• جمعه / ۹ اسفند ۱۳۸۷ / ۱۳:۳۹
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 8712-02888

رييس انجمن ايمني زيستي: پروتکل الحاقي پروتکل ايمني زيستي کارتاهنا درغياب ايران تصويب شد عواقب غيبت در تدوين پروتكل‌هاي بين‌المللي درآينده نمود مي‌يابد

رييس انجمن ايمني زيستي:
پروتکل الحاقي پروتکل ايمني زيستي کارتاهنا درغياب ايران تصويب شد
عواقب غيبت در تدوين پروتكل‌هاي بين‌المللي درآينده نمود مي‌يابد

رييس انجمن ايمني زيستي ايران با انتقاد از غيبت مسوولان ايراني در نشست بين‌المللي کارگروه جبران خسارات پروتکل ايمني زيستي کارتاهنا در مكزيكوسيتي از تصويب پروتکل الحاقي به پروتكل كارتاهنا در اين نشست خبر داد.

دكتر بهزاد قره ياضي با بيان اين مطلب در گفت‌و‌گو با خبرنگار فن‌اوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) اظهار كرد: به دنبال قصور سازمان حفاظت محيط زيست در اجلاس بن در اوايل سال جاري و از دست رفتن جايگاه ايران در شوراي حکام پروتکل ايمني زيستي کارتاهنا، اکنون تدوين پروتکل الحاقي براي به دادگاه کشيدن کساني که از اين پروتکل تخطي كنند در دستور کار قرار گرفته و در اولين روز از اجلاسي که در زمينه جبران خسارات در مکزيکو سيتي در حال برگزاري است تدوين يک پروتکل الحاقي به پروتکل ايمني زيستي کارتاهنا به تصويب رسيد.

اين متخصص ايمني زيستي و بيوتکنولوژي کشاورزي خاطرنشان كرد: اگرچه اين مصوبه پس از تصويب اجلاس متعاهدين نهم در ناگوياي ژاپن قطعي خواهد شد و اگرچه محتواي اين پروتکل الحاقي هنوز در پرده اي از ابهام قرار دارد اما تعلل برخي مسوولان در تبيين و دفاع از منافع ملي در مجامع بين المللي به تنهايي شايسته نکوهش و انتقاد است.

قره‌ياضي تصريح كرد: به طور معمول، اين کشورهاي قدرتمند و صنعتي هستند که قدرت و تکنولوژي استفاده از پروتکل ها در بازدارندگي کشورهاي جهان سوم در دسترسي و استفاده از فن‌آوري‌هاي پيشرفته را دارا هستند. سابقه کمي در مورد توسل موفق کشورهاي جهان سوم (منهاي کشورهاي بزرگي مانند چين، هندوستان و برزيل) به پروتکل هاي بين المللي عليه دولت‌هاي بزرگي مثل آمريکا و دريافت خسارت از آنها وجود دارد. بارزترين سوء استفاده کشورهاي غربي از پروتکل‌هاي الحاقي را در مورد فن‌آوري هسته‌يي شاهد هستيم.

وي در ادامه با انتقاد از غيبت مديران اين حوزه در اجلاس بين‌المللي مكزيك اظهار كرد: عواقب و نتايج منفي اين اقدامات در يک دهه بعد تجلي مي يابد.

انجمن ايمني زيستي ايران نيز در بيانيه‌اي با ابراز تاسف از غيبت مسوولان ايراني در اين نشست آورده است: «در اين نشست يکي از بحث انگيزترين موضوعات پروتکل ايمني زيستي يعني جبران خسارات احتمالي وارده از سوي صادر کنندگان محصولات تراريخته به تنوع زيستي کشورهاي واردکننده مورد بحث و پيش نويس نهايي براي تصويب در اختيار پنجمين اجلاس متعاهدين (COP/MOP 5) قرار گرفت.»

در اين بيانيه، «از دست دادن جايگاه اول منطقه در توليد انبوه محصولات تراريخته و جايگزيني مصر و بوركينافاسو به جاي ايران در اين فهرست، از دست دادن جايگاه در شوراي حكام پروتكل ايمني زيستي در اجلاس بن، عدم حضور در برخي اجلاس‌هاي مهم و سرنوشت ساز ديگر، تهيه لايحه بازدارنده ايمني زيستي با وجود مخالفت انجمن‌هاي علمي و بازپس گيري آن پس از اعمال اصلاحاتي كه منجر به رفع بازدارندگي لايحه ياد شده بود، انحلال دائم شوراي عالي بيوتكنولوژي و جايگزيني آن با ستادي در سطح پايين تر تحت عنوان ستاد ويژه توسعه زيست فن‌آوري كه تا كنون حتي يك بار هم تشكيل جلسه نداده است و موارد مشابه، حاكي از «پس رفت مديريتي در حوزه بيوتكنولوژي كشاورزي در كشور» عنوان شده و پاسخگويي مسولان مربوطه در زمينه آن چه «از دست رفتن يك به يك جايگاه ايران در مذاكرات بين المللي پروتكل كارتاهنا» عنوان شده، درخواست شده است.

به گزارش ايسنا، اولين نشست کارگروه جبران خسارات پروتکل ايمني زيستي کارتاهنا از پنجم اسفند ماه در شهر مکزيکو سيتي آغاز به کار کرد. اين اجلاس با حضور نمايندگان شش کشور آسيايي (بنگلادش، چين، هندوستان، مالزي، پالائو و فيليپين)، شش کشور از آمريکاي لاتين، دو نماينده از اتحاديه اروپايي، دو نماينده از اروپاي مرکزي و شرقي، شش نماينده از کشورهاي آفريقايي، زلاندنو، نروژ، سوئيس و ژاپن و نمايندگاني از گروه هاي غير دولتي و صنايع و نهضت تحقيقات و نظارت عمومي (PRRI) شروع به کار کرد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha