کارناوالها به دیگر قومیتها نشان میدهند.
وی تصریح کرد: تمایل به سنّت بومیگرایی و علاقهمندی به فرهنگ قومی در میان اقشار هر منطقه موجب شد تا برخی گروهها و سازمانهای مردمنهاد به بازسازی مراسم، آیینها، آداب، موسیقی، زبان و دیگر عناصر فرهنگ قومی همّت گمارند.
این پژوهشگر فرهنگ و تاریخ با اشاره به اینکه طبیعت و زیباییهای کوه، جنگل و دریای مازندران، هنرمندان تأثیرگذاری در مکاتب مختلف پرورانده است، گفت: تمامی آیینهای نمایشی و نمایشهای آیینی در مازندران، ریشه در دین و باورهای عمیق مردم این منطقه دارد که در روزگاران مختلف سپری و از نسلی به نسل دیگر انتقال داده شد.
خلیلی با بیان اینکه آیینهای نمایشی شادیآور همواره در طول تاریخ محلی مازندران پذیرای کسانی است که در برپایی آن میکوشیدند، گفت: برپایی جشنوارههای نظیر جشنواره تمشک علاوه بر توجه و احترام به فرهنگهای اصیل بومیان منطقه، بهانهای است که این سنت و فرهنگ غنی به فراموشی سپرده نشود.
گزارش از: زهرا اشکیود خبرنگار ایسنای مازندران
انتهای پیام
نظرات