از آنجاکه ضایعات محصولات کشاورزی درصد بالایی از تولید یعنی در حدود 30 درصد را شامل میشود و نیز تأثیری که بر روی تولید ناخالص داخلی و میزان خودکفایی محصولات کشاورزی به ویژه محصولات اساسی را باید به آنها اختصاص داد و علیرغم فقدان اطلاعات دقیق در مورد میزان ضایعات محصولات کشاورزی لازم است در پی راهکارهای مؤثر و اساسی برای کاهش این ضایعات بود و در این مورد توجه به تکنولوژی و به کارگیری الگوی مصرف صحیح، ضروری است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه آذربایجان شرقی، یکی از روشهایی که دولت میتواند به نحوی از ضایعات جلوگیری نماید برنامه کنارگذاری کشت محصولاتی است علاوه بر نیاز تقاضای داخلی و صادرات است و در این گام دولت ضمن حمایت از کشاورز هزینه اتلاف منابع را کاهش میدهد.
مسعود محمّدیان با اشاره به سختی تهیه نهادههای کشاورزی ادامه داد: ضایعات کشاورزی را در هدر رفتن نهادههای لازم برای تولید که به سختی تهیه میشوند، دخیل بدانیم.
وی افزود: ضرورت دارد راهکاری در نظر گرفته شود تا از مرحله تولید نیز با تبدیل مواد غذایی به موادی با قابلیت نگهداری و عمر مفید بیشتر، ضایعات محصولات را کاهش داد و اینکه بخشی از ضایعات محصولات کشاورزی به ویژه محصولات اساسی مربوط به نحوه مصرف بوده که با اصلاح در شیوه مصرف این محصولات اساسی، گامی مؤثر در زمینه کاهش ضایعات برداشته شود.
محمّدیان یادآور شد: تحقق این امر نیازمند عزم ملی و راهنمایی کارشناسان متخصص در این بخش است.
وی صنایع تبدیلی و تکمیلی را تاثیرگذار در کاهش ضایعات دانست و تاکید کرد: ضایعات محصولات کشاورزی به دلیل کافی نبودن تجهیزات مورد نیاز برای برداشت انواع محصولات زراعی و باغی و نبود صنایع بسته بندی، تبدیلی و تکمیلی در جوار مراکز تولید، موجب شده است که در برخی محصولات حاصل دسترنج تولیدکنندگان به هدر رفته و حتی در برخی موارد در محصولاتی که بازار مصرف داخلی به شدت نیازمند این محصولات است نابسامانی عرضه و ضایعات، مانعی در جهت تأمین این نیاز بوده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: حمایت از کشاورزان در جهت افزایش بهره وری محصول و نیز اصلاح نظام خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی از جمله راههای کاهش ضایعات مواد غذایی و محصولات کشاورزی به شمار میرود.
ایوب ایرانی فام با اشاره به تاثیر کاهش ضایعات در میزان بهرهوری خاطرنشان کرد: کاهش میزان ضایعات بخش کشاورزی می تواند نقش موثری در افزایش میزان تولیدات داشته باشد.
وی افزود: کاهش میزان ضایعات کشاورزی سبب کاهش آلودگیهای زیست محیطی نیز میشود، زیرا ضایعات بخش کشاورزی فرآوری شده و در طبیعت رها نمیشوند.
ایرانی فام با بیان نقش تولیدکنندگان در حاصل شدن ضایعات تشریح کرد: ادوات مورد نیاز در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت، افزایش مهارت کشاورزان، استفاده از صنایع تبدیلی و فرآوری و در نهایت استفاده از تکنیکهای مدیریتی درست را می توان از راهکارهای کاهش میزان ضایعات کشاورزی دانست.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی یادآور شد: کارشناسان استفاده از شیوههای حمل و نقل سنتی، بسته بندیهای نامناسب و بازاریابی نادرست را از عوامل افزایش ضایعات در مرحله پس از برداشت میدانند.
مدیر صنایع کشاورزی و روستایی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز گفت: نبود اطلاعات کافی در خصوص اصول علمی مربوط به نگهداری، فرآوری، بسته بندی و حمل و نقل محصولات غذایی از عوامل اصلی و تاثیرگذار در حاصل شدن ضایعات محصولات غذایی است.
ایاز برنو افزود: کارشناسان نبود اطلاعات و برنامه ریزیهای ضعیف در روابط با مدیریت منابع انسانی، اقتصادی و علمی را عامل افزایش ضایعات مواد غذایی عنوان میکنند.
وی با اشاره به نقش نهادهای تجاری در ایجاد شدن ضایعات محصولات غذایی تشریح کرد: کارآمد شدن سازمانها و نهادهای تجاری دولتی و یا خصوصی برای بازاریابی محصولات راهکاری برای جلوگیری از ضایعات محصولات غذایی محسوب میشود.
برنو ادامه داد: مکانیزاسیون و میزان آب مصرفی به عنوان عوامل فنی فرایند تولید تاثیر خود را در محصول پس از مرحله برداشت نمایان میکنند.
مدیر صنایع کشاورزی و روستایی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی یادآور شد: عوامل فنی بازار سبب ضایعات کمی و کیفی در محصولات کشاورزی میشود.
وی وضعیت بازار و بازاریابی را در زمینه محصولات غذایی تاثیرگذار دانست و تاکید کرد: غیر اقتصادی شدن بازاریابی به دلیل افت قیمت بازار و نوسانات آنها به خصوص در فصل برداشت سبب ضایع شدن کمی محصول و زمینه ساز ضایعات کیفی شده و محصول را از حالت درجه یک خارج میکند.
مدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز گفت: فرهنگ مصرف، دانش تولید، دانش تبدیل و فرآوری محصولات کشاورزی، دانش بهره گیری صحیح از ماشین آلات و امکانات کشاورزی همه و همه به نوعی مستقیم و غیرمستقیم با کاهش ضایعات کشاورزی در ارتباط هستند بنابراین آموزش تولیدکنندگان در این زمینهها میتواند نقش مهمی در کاهش ضایعات کشاورزی داشته باشد.
علی رُخ افروز تشریح کرد: استفاده از روشهای مناسب آموزشی با توجه به نیازها و شرایط ویژه تولیدکنندگان و سرمایه گذاری در زمینه ترویج و آموزش کشاورزی برای تولیدکنندگان بخش کشاورزی نقش بسیار مهم و بزرگی را در کاهش ضایعات کشاورزی خواهد داشت.
وی با عنوان نمودن راهکاری برای افزایش بهرهوری افزود: آموزش تولیدکنندگان بخش کشاورزی باید به عنوان راهکاری برای افزایش بهره وری و کاهش ضایعات در راس امور و اقدامات قرار گیرد تا زمینه تغییرات مطلوب افکار، عقاید و فرهنگ تولیدکنندگان بیشتر فراهم شود.
رُخ افروز یادآور شد: با افزایش بهره وری در هر یک از بخشهای تولید در اثر افزایش دانش و آگاهی تولیدکنندگان، ضایعات رو به کاهش گذاشته و گامی بزرگ در جهت خودکفایی برداشته خواهد شد.
وی در ادامه افزایش بهره وری و کاهش ضایعات کشاورزی را عامل مهمی در خودکفایی بسیاری از محصولات دانست و اظهار داشت: کیفیّت کار نیروی انسانی بیشترین تاثیر را در افزایش بهره وری این بخش دارد.
کاهش ضایعات محصولات کشاورزی بی شک در خودکفایی کشور نقشی پُررنگ دارد و از سویی دیگر نمی توان در جلوگیری از واردات و هدر روی نهادههای تولید بی تاثیر دانست.
ییایید با حماسهای اقتصادی از ضایع شدن محصولات کشاورزی پیشگیری کنیم.
گزارش: امیر مسعود طایفه سلطانخانی
انتهای پیام
نظرات