• چهارشنبه / ۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ / ۰۹:۵۳
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 94020200896
  • خبرنگار : 71191

دومین موفقیت ایران در استرداد آثار تاریخی

آثار 6000 ساله «چُغامیش» به ایران بازگشتند

آثار 6000 ساله «چُغامیش» به ایران بازگشتند

چهار ماه از پیروزی ایران در نخستین دادگاه حقوقی در زمینه استرداد آثار تاریخی، این‌بار 108 شیء ارزشمند متعلق به محوطه‌ی چغامیش پس از 51 سال به کشور بازگردانده شدند.

چهار ماه از پیروزی ایران در نخستین دادگاه حقوقی در زمینه استرداد آثار تاریخی، این‌بار 108 شیء ارزشمند متعلق به محوطه‌ی چغامیش پس از 51 سال به کشور بازگردانده شدند.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، بامداد امروز چهارشنبه (2 اردیبهشت)، 108 اثر تاریخی منحصربه‌فرد از محوطه‌ی چغامیش در استان خوزستان که 51 سال پیش با هدف انجام مطالعات علمی توسط موسسه‌ی شرق‌شناسی شیکاگو از کشور خارج شده بودند،‌ به کشور استرداد و از فرودگاه امام‌خمینی (ره) به موزه‌ی ملی ایران منتقل شدند.

محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با اعلام این خبر به خبرنگار ایسنا گفت: 12 فروردین 1343 (1 آوریل 1964) حدود 264 اثر گِلی از این محوطه‌ی تاریخی با هدف انجام کار علمی خارج شدند و قرار بود پس از سه سال مطالعه‌ی علمی با ارائه‌ی نتایج آن این آثار تحویل مرکز باستان‌شناسی تهران در ایران شود، اما این کار انجام نشد.

وی با اشاره به برگرداندن 156 اثر تاریخی از این محموله در سال‌های گذشته به ایران اظهار کرد: در طول چند سال گذشته امور حقوقی ریاست جمهوری و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری پروسه‌ای طولانی در بحث استرداد دیگر آثار این محوطه‌ی تاریخی که 51 سال پیش از کشور خارج شدند داشت و سرانجام سال گذشته با اقدامات حقوقی فشرده در استرداد این آثار نیز موفق شدیم.

طالبیان بازگشت 108 شیء تاریخی از چغامیش را دومین پیروزی حقوقی بین‌المللی ایران پس از چهار ماه از استرداد آثار «خوروین» دانست.

او همه‌ی آثار بازگردانده شده را آثار منحصربه‌فرد و از جنس گِل دانست و افزود‌: این آثار متعلق به 6000 سال پیش یعنی اواخر هزاره‌ی هفتم تا اواخر هزاره‌ی اول میلادی است و شامل ظروف سفالی، ‌قفل‌های گِلی شبیه مُهر و موم‌های امروزی، لوح‌ها یا ژتون‌های گلی است که مربوط به مدیریت اقتصادی و بازرگانی محوطه‌ی چغامیش است.

وی ادامه داد: در 6000 سال پیش آن منطقه پیوسته منطقه‌ای آباد بوده و این سایت تا قبل از این که شوش دوران شکل‌گیری و شکوفایی را در نیمه‌ی اول هزاره‌ پنجم داشته باشد، کلیدی‌ترین و مهمترین محوطه‌ی استقرار زیستی در کنار رود دز در دشت شوشان بود.

او سایت تاریخی چغامیش را یکی از مهمترین سایت‌ها در آغاز دوران کشاورزی دانست و تاکید کرد: اشیای چغامیش آثاری به ظاهر ساده هستند، اما از نظر علمی بسیار اهمیت دارند، چون این آثار قبل از آغاز نگارش خط به دست آمده و همگی منحصر به فرد هستند.

به گفته طالبیان، 108 شیء تاریخی استرداد شده از موسسه شرق شناسی شیکاگو ظهر امروز (چهارشنبه) توسط «گیل استاین»، رییس این موسسه آمریکایی به طور رسمی تحویل ایران خواهد شد.

انتهای پیام

استرداد آثار تاریخی «چُغامیش»

استرداد آثار تاریخی «چُغامیش»

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۲-۰۲ ۱۰:۲۸

يعني بايد باور کنيم که ميراث فرهنگي ما احساس مسئوليت بيشتري نسبت به دانشگاه شيکاگو در قبال حفظ اين اثار داره.

avatar
۱۳۹۴-۰۲-۰۲ ۱۰:۳۱

وقتي که با نظارت مستقيم ميراث فرهنگ اثر باستاني به مغازه و پاساژ و پادگان ....تبديل ميشه چه ضمانتي براي حفظ و صيانت از اين اثار هست.

avatar
۱۳۹۴-۰۲-۰۲ ۱۰:۴۲

در خبرهاي امروز امده که 44 ساختمان تاريخي شيراز به شهردار واگذار شده. وقتي سازمان ميراث فرهنگي چوب حراج به اثار تاريخي ميزنه لابد بايد باور کنيم که اين اثار قرار سر از حراجي ها و کلکسيونهاي شخصي و پشت وپسل انبارها سر در نياره. دم خروس باورکنيم يا...

avatar
۱۳۹۴-۰۲-۰۲ ۱۲:۲۲

اگه اونجا بود سالمتر ميموند.ببينيد مسئول محترم چيجوري اثر 6000 ساله رو گرفته دستش ............

avatar
۱۳۹۴-۰۲-۰۲ ۱۴:۵۴

اگر همه پول نفت را هزينه کنيم نمي توانيم گذشته پر بار کشور را حفظ نماييم آيا بهتر نيست کمک بگيريد