• شنبه / ۱۹ فروردین ۱۳۹۱ / ۱۳:۴۲
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 91011904556
  • خبرنگار : 71379

سفر قريب الوقوع 4 قلاده ببر روسي به ايران

ببرهاي جديد به سرنوشت ببرهاي قبلي دچار مي‌شوند؟

ببرهاي جديد به سرنوشت ببرهاي قبلي دچار مي‌شوند؟

در حالي جديدترين شنيده‌ها حاكي از ورود 4 قلاده ببر جديد روسي بزودي به ايران است كه به گفته نايب رييس فراكسيون محيط زيست مجلس، ورود مجدد ببر از روسيه آزمون و خطايي ديگر است چرا كه هنوز ببري كه يكسال و نيم پيش وارد كشور شد و بيمار است تعيين تكليف نشده حال چطور مي‌خواهيم دوباره ببر وارد كشور كنيم؟

در حالي جديدترين شنيده‌ها حاكي از ورود 4 قلاده ببر جديد روسي بزودي به ايران است كه به گفته نايب رييس فراكسيون محيط زيست مجلس، ورود مجدد ببر از روسيه آزمون و خطايي ديگر است چرا كه هنوز ببري كه يكسال و نيم پيش وارد كشور شد و بيمار است تعيين تكليف نشده حال چطور مي‌خواهيم دوباره ببر وارد كشور كنيم؟

به گزارش خبرنگار «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مهندس محمد جواد محمدي‌زاده، معاون رييس‌جمهوري و رييس سازمان حفاظت محيط زيست اواخر بهمن ماه سال گذشته از آمادگي طرف روسي براي تحويل چند قلاده ببر ديگر خبر داد و گفته بود كه با توجه به مهيا بودن محل نگهداري آنها در ميانکاله فکر مي‌کنم تا پايان سال جاري (1390) اين اتفاق بيافتد.

وي تاكيد كرده بود: مذاکرات با طرف روسي در خصوص تحويل چند قلاده ببر صورت گرفته اما آنچه اهميت داشت اين بود که محل نگهداري آنها در ميانکاله از استانداردهاي لازم برخوردار باشد که در بازديدي که اخيرا از آنجا داشتم اين امکان فراهم شده بود.

به گزارش ايسنا، اين اظهارات در حالي بود كه با پايان سال گذشته خبري از ورود ببرهاي روسي جديد نشد اما اواسط فروردين ماه سال جاري محسن مشکوه، معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت: با هدف جلوگیری از انقراض ببرها، بزودی تعدادی ببر نر و ماده روسی به منطقه میانکاله مازندران وارد می‌شوند.

وي گفت كه با ورود ببرهای روسی جدید به کشور الزامات بهداشتی و قرنطینه‌ای ببرها در منطقه میانکاله مازندران زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور انجام می‌شود.

معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور اظهارداشت: برای امحاي یک ببر روسی سیبری مبتلا به بیماری مشمشه به همکاری سازمان‌های دامپزشکی، محیط زیست، باغ وحش تهران و وزارت بهداشت و درمان نیاز است تا هرچه سریع‌تر اقدامات لازم صورت گیرد.

وی ادامه داد: چندی پیش دو قلاده ببر نر و ماده روسی سیبری برای انتقال به منطقه میانکاله مازندران به کشور وارد شد که به دلیل مشکوک بودن به بیماری مشمشه در باغ وحش تهران نگهداری شدند.

معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور تصریح کرد: پس از امحاي ببر نر روسی این ببر در حاشیه باغ وحش تهران در شرایط قرنطینه‌ای و ایزوله به صورت مجزا نگهداری می‌شد.

وی اضافه کرد: هم اکنون نیز طبق نتیجه آخرین آزمایش رفرنس از کشور آلمان، ببر ماده نیز به بیماری مشمشه مبتلا شده که به دنبال هماهنگی دستگاه‌های ذیربط برای امحاء ببر ماده هستیم.

نايب رييس فراكسيون محيط زيست مجلس: ورود مجدد ببر از روسيه آزمون و خطايي ديگر است

دكتر انوشيروان محسني بندپي، عضو هيات رييسه فراكسيون محيط زيست نيز در اين خصوص ضمن اظهار بي‌اطلاعاتي از ورود مجدد ببرهاي جديد از روسيه گفت: ما هنوز علت بيماري ببر قبلي كه حدود يكسال و نيم بيمار است را نمي‌دانيم لذا ورود ببرهاي جديد در اين شرايط به مصلحت نيست.

وي افزود: هنوز ببري كه يكسال و نيم پيش وارد كشور شد و بيمار است تعيين تكليف نشده است چطور مي‌خواهيم دوباره ببر وارد كشور كنيم.

نايب رييس فراكسيون محيط زيست مجلس ادامه داد: تا نتوانيم شرايط ماندگاري و سازگاري ببرهاي روسي با وضعيت طبيعي و آب و هواي كشور و زيستگاه در نظر گرفته شده‌ را فراهم كنيم وارد كردن مجدد آنها يك آزمون و خطاي ديگر است چراكه ما هنوز نتوانسته‌ايم بيماري مشمشه ببري كه يك و نيم سال پيش وارد كرديم را درمان كنيم، اگرچه علم براي بسياري از بيماري‌ها چه در انسان و چه در حيوان چه اهلي و چه وحشي راه‌حل درماني دارد.

به گفته نماينده مردم نوشهر و چالوس، بيماري مشمه داراي يك پروتكل درماني است اما در آن مانده‌ايم و با وارد كردن مجدد ببر از روسيه يك مشكل به مشكلات ديگر اضافه مي‌كنيم، اين كار به مصلحت نيست مگر اينكه مرگ ببر قبلي و بيماري ببر فعلي را علت‌يابي كنيم، آيا واقعا اگر اين بيماري در كشورهاي ديگر براي چنين حيواناتي رخ دهد قابل درمان نيست، هنوز گزارش شفافي در اين مورد به فراكسيون محيط زيست مجلس، انجمن طرفدار حيوانات و يا دانشگا‌ه‌ها ارايه نشده است.

نايب رييس فراكسيون محيط زيست خاطرنشان كرد: نخست بايد علت مرگ و علت بيماري ببرهايي كه يكسال و نيم پيش وارد كشور شدند مشخص و شرايط زندگي سازگار با اين ببرها در زيستگاهي مناسب فراهم شود سپس ببرهاي جديد روسي وارد كنيم.

محسني بندپي در پايان اظهار كرد: فراكسيون محيط زيست هنوز علت بيماري ببري كه يكسال و نيم پيش وارد كشور شد را دنبال مي‌كند و در جريان ورود ببر‌هاي جديد نيست لذا در صورت صحت در اولين فرصت اين موضوع را هم بررسي مي‌كنيم.

به گزارش ايسنا، تمامي اين موارد در حاليست كه شنيده شده است روسيه براي تحويل 4 قلاده ببر جديد به ايران درخواست 4 قلاده پلنگ ايراني كرده است و مسوولان مربوطه نيز در حال يافتن اين پلنگ‌ها هستند. از سوي ديگر به اعتقاد كارشناسان براي سازگاري ببرهاي روسي با آب و هواي ايران بايد اين ببرها در فصل سرما وارد كشور مي‌شدند.

بدين ترتيب بايد منتظر ماند و ديد كه ببرهاي روسي كي وارد كشور مي‌شوند و آيا آنها نيز به سرنوشت ببرهاي قبلي روسي دچار خواهند شد و يا آنكه اين بار نسل ببرهاي ايراني احيا خواهد شد.

سوم ارديبهشت ماه سال 89 روز قدم گذاشتن نخستين ببرهاي «آمور» كه به گفته كارشناسان نسل آنها نزديك به ببر «مازندران» است، پس از گذشت 52 سال به ايران بود. اين ببرها كه توسط يك هواپيماي اختصاصي روسي به تهران آمدند قرار بود پس از يكماه نگهداري در باغ وحش تهران به پناهگاه حيات وحش ميانكاله منتقل شوند. اين در حاليست كه اين ببرها به بيماري مشمشه مبتلا شده و يكي از آنها مرد و ديگري نيز همچنان در قرنطينه نگهداري مي‌شود.

اين دو ببر كه يكي 2/5 ساله و ديگري چهار ساله بودند، از منطقه سيبري و قفقاز زنده‌گيري شدند و روس‌ها در مقابل آنها 2 قلاده پلنگ ايراني را با هواپيماي اختصاصي خود به روسيه بردند كه آخرين خبرها حاكيست وضع عمومي و محل نگهداري اين دو پلنگ در منطقه «سوچي» بسيار مساعد است.

به گزارش ايسنا، شواهد حاكيست آخرين ببر ايران در پارك ملي گلستان در سال 1337 شكار شد و پس از آن ديگر خبري از ببر در ايران نبود. اما پيش از اين ببر ايراني در منطقه مازندران و در جنگل‌هاي هيركاني (جنگل‌هاي مازندران و گيلان تا منطقه سرخس) پراكندگي داشته و جمعيت آن بسيار زياد بوده است به شكلي كه ظل السطان در كتاب تاريخ مسعودي مي‌نويسد در برنامه شكاري كه در ميانكاله داشتم 35 ببر شكار كردم.

به گفته كارشناسان در پي نابودي ببر مازندران، تلاش‌هاي زيادي براي يافتن ردپاي اين ببر در كشور انجام شد و پس از سالها كارشناسان به اين نتيجه رسيدند كه نسل ببر مازندران نيز مانند شير ايراني منقرض شده است.

بررسي‌هاي انجام شده بر روي DNA نمونه‌هاي پوست ببر مازندران كه در موزه‌هاي مختلف نگهداري مي‌شود نشان داد كه ببر ايراني با ببر آمور (ببر سيبري) از نظر ژنتيكي تفاوت چنداني ندارد تا اين كه چندي پيش وزير محيط زيست روسيه كه در راس هياتي با مسوولان سازمان حفاظت محيط زيست ايران ملاقات كرد و خواستار دريافت دو قلاده پلنگ ايراني و احياي نسل اين حيوان در كشور روسيه شد. در اين حال مسوولان ايراني كه مدت‌ها به دنبال گرفتن ببر مازندران بودند به شرط تحويل دو قلاده ببر توسط روسيه موافقت كردند دو پلنگ ايراني را به اين كشور بفرستند.

موضوعي كه به گفته رييس سازمان حفاظت محيط زيست، موافقت با آن در روسيه با چالش‌هاي زيادي مواجه بود به شكلي كه نخست وزير روسيه براي اين تبادل تحت فشار رسانه‌ها و گروه‌هاي مردمي روسيه قرار گرفته بود اما در نهايت با پيشنهاد ايران موافقت كرد و سرانجام دو قلاده ببر سيبري پس از چند بار تغيير ساعت پرواز در فرودگاه مهرآباد تهران با يك هواپيماي اختصاصي به كشور آمدند.

گفتني است مشخصات ببر ايراني يا ببر مازندران با نام علمي (Panthera tigris virgata) به اين شرح است:

رنگ پشت و پهلوي ببر ايراني زرد متمايل به نارنجي با نوارهاي باريک و قهوه اي مي باشد و زير بدن يعني شکم و سينه سفيد رنگ است. پشت گوش ها سياه بوده لکه سفيدي در وسطش ديده مي شود. از ببر ايران که زيستگاه اصلي‌اش دامنه شمالي رشته کوه البرز بوده است با نام ببر خزر يا ببر مازندران در سفرنامه‌ها و کتب تاريخي و ادبي ياد شده است.

ببر ايراني شباهت زيادي به پسر عموي بنگالي خود دارد ولي نوارهاي قهوه‌اي دور بدنش يه پهني نوارهاي ببر بنگال نيست (البته تعداد نوارها در ببر ايراني بيشتر است) همچنين رنگ پهلوها در ببر ايراني تيره‌تر (قهوه‌اي‌تر) است.

موهاي بدن ببر مازندران بخصوص در زمستان رشد زيادي دارد و موهاي صورت او مانند ببر سوماترا بلند است. طول بدن ببر مازندران 140 تا 280 سانتيمتر است و اندازه دم اين حيوان بين 60 تا 90 سانتيمتر است. (دو گزارش هم درباره اندازه ببر ايراني وجود دارد يکي از منطقه لنکران که طول بدن اين حيوان را 259 و 289/5 سانتيمتر ذکر شده است)

غذاي ببر خزر گراز، مرال، گوزن زرد، گراز، شوکا، گربه وحشي، خرگوش، پرندگان و خزندگان و در مواقع گرسنگي و عدم دسترسي به شکار طبيعي گاو و گاوميش اهلي بوده است.

بچه‌هاي اين ببر در 4 سالگي بالغ مي‌شوند (طول عمر ببر در اسارت 30 سال است).

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha