• دوشنبه / ۲۳ خرداد ۱۳۹۰ / ۱۵:۱۹
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 9003-14585
  • خبرنگار : 71214

رييس انجمن ايمني زيستي عنوان كرد: نگراني انجمن‌هاي علمي از بازدارندگي آيين نامه اجرايي قانون ايمني زيستي

رييس انجمن ايمني زيستي عنوان كرد:
نگراني انجمن‌هاي علمي از بازدارندگي آيين نامه اجرايي قانون ايمني زيستي

رييس انجمن ايمني زيستي ايران با اشاره به نهايي شدن آيين نامه اجرايي قانون ايمني زيستي گفت: با همه تلاش و حسن نيت مديريت جديد دبيرخانه شوراي ملي ايمني زيستي، اين آيين نامه نتوانسته حداقل‌هاي انتظارات انجمن‌هاي علمي را برآورده كرده و نگراني آنها را در مورد بازدارندگي قطعي اين آيين نامه مغاير با قانون برطرف كند.

به گزارش سرويس فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر بهزاد قره ياضي، دبير علمي سومين همايش ملي ايمني زيستي و مهندسي ژنتيك كه در افتتاحيه اين همايش سخن مي‌گفت، خاطرنشان كرد: كشور ما از جنبه زيرساخت‌هاي مهندسي ژنتيك بسيار قوي بوده و بدين ترتيب از جنبه دانش علمي و انتشارات مقامات معتبر در بين كشورهاي منطقه و كشورهاي اسلامي، حتي با در نظر گرفتن رقيب جدي ايران، يعني تركيه، ‌حائز رتبه اول است.

وي تصريح كرد: در حوزه قانوني نيز قانون ايمني زيستي ايران از مترقي‌ترين قوانين جهان است كه نه تنها مانعي براي استفاده از مهندسي ژنتيك ايجاد نمي‌كند، بلكه دولت را مكلف به فراهم آوري تمهيدات لازم براي توسعه استفاده از اين فناوري مي‌كند اما در حوزه توليد محصولات تراريخته كشاورزي ما قدري از كشورهايي مثل پاكستان با 4/2 ميليون هكتار سطح زير كشت پنبه ترا ريخته مقاوم به آفات و مصر، بوركينافاسو و ميانمار عقب افتاده‌ايم.

قره ياضي در ادامه با بيان اين كه خلاء قانوني در اين زمينه نيز قريب به دو سال است كه برطرف شده است، خاطرنشان كرد: بايد همه دست در دست هم دهيم و از دولت گرفته تا مجلس از فعالان بخش خصوصي گرفته تا انجمن‌هاي علمي، اين مجامع گرانسنگ دانشمندان فرزانه اين سرزمين، تلاش كنيم تا با توسعه استفاده از محصولات مهندسي ژنتيك شده، نوتركيب يا تراريخته در كشاورزي، محيط زيست و پزشكي جايگاه شايسته ايران اسلامي را منطبق با اهداف عالي مندرج در سند چشم‌انداز نظام در افق 1404 رقم بزنيم و عقب‌ماندگي‌هاي سال‌هاي اخير را جبران كنيم.

به گزارش ايسنا، وي تصريح كرد: مهندسي ژنتيك يكي از تجلي‌هاي فناوري سرنوشت ساز بيوتكنولوژي است. كاربرد يافته‌هاي بسياري از رشته‌هاي ديگر بيوتكنولوژي مانند تهيه نقشه‌هاي ژني، پروتئوميكس، كشت بافت و شناسايي و جداسازي ژن‌ها نيز در مهندسي ژنتيك است و به عبارات ديگر مهندسي ژنتيك مي‌تواند تمام اين يافته‌ها را كاربردي كند.

رييس انجمن ايمني زيستي ايران تصريح كرد: ارزش افزوده مهندسي ژنتيك در حدي است كه مي تواند اقتصاد كشورها را متحول كند همچنان كه كشوري مانند هندوستان را به عنوان بزرگترين توليد كننده پنبه جهان از يك وارد كننده بزرگ پنبه به يك صادر كننده بزرگ اين محصول اساسي تبديل و اقتصاد آ‌رژانتين را متحول كرده و برزيل را در مسير توسعه قرار داده است.

قره ياضي با بيان اين كه مهندسي ژنتيك، تحول شگرفي را در توليد دارو و پزشكي‌، محيط زيست و منابع طبيعي و مهمتر از همه در كشاورزي ايجاد كرده است، خاطرنشان كرد:

توليد داروهاي نوتركيبي كه هم تاثيرگذاري بيشتري دارند و هم عوارض جانبي ناخواسته‌اي را دارند، موجب افزايش اميد به زندگي در جوامع برخوردار از اين فناوري شده است؛ اما در جوامع متمول ولي عقب مانده از نظر علمي همزمان با برخورداري بيشتر از سلامت، داروهاي نوتركيب هزينه‌هاي بيشتري را تحميل كرده است. در نهايت بايد اذعان داشت كه اين نوع داروها به دليل گراني نامعمول به جوامع كم بهره از ثروت و بي‌بهره از دانش نرسيده است.

رييس انجمن ايمني زيستي ايران اضافه كرد: در كشور ما با وجود آنكه در دهه گذشته تنها وارد كننده 3 تا 4 درصد داروهاي خود از خارج از كشور بوده‌ايم، اما بر اساس گزارش مسوولان، هزينه واردات همين ميزان دارو كه بيشتر آنها نوتركيب يا فرآورده‌هاي مهندسي ژنتيك هستند معادل سه برابر گذشته شده است؛ يعني اگر در سال 1377 پانزده درصد پول دارو را براي واردات مصرف كرديم، در سال 1388 سي و شش درصد آن را به اين امر اختصاص داده‌ايم.

در كشاورزي و محيط زيست نيز، توليد محصولات تراريخته بي نياز از مصرف سموم علاوه بر افزايش توليد و سود خالص براي كشاورزان موجب كاهش مصرف آ‌لاينده‌ها زيست محيطي شده است.

مجري طرح توليد نخستين گونه برنج تراريخته جهان خاطرنشان كرد: اختصاص بيش از 148 ميليون هكتار از اراضي جهان يعني 10 برابر كل اراضي زير كشت ايران به محصولات تراريخته، حكايت از سودآوري منابع زيست محيطي برتر غذاهاي حاصل از اين فناوري بود.

وي در عين حال تصريح كرد كه دستاورهاي مهندسي ژنتيك فراتر از كشاورزي و محيط زيست بوده و ضمن به ارمغان آوردن فضايي براي افزايش تنوع زيستي و غذايي پاك‌تر، دستاوردهاي شگرفي را نيز در عرصه توليد واكسن، آنتي بادي‌ها و ساير مولكول‌هاي داراي ارزش پزشكي هستند، پيوند ديگري بين كشاورزي و پزشكي و يا غذا و دارو ايجاد خواهد شد.

به گزارش ايسنا، رييس انجمن ايمني زيستي خاطرنشان كرد: طي بيش از 15 سال كشت صدها ميليون هكتار محصول تراريخته و مصرف ميلياردها تن غذاي حاصل از اين محصولات توسط همه مردم جهان از جمله ما ايرانيان‌ حتي يك مورد گزارش تاثير سوء وجود نداشته است. با اين وجود ملاحظات ابراز شده از سوي مخالفان اين فناوري از سوي جوامع علمي نظير انجمن ايمني زيستي ايران جدي گرفته شده و مورد بررسي و موشكافي قرار گرفت و آنجا كه كوچكترين احتمال بر امكان تحقق ملاحظات ابراز شده وجود داشته باشد، ‌تدابير ايمني زيستي اتخاذ و به مرحله اجر در مي‌آيد. بر همين اساس است كه سياست‌هاي كلان نظام ما نيز بر توجه به بيوتكنولوژي تاكيد ويژه دارند.

وي تصريح كرد: رهبر معظم انقلاب اسلامي در سياست‌هاي كلان برنامه‌هاي توسعه اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي بر ضرورت دستيابي به بيوتكنولوژي و ساير فناوري‌هاي نو تكليف كرده‌اند. قوانين و مقرارت موجود كشور نيز به طور ويژه ما را به دستيابي و استفاده از فناوري‌هاي نو به طور عام و مهندسي ژنتيك به طور خاص، تشويق و بلكه تكليف مي‌كنند. بارزترين اين قوانين و مقررات، قانون ايمني زيستي و سند ملي زيست فناوري جمهوري اسلامي است كه در هر دوي اين اسناد، دولت مكلف به توسعه كشت محصولات تراريخته شده است.

دبير علمي سومين همايش ملي ايمني زيستي و مهندسي ژنتيك خاطرنشان كرد: انتخاب شعار اصلي اين همايش (مهندسي ژنتيك: امنيت غذايي و توسعه پايدار) از سوي كميته علمي همايش متشكل از برجسته‌ترين نخبگان علمي كشور در حوزه‌هاي مختلف زيست شناسي،‌پزشكي، محيط زيست، كشاورزي، حقوق و فقه نيز بر اساس همين حجم عظيم دانش بشري صورت گرفته است.

دبير علمي سومين همايش ايمني زيست و مهندسي ژنتيك خاطرنشان كرد: همزمان با اين همايش مركز اطلاعات بيوتكنولوژي ايران با حضور روساي مراكز اطلاعات بيوتكنولوژي تعدادي از كشورهاي منطقه رسما افتتاح مي شود. مركزي كه مي‌رود تا به عنوان بازيگر با نشاط و قدرتمند ديگري در عرصه اطلاع رساني بيوتكنولوژي و مهندسي ژنتيك وارد عرصه شده و با ابهام زدايي و اطلاع‌رساني علمي و صحيح، از آثار تخريبي فناوري هراسي وارداتي بكاهد.

وي در پايان با گراميداشت ياد زنده ياد دكتر علي حق نظري، عضو هيات دانشگاه زنجان كه از استادان برجسته بيوتكنولوژي كشور و از سخنرانان مدعو و اعضاي كميته علمي اين همايش بود از او به عنوان رييس معنوي همايش ياد و خاطرنشان كرد: دكتر حق نظري، عمري كوتاه ولي پر بركت داشت. آنها كه او را مي‌شناختند مسحور تواضع و فروتني اين استاد مسلم بيوتكنولوژي كشور بودند. پژوهشكده فيزيولوژي و بيوتكنولوژي كشاورزي، تنها يكي از يادگار‌هاي ايشان است كه در كنار دانشجويان تربيت شده در مكتب اين استاد عالي مقام، ميراث گرانقدري براي كشورمان محسوب مي‌شوند.

سومين همايش ملي ايمني زيستي و مهندسي ژنتيك تا 25 خردادماه در محل ساختمان علوم پايه واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد اسلامي ادامه دارد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha