«قصههاي طهران» در «سرزمين من» جديد
شماره 30 ماهنامه «سرزمين من» شامل ويژهنامهاي درباره تهران قديم با عنوان «قصههاي طهران» منتشر شد.
به گزارش بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در معرفي شماره جديد «سرزمين من» عنوان شده است: در اين شماره از ماهنامه، تهران را از ميان عکسهاي قديمي خواهيد ديد و با مطالبي از متخصصان تهرانشناس، پايتخت دويستساله ايران را بهتر خواهيد شناخت.
تهران قديم در «هزاردستان»
اگر از علاقهمندان سينماي مرحوم «علي حاتمي» هستيد، در اين شماره مطلب ويژهاي براي شما داريم، ناگفتههاي مجموعه تاريخي «هزاردستان» را از زبان عکاس اين مجموعه؛ يعني «عزيز ساعتي» خواهيد خواند. در مطلب «رازهاي هزاردستان» که در بخش «ميراث، دوربين، حرکت» اين شماره منتشر شده، سريال محبوب «هزاردستان» بهانهاي شده تا به علي حاتمي و نگاه او به تهران قديم بپردازيم. در اين نوشتار، عزيز ساعتي به ماجراهاي اولين ديدارش با علي حاتمي در سريالي که ابتدا با نام «جاده ابريشم» کليد خورد و بعد به «هزاردستان» تغيير کرد، پرداخته تا به همکارياش با هنرمندان مختلفي که حاتمي در کارهايش به کار ميگرفته، ميرسد.
گردش با آقاي تهرانشناس
«مرتضي احمدي»، هنرمند پيشکسوت تئاتر و تلويزيون، از آن تهرانشناسهايي است كه بخشي از عمرش را صرف جمعآوري و ثبت اطلاعات گذشته تهران کرده است. در اين شماره چند نفر از نويسندگان مجله پاي صحبتهاي او نشستهاند و اين هنرمند هشتادوهفتساله از تاريخ و فرهنگ گذشته شهرش براي خوانندههاي مجله گفته است. «بچه ناف تهرون» عنوان گفتوگويي است که احمدي در آن از خاطرات شهري ميگويد که براي پا به سن گذاشتههاي امروزي به طرز اعجابانگيزي بيعيب و نقص است.
شکارگاهي با نام طهران
شايد فکر کنيد در اين شماره که به تهران قديم اختصاص دارد، علاقهمندان بخش «طبيعت» بينصيب ميمانند. اما در گزارش «حياط وحش» خواهيد خواند و احتمالا متعجب خواهيد شد که چطور پايتخت صنعتي امروز حدود 130 سال قبل شکارگاه شاهان قاجار بوده. شکار اين شاهان به دوشانتپه و سرخهحصار محدود نميشد و بسياري از مناطقي که امروز جزيي از پايتخت است، روزگاري نه چندان دور محل زندگي جانوران وحشي بوده و پلنگ و پوزپلنگ در آنها رفتوآمد ميکردهاند.
نگهبانان ميراث کهن
«هم چاي، هم تماشا» که در بخش «مردمشناسي» اين شماره چاپ شده، گذري بر فرهنگ قهوهخانهداري در تهران كرده و از امروز و روزگار سپريشده قهوهخانههاي تهران گفته است. قهوهخانه، اين نهاد فرهنگي، سالها رسومي همچون معرکهگيري، نقالي، سخنوري، تعزيهخواني، غزلخواني و بسياري از آدابي را که امروز از ميان رفته است، پاسباني ميکرده. در اين گزارش هم ميتوانيد از آداب قهوهخانهداري باخبر شويد و هم ديدنيترين قهوهخانههاي امروز تهران را بشناسيد و به آنها سري بزنيد.
روزمرگيهاي تهران قديم
«اي عکس که ميروي به سويش» در بخش «نگارخانه» اين شماره منتشر شده كه منتخبي از قديميترين کارتپستالهاي تهران را به تصوير کشيده و بخشي از زندگي روزمره تهران قديم را شرح داده؛ عکسهايي که گاه تا شهرهاي دور در آن سوي اقيانوسها پرواز ميکردند و احوال مردم تهران را با تصاوير تماشايي برايشان بازگو ميکردند.
ماجراهاي ماشين دودي
در بخش «تاريخ» اين شماره «قصه غول دودي» داستان ورود «ماشين دودي» را به پايتخت روايت ميکند؛ اولين وسيله نقليه ريلي که ايرانيان از آن سواري گرفتند و مبدع ورودش «ناصرالدينشاه قاجار» بود. در اين گزارش تاريخچه وسايل نقليه ريلي در ايران را مرور ميکنيد، از غول آتشخواري که در طرفهالعيني طي طريق ميکرد تا امروز که پس از 127 سال خطوط مترو پايتخت روزانه حدود دو ميليون نفر را جابهجا ميکنند.
گردش در تهران قديم
در بخش راهنماي اين شماره هم تمام مطالب راهنما به گشتوگذار در پايتخت اختصاص دارد. «به اصل تهران برويم» مفصلترين راهنماي اين شماره است که به گردش در شهرري اختصاص دارد؛ شهري که زماني پايتخت در کنار آن بنا شد و حالا خود با تاريخ طولانياش يکي از مناطق بيستودوگانه پايتخت است. يکي ديگر از راهنماهاي اين شماره «سرزمين من» مطلب «قلبي که هنوز ميتپد» است؛ راهنمايي که به شما خواهد گفت که در بازار بزرگ تهران چطور خريد کنيد. در بخش تاريخگردي اين شماره «سرزمين من» ميتوانيد با راهنماي «خانهاي مقدم بر موزه» به خانه - موزه مقدم برويد و ديدنيهاي شگفتانگيز و زيباي اين عمارت زيبا را از نزديک ببينيد، همچنين در بخش «موزهگردي» ميتوانيد براي تماشاي نخستين اسناد سينمايي ايران به موزه سينما سري بزنيد و با راهنماي «سينما 111 سال پيش» با بخشي از داشتههاي اين موزه آشنا شويد. «آبعلي با برف و اسکي» راهنمايي است که در بخش «طبيعت» اين شماره منتشر شده است و ميتوانيد همراه با آن به قديميترين پيست اسکي ايران سفر کنيد و زير آسمان آبي و روي برفهاي سپيد آن عکاسي کنيد. همچنين براي راهنماي «تفريح» اين شماره «در بندِ دربند» به شما خواهد گفت که چطور براي چند ساعت در يکي از تفرجگاههاي قديمي پايتخت گردش کنيد.
غير از اين مطالب راهنما در شماره 30 «سرزمين من»، در بخش روستاگردي، «روستاي سوگلي» را براي سفر به روستاي امامه خواهيد خواند؛ روستايي که روزگاري شکارگاه ناصرالدينشاه بوده و سوگلي محبوب او هم اهل همين روستا بوده است. در بخش: «شکمگردي» با مطلب «يک پارچه آش» راهنماي تهيه آش شله قلمکار، يک غذاي تهراني را ياد ميگيريد و با مطلب «ديزيخوران در پايتخت» براي خوردن خوشمزهترين ديزيهاي پايتخت راهنمايي خواهيد شد. علاوه بر اين با مطلب «يک گوشه پاک پرنور» براي سفر و زيارت بارگاه امامزاده يحيي (ع) به محله بازار تهران سفر ميکنيد و در بخش «اقامت» هم مطلب «شبهاي لاله» راهنماي اقامت در هتل لاله تهران، يکي از قديميترين هتلهاي پايتخت، را خواهيد خواند. در بخش «تور پيشنهادي» هم با مطلب «تهرانگردي در نيمروز» و انتخاب يک تور ويژه ميتوانيد به تماشاي ديدنيهاي تاريخي تهران برويد.
در اين شماره در بخش ابزار سفر، «تنپوش فصل سرد» راهنماي خريد لباس براي ورزشهاي زمستاني منتشر شده، ضمن آنکه در بخش «محصولات فرهنگي» با آثار مختلف ديداري و شنيداري براي شناخت ايران آشنا خواهيد شد.
از مجموع 30 شماره «سرزمين من» 10 شماره آخر در دوره جديد آن منتشر شدهاند. شماره سيام ماهنامه ايرانشناسي و ايرانگردي «سرزمينمن» در 132 صفحه به سردبيري رضا مختاري و با قيمت 3000 تومان به صورت تمامرنگي و گلاسه منتشر شده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات