• سه‌شنبه / ۶ بهمن ۱۳۹۴ / ۰۳:۲۵
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 94110603116

بنزین در ایران گران‌ است یا ارزان؟!

همسایه‌ها بنزین را چند می‌خرند؟ +جدول

همسایه‌ها بنزین را چند می‌خرند؟ +جدول

افت شدید قیمت نفت در هفته‌های گذشته یک سئوال تکراری را بازهم بر سر زبان‌ها انداخت، این‌که با وجود افت قیمت نفت تا این سطح، آیا قیمت بنزین نباید تغییر کند؟

افت شدید قیمت نفت در هفته‌های گذشته یک سئوال تکراری را بازهم بر سر زبان‌ها انداخت، این‌که با وجود افت قیمت نفت تا این سطح، آیا قیمت بنزین نباید تغییر کند؟

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، این سئوال در حالی مطرح می‌شود که با توجه به اظهارات چندی پیش وزیر نفت درباره تنوع‌بخشی‌ به خدمات جایگاه‌های سوخت و برندسازی، شائبه افزایش احتمالی قیمت هم مطرح شده بود که خیلی زود از سوی مسئولان وزارت نفت تکذیب شد.

تعیین قیمت بنزین در کشور برای خود ماجرایی دارد، از ایجاد کارت‌های سوخت و راه‌اندازی سیستم سهمیه‌بندی گرفته تا حذف سوبسید و آزادسازی قیمت و حالا طرح بحث تنوع قیمتی بنزین در جایگاه‌ها، در پس همه این ماجراها یک نکته وجود دارد: ایران جزء ارزان‌ترین کشورها به لحاظ قیمت سوخت است، در سایر کشورها اما چه می‌گذرد؟

قیمت و کیفیت دو محور اصلی نقد و بررسی سوخت است؛ محورهایی که یکی مناقشات اقتصادی را در پس خود دارد و دیگری مناقشات زیست محیطی را؛ معاون شرکت ملی پالایش و پخش می‌گوید، بنزین‌های وارداتی تماما یورو 4 است و بنزینی نیز که در کلانشهرها توزیع می شود استاندارد یورو4 را دارد.

بنزین یورو 4 در تعریف علمی به بنزینی گفته می‌شود که بنزن آن حداکثر یک درصد، آروماتیک حداکثر 35 درصد، الفین حداکثر 18 درصد و گوگرد 50 جزء در میلیون و از همه مهم‌تر اکتان آن بین 90 تا 97 باشد. این ویژگی‌های بنزین بدون سربی است که اگرچه آلایندگی دارد اما آلایندگی آن به طور نسبی پایین‌تر است.

در ایران قیمت بنزین با این استانداردها و با درجه اکتان 91، 1000 تومان در هر لیتر است و آنچه که با نام بنزین سوپر یعنی بنزین با اکتان 95 به فروش می رسد نیز 1200 تومان قیمت دارد، اما گفته می‌شود که ایران جزو ارزان‌ترین کشورها به لحاظ قیمت سوخت به شمار می‌رود.

نمودار متوسط قیمت سوخت در نیمه سوم سال جاری میلادی، نشان می‌دهد که قیمت هر لیتر بنزین نیز با تبعیت از قیمت نفت‌خام کاهش پیدا کرده است و در آخرین ماه نیمه سوم سال متوسط قیمت جهانی هر لیتر بنزین به حدود 97 سنت رسیده است.

ایران جزو ارزان‌ترین کشورها از نظر قیمت بنزین است، اما ارزان‌ترین نیست و از بین 10 کشور ارزان در این زمینه در جایگاه نهم قرار می گیرد، پیش از ایران ونزوئلا با قیمت 0.02 دلار، لیبی با قیمت 0.14 دلار، کویت با قیمت 0.21 دلار، الجزایر با قیمت 0.22 دلار، عربستان سعودی با قیمت 0.23 دلار، قطر با قیمت 0.27 دلار و بحرین و ترکمنستان با قیمت 0.28 دلار برای هر لیتر بنزین در رتبه‌های اول تا هشتم ارزان قیمت‌ترین کشورهای بنزینی قرار می‌گیرند.

در این بررسی ایران با متوسط قیمت بنزین 0.30 دلار رتبه نهم را دارد و پس از آن نیز عمان با قیمت 0.31 دلار برای هر لیتر بنزین دهمین کشور ارزان است.

اما کشورهایی که رانندگانش با گران‌ترین قیمت‌های جهانی بنزین مصرف می‌کنند یک تفاوت مهم با کشورهای ارزان دارند و آن این است که از موهبت منابع نفتی فراوان بی‌بهره‌اند، هنگ کنگ هر لیتر بنزینش را با قیمت 1.93 دلار یعنی چیزی در حدود لیتری کمتر از 7000 تومان می‌فروشد.

پس از آن نیز هلند، نروژ، انگلیس، ایتالیا، دانمارک، برمودا، فلسطین اشغالی، یونان و پرتغال با دامنه قیمتی بین 1.9 دلار تا 1.7 دلار به ترتیب در لیست گران‌فروشان بنزین در جهان قرار می گیرند.

بر اساس بررسی‌های جدیدتر از وضعیت قیمت بنزین در 28 دسامبر سال گذشته، متوسط قیمت بنزین بدون سرب در ایران حدود 0.32 دلار است که این قیمت 68 درصد ارزان‌تر از متوسط قیمت بنزین جهانی است، اما برخی همسایه‌های ایران نیز وضعیت مشابهی دارند.

در جمهوری آذربایجان قیمت هر لیتر بنزین بدون سرب حدودا 0.73 دلار یعنی چیزی در حدود 2600 تومان است که اگرچه بیش از دوبرابر قیمت بنزین در ایران است اما همچنان متوسط آن از متوسط قیمت جهانی بنزین 26 درصد ارزان‌تر است.

ارمنستان اما بنزین را با قیمت گران‌تری نسبت به قیمت جهانی بنزین می‌فروشد، به این ترتیب که در این کشور هر لیتر بنزین بدون سرب ارزشی در حدود 1.02 دلار (3670 تومان ) دارد که از متوسط قیمت جهانی دو درصد بالاتر است.

در شرق، پاکستان نیز با بنزین بدون سرب لیتری 0.72 دلاری‌اش تقریبا سوخت رایج خودروهایش را با قیمتی دوبرابر ایران به فروش می‌رساند، بنزین این کشور که می‌توان گفت هر لیتر آن کمتر از 2600 تومان ارزش دارد، 27 درصد از متوسط قیمت جهانی بنزین ارزان‌تر است.

ترکیه اما در همسایگی ایران گران‌ترین کشور سوختی است، رانندگان این کشور برای خرید هر لیتر بنزین باید هزینه معادل 1.47 دلار (چیزی در حدود 5300) تومان بپردازند، قیمتی که 47 درصد از قیمت جهانی بنزین گران‌تر است.

عراق کشور نفتی همسایه ایران که البته صادرات و تولید نفتش در دوران تحریم‌ها از میزان تولید نفت ایران بیشتر بوده است، نیز بنزین را با قیمت گران‌تری نسبت به ایران و البته ارزان‌تر نسبت به قیمت‌های جهانی به دست مصرف‌کننده می‌رساند.

هر لیتر بنزین بدون سرب در این کشور 0.89 دلار (3200 تومان) ارزش دارد که نسبت به متوسط قیمت جهانی بنزین 11 درصد ارزان‌تر است.

اما در جایگاه‌های سوخت دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس چه می‌گذرد؟ در قطر قیمت بنزین از ایران ارزان‌تر است در این کشور هر لیتر بنزین، با قیمت 0.26 دلار(936 تومان) فروخته می‌شود که این قیمت از متوسط قیمت جهانی بنزین 74 درصد کم‌تر است.

کویت نیز از جمله آن کشورهایی است که بنزین را با قیمت کمتری نسبت به ایران یعنی هر لیتر 0.21 دلار (750 تومان) و 79 درصد کمتر از قیمت جهانی می‌فروشد. قیمت بنزین در رقیب مهم نفتی ایران یعنی عربستان نیز وضعیت مشابهی دارد. این کشور هر لیتر بنزین را با قیمت 0.23 دلار (830 تومان) و البته 77 درصد ارزان‌تر از قیمت جهانی می‌فروشد.

بحرین نیز از جمله ارزان فروشان بنزین است، در این کشور هر لیتر بنزین با قیمت 0.26 دلار (936 تومان) یعنی 74 درصد کمتر از قیمت جهانی این سوخت به فروش می‌رسد.

در عمان اما وضعیت تقریبا مشابه ایران است، در این کشور نیز هر لیتر بنزین بدون سرب 0.31 دلار ارزش دارد و این سوخت نسبت به متوسط قیمت جهانی در عمان 70 درصد ارزان‌تر است.

با توجه به این شرایط می توان گفت در همسایگی ایران، کشورهای حوزه خلیج فارس و البته به طور وسیع‌تری در سطح جهانی کشورهایی که منابع نفتی بیشتری دارند، بنزین را با قیمت ارزان‌تری می‌فروشند، این قاعده حتی در روسیه نیز حکم می‌کند، در این کشور نیز هر لیتر بنزین با ارزش 0.53 دلار (حدود 1900 تومان) فروخته می‌شود که تقریبا نصف متوسط قیمت جهانی بنزین است.

حال باید دید آیا با سیاست‌های جدید نفتی ایران قرار است قیمت بنزین تغییر پیدا کند؟ و اگر این‌طور است متوسط قیمت هر لیتر بنزین در کشور تا چه حد به مرزهای متوسط قیمت جهانی نزدیک خواهد شد؟

کشور قیمت بنزین بدون سرب (به دلار)
آذربایجان 0.73
ارمنستان 1.02
پاکستان 0.72
عراق 0.89
قطر 0.26
کویت 0.21
عربستان سعودی 0.23
بحرین 0.26
عمان 0.31
روسیه 0.53

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۰۴:۱۳

ولي قيمت جهاني بنزين: گالن بنزين 1.0239 $ اين گالن هست (حدود 3.5 ليتر) نه ليتر

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۰۷:۵۶

کاش دستمزد کارگران و کارمندان کشورهاي مورد نظر را هم مينوشتي که چنددر صد از درآمد آنها بابت يک ليتر بنزين هزينه ميشود. تا آنجا که من اطلاع دارم دستمزد يک کارگر در ماه براي کار کويتي با پول ايران 15 ميليون تومن است يعني اندازه دستمزد يک سال يک کارگر ايراني

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۰۸:۰۰

کاش مي نوشتيد که در کشور هاي همسايه و ساير کشور هایي که بنزين در آن ها گران است خودرو رو با چه قيمتي مي خرند و ميزان مصرف خودرو ها چقدر است.شايد در آن شرايط مشخص مي شد که منتي بر سر مردم نيست.

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۰۸:۰۶

قيمت ماشين را هم مقايسه کنيد

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۰۸:۴۳

تو اون کشورها اگه بنزين گرونتر از ايران هست اما تو بيشتر اونها سطح درآمد بيشتر از کشور ماست و براي يه عربستاني اين قضيه زياد مهم نيست . توجيه نکنيد مردم با دسترسي لحظه اي به اطلاعات ديگه آگاه شدن و گول نمي خورند . دولت تدبير و اميد هم يکي مثل ديگر دولتها .....

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۰۸:۴۹

با سلام ، کي گفته چون کشوري نفتي هستيم بايد بنزين ارزان داشته باشيم؟

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۲۰:۱۱

چون نفت (ملي)مال ملت است

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۰۹:۰۱

خوب نوشتي ولي يک چيز را فراموش کردي در اذربايجان ترکيه کشور هاي عربي .... ماشين خيلي ارزانتر از ايران است بنز نزديک ده تا پانزده هزار دلار معادل سمند در ايران مصرف نصف ماشينهاي ايران آنها هم ماشين را ارزان مي خرند در ايران هزينه ده برابري سوخت را در اول خريد ماشين و مصرف بالاي سوخت پرداخت مي کنند در ايران ماشين آزاد بشود مثل ارس سوخت هم به قيمت ترکيه به مردم بدهند.

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۰۹:۰۹

سلام بهتر بود ميزان درآمد و حقوق هم کنار اين بنزين مقايسه ميکردين که کشور ترکيه کمترين حقوقش ماهيانه 2500 دلار هست

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۰۹:۳۵

هر دفعه مطرح ميشه که بنزين توي ايران ارزونه و هر دفعه هم مردم جواب ميدن که به همان ميزان سطح حقوق ها و دستمزدها پايينه. سيکل باطل پرسش و پاسخ.

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۰۹:۴۵

بي زحمت وقتي قيمت کالاهارو با کشورهاي ديگه مقايسه ميکنيد،درآمد مردمانشون رو هم مقايسه کنيد

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۰۹:۵۰

چون مرتب دلار را بالا مي برند تا قيامت هم قيمت بنزين به فوب خليج فارس نمي‌رسد!!! کاش درآمد و حقوق مردم هم با فوب خليج فارس بالا مي رفت! قياس قيمت بنزين در ايران با جهان قياس مع‌الفارق است!

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۱۰:۰۰

قيمت سوخت اگه افزايش داشته باشه قاچاق سوخت کاهش پيدا مي کنه، آلودگي هوا و ترافيک کاهش پيدا مي کنه، البته نرخ جرايم رانندگي هم بايد افزايش پيدا کنه تا فرهنگ رانندگي اصلاح بشه

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۱۰:۱۰

با سلام. لطفا يک گزارش هم از قيمت ماشين‌ها و مصرف اون ماشين‌ها در کشورهاي همسايه تهيه کنيد، شايد بهتر بشه اين سيکل معيوب رو فهميد البته بهتره سرانه درآمد اونارو هم لحاظ بکنيد

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۱۰:۵۲

لطف کنيد بگوييد حداقل مزد کارگري در کشورهاي همسايه و دنيا چقدر است. چرا تمام هزينه هاي زندگي بر اساس کشور هاي ديگر به دلار سنجيده ميشود و به مردم تحميل ميگردد ولي درآمد به ريال پرداخت ميگردد؟

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۱۵:۱۳

فكر كنم تو كشورهاي خارج حقوق نميگيرن چون تو ايران از حقوق خارجيها هيچ صحبتي نميشه بنده هاي خدا همش بهشون ظلم ميكنن اي كافرهاي بي دين بياين ايران حقوق ميدن در حد لاليگا البته همشو بايد بدي قسط وقتي هم قسطات تموم شد بايد بميري

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۱۵:۱۸

لطف کنيد که از درآمد مردم کشورهاي همسايه و از ميزان اشتغال جوانان در شرکت ها واداره ات دولتي آنها نيز خبر رساني کند

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۱۶:۵۹

چند تن از اقوام ما در دبي دانشجو هستند يکي دانشجوي رشته نفت ميگفت ماهي هشت هزار درهم و يکي مهندس برق ميخونه ميگفت ماهي 4 هزار درهم حقوق دارن توجه کنيد دانشجو هستن .ميگيد نه بفرماييد بريد تحقيق کنيد

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۱۷:۵۳

لطفا حداقل دستمزد و ميانگين دستمزد رو هم دلاري مقايسه کنيد

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۱۹:۲۱

بايد بدونين همين کشورها که ميگين درآمد پايه‌شون 1500 دلار که در حدود ميشه 4.5 مليون تومن بعد 10 ميليون دانش آموخته دانشگاهي بيکار هم ندارند حقوق پايشون 650 هزار تومن نيست ماشيناشون هر صد کيلومتر 3.5 ليتر بيشتر نمي سوزونه

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۲۰:۰۷

اگر قيمت وکيفيت خودروها را درنظر بگيرم يقينا جزو گرانترين کشور ها خواهيم بود

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۲۲:۳۱

بفرماييد كشورهاي همسايه هيونداي و تويوتا و فورد و .............را چند ميخرن الان مثلا ميخواي بگي مردم همسايه از فقر و گروني دارن نابود ميشن

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۷ ۱۰:۱۲

حقوق پايه در آمريکا براي کارگر معمولي حدود 4 ميليون ماست؛ يعني تقريبا 6 برابر ما پس قيمت بنزين نيز بايد براي مقايسه 6 برابر کمتر کنيم

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۷ ۱۷:۵۱

ابتدا شما براي تهيه گزارش و خبر معادل ارز بين کشورها و سطح درآمد و حقوق را در نظر بگير بعد گزارش و خبر تهيه کن ايا حقوق در ايران برمبناي دلار يا يورو پرداخت ميشه که چنين خبري رو گزارش و نشر مي کني؟

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۸ ۱۱:۲۴

واي چقدر آمريكا واروپا اخههههههههههههههه! خداروشكرتوي بهشت دنيا" ايران " ميزييم!

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۸ ۲۰:۴۵

بنزين درايران گرانتر ازهمه جاي دننياست حقوق 10برابرکمتر بنزين 3برابرکمتر ملا حظه بفرمائيد

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۹ ۱۰:۱۴

همانطور که نمايندگان محترم مجلس و رييس جمهور محترم و وزير نفت با توجه به گراني قيمت نفت ( 120دلار)بهانه کردند وقيمت بنزين را 4 برابر گران کردند پس حتما و حتما بايد با درنظر گرفتن نفت 23دلارقيمت بنزين کاهش يابد و اگر دوباره زبانم لال نفت گران شد باز هم ما چاکر دولت و مجلس و شخص وزير هستيم. براي مثال در ترکيه قيمت ها با قيمت و نرخ شکر افزايش و کاهش داره . وقتي شکر ارزان شد همه چيز ارزان ميشه و اگر گران شد قيمتها ميرن بالا . قيمت بنزين هم در ترکيه با مسافت شهرها از استانبول هميشه تغيير مي کنن يعني به اندازه مسافت از استانبول يک نرخ اضافه بر قيمت بنزين دريافت ميشه . قيمت بنزين در وان 6000تومن (البته يورو4 )وهمان بنزين در استانبول 4700تومن . پس نمي تونيم با کشورهاي ديگر مقايسه کنيم

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۰۹ ۲۰:۲۸

لطفا درامد ها را نيز مقايسه کنيد .ما به ريال حقوق مي گيريم ولي هزينه ها را با دلار ميپردازيم

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۱۰ ۱۰:۱۶

قياس مع الفارق؟!!!!!!!

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۱۰ ۱۰:۵۶

همسايه ها خونه رو چند ميخرن؟ ماشينو چند؟

avatar
۱۳۹۴-۱۱-۱۰ ۱۱:۲۲

خوب شايد ظاهر قضيه اينجور باشه اما اين درست نيست ... درست اينه ... مثلآ نروژ و ايران = 1) ميزان درآمد متوسط هر کشور رو اعلام کنيد. 2) ميزان تورم رو توي هر دو کشور مقايسه کنيم. 3) ميزان نرخ بيکاري رو توي هر دو کشور مقايسه کنيم . 4) نوع و ميزان کيفيت وسايل نقليه رو توي هر دو کشور مقايسه کنيم . 5) ميزان دسترسي به منابع نفتي . 6) و ... بعد از همه اين ها ميشه فهميد آيا ايران جزء کشور هايي هست که ارزان ترين بنزين ميده يا نه ؟ +البته اينم اضافه کنم = قطعا مثلا يک نروژي که حقوق و مزاياش رو از نروژ ميگيره ولي بعد مثلا براي گردش مياد از حقوقش توي ايران استفاده ميکنه به نظرش ممکنه بياد چه قدر همه چي ارزونه توي ايران. ((خيال باطل))