• چهارشنبه / ۱۱ فروردین ۱۳۹۵ / ۱۰:۵۲
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 95011102166
  • منبع : نمایندگی خراسان رضوی

مغان؛ غاری برای گردشگران ماجراجو

مغان؛ غاری برای گردشگران ماجراجو

ایسنا/خراسان رضوی برخی از پیران مغان ادعا می‌کنند قدیمی‌ها و اجداد ما معتقد بودند داخل غار گنج است، گنجی که بر روی آن مار قرار گرفته است. البته عمده این افکار مبنی بر وجود جن و مار به این دلیل به وجود آمد که ساکنان همواره به دلیل ترس داخل غار نمی‌رفتند و این غار سال‌های متمادی ناشناخته بوده است.

برخی از پیران مغان ادعا می‌کنند قدیمی‌ها و اجداد ما معتقد بودند داخل غار گنج است، گنجی که بر روی آن مار قرار گرفته است. البته عمده این افکار مبنی بر وجود جن و مار به این دلیل به وجود آمد که ساکنان همواره به دلیل ترس داخل غار نمی‌رفتند و این غار سال‌های متمادی ناشناخته بوده است.

به گزارش خبرنگار ‌خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)- منطقه خراسان، بیش از 220 غار در خراسان رضوی وجود دارد و مغان یکی از طولانی‌ترین این غارهاست. غار قباد، مزدوران، بزنگان، سلیمان و... از دیگر غارهای استان به شمار می‌روند.

جنس آهکی ستون‎‌ها و برکه منظره‌ای شگفت‌انگیز از زیبایی‌های این غار را در ذهن بازدیدکنندگان ثبت می‌کند؛ این غار هیجان‌انگیز برای گردشگران ماجراجو، بسیار خاطره‌انگیز است زیرا قسمتی از غار را نمی‌توان ایستاده وعمودی طی کرد و باید به صورت سینه‌خیز رفت؛ همچنین درون چاه‌ها خفاش‌هایی به چشم می‌خورد. طول غار مغان 420 متر است و دارای دو طبقه است. این غار سال 1324 توسط یک گروه کوهنوردی به نام "نیرو و راستی" متشکل از 70 کوهنورد کشف شد.

از سقف این غار ستون‌های استالاکتیت (Stalactite) و استالاگمیت (Stalagmite) که از جنس آهکی هستند آویزان است و منظره بسیار جالبی را به وجود آورده‌اند. درون غار آثار استالاگمیت و استالاکتیت و چندین حلقه چاه وجود دارد. همچنین در این غار پرتگاهی به عرض 35 سانتیمتر وجود دارد. در درون غار چشمه آبی وجود دارد که علاوه بر زلالی و گوارایی آن، بسیار سرد است.

رفتن به غار مغان بدون راهنما امکان پذیر نیست همراه داشتن چراغ قوه برای گردشگران ضروری است؛ برای دستبابی به غار باید از میدان حافظ مشهد و شهرک سیدی رفت. روستای مغان در 35 کیلومتری مشهد در نزدیکی روستای اردمه، بالندر و خانرود قرار گرفته است.

در همین زمینه حسین زارع صفت، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی در گفت وگو با ایسنا- منطقه خراسان، اظهار کرد: با هماهنگی‎هایی که با دهیاران صورت گرفته است، مقرر شد تا شوراهای روستا و دهیاران یک پایگاه اطلاع‌رسانی در روستای مغان مستقر کنند.

وی خاطرنشان کرد: توصیه ما به تورهایی که برای بازدید این غار می‌روند این است که حتما با راهنمای گردشگری به این غار بروند، کسانی که به صورت فردی برای بازدید می‌روند نیز قبل از ورود به غار اطلاعات لازم را دریافت کنند.

سید سعید هاشمی‌نژاد، نماینده ایران در اتحادیه جهانی غارشناسی در گفت‌وگو با خبرنگار گردشگری ایسنا- منطقه خراسان، اظهار کرد: معضل ما در ارتباط با غارهای استان، گردشگران ناآگاه است، متاسفانه اقدامات حفاظتی در قبال غار مغان انجام نشده است. بخش خصوصی می‌تواند متولی توریستی کردن غار مغان شود، به شرط اینکه با نظارت کارگروه غارشناسی استان انجام شود.

وی با اشاره به اینکه درباره توریستی شدن غار مغان دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد خاطرنشان کرد: تصمیم توریستی کردن غار مغان مانند شمشیر دو لبه است، زیرا اگر دچار اشتباه شویم غار تخریب می‌شود.

مسئول کارگروه غارنوردی استان ادامه داد: من یکی از سرسخت‌ترین مخالفان توریستی شدن غار مغان بودم؛ اما اکنون معتقدم این غار می‌تواند تحت نظارت کارگروه غارشناسی استان توریستی شود، اما باید متولیان امور حفاظتی برای غار تعیین شود که البته دهیاران و مردم روستای مغان می‌توانند بهترین حافظان باشند.

وی درباره خفاش‌های غارهای خراسان رضوی تصریح کرد: ما همیشه درباره فضاهای تاریک داستان‌سازی کردیم. متاسفانه به دلیل اینکه یک گونه خفاش در آمریکای جنوبی از اسب‌‎ها خون می‌‎گرفته است، ما نیز درباره خفاش‌ها داستان‌سازی کردیم درحالی که تحقیقات جدید پژوهشگران درباره خفا‌ش‌ها، مزایای این جانوران برای محیط زیست را اثبات می‌کند.

هاشمی‌نژاد افزود: در طی 80 سال بازدیدی که گردشگران از غار مغان کردند سنگ‌های آهکی غار دچار آسیب شده است، همچنین برکه زیبا درون غار تبدیل به لجن‌زار شده است؛ در پاکسازی که هرساله ابتدای مهرماه از غارها انجام می‌دهیم بیش‌ از حدود 80 کیلو زباله از غار مغان خارج کردیم؛ حدود 60 مشعل‌ که گردشگران برای روشنایی بردند را جمع‌آوری کردیم، حتی در لابه‌لای سنگ‌های غار، آشغال قرار گرفته بود، همه این عوامل سبب شده بود تا مخالف توریستی شدن غار باشم.

گزارش از: ریحانه تارقیان، خبرنگار ‌ ایسنا- منطقه خراسان

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha