در پايان سال 2005 ميلادي سطح زير كشت جهاني گياهان تراريخته با 11 درصد افزايش نسبت به سال 2004 به 90 ميليون هكتار رسيده كه طبق سند ملي زيست فنآوري، سهم ايران از اين عرصه بايد به 450 هزار هكتار بالغ شود كه فاصله زيادي با اين هدف داريم.
دكتر بهزاد قرهياضي، عضو هيات علمي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي با بيان اين مطلب به خبرنگار «فنآوري» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) خاطرنشان كرد: رشد چشمگير توليد محصولات تراريخته در سال 2005 به ويژه از آنجا حائز اهميت است كه تعداد كشورهايي كه گياهان تراريخته را در سطح انبوه توليد ميكنند نيز از 17 كشور در سال 2004 به 21 كشور شامل 11 كشور در حال توسعه و شش كشور اروپايي - كه گياهان ترايخته را به صورت انبوه توليد و مصرف ميكنند - رسيده است.
رييس سابق پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي خاطرنشان كرد: اين رشد سريع در حالي است كه بيش از 10 سال از عمر اين فنآوري نميگذرد و در همين مدت از يك سو شاهد فعاليت مخالفان اين فن آوري در كشورهاي جهان سوم و از سوي ديگر ممانعت و كارشكني كشورهاي دارنده اين فن آوري - به طور مشخص دولت آمريكا - از دستيابي بسياري از كشورهاي در حال توسعه به اين فن آوري حياتي هستيم.
وي با تاكيد بر اين كه فنآوري آينده كشاورزي با بيوتكنولوژي ارتباط مستقيم دارد تصريح كرد: كشاورزي امروز بدون فنآوريهاي نوين بيمعناست و مطمئنا كشورهايي كه نتوانند خود را با اين فنآوريهاي جديد به ويژه توليد محصولات كشاورزي دستكاري شده ژنتيكي (تراريخته) همراه كرده و زمينه توسعه تحقيقات و بهرهگيري از آنها را فراهم كنند، با مشكلات بسيار جدي مواجه خواهند شد.
اين قبيل كشورها دير يا زود محكوم به آن خواهند بود كه محصولات زراعي تراريخته را با قيمت بالاتر و ضريب اطمينان كمتر از ساير كشورها وارد كنند كما اين كه در حال حاضر بخش عمده دانههاي روغني و روغنهاي وارداتي ما تراريخته هستند و اين در حالي است كه گاهي اين طرف و آن طرف ذكر ميشود كه به عنوان مثال بايد جلوي توسعه محصولات زراعي تراريخته در كشور گرفته شود.
وي با بيان اين كه امسال 4/54 ميليون هكتار يا 60 درصد كل سوياي جهان به سوياي تراريخته اختصاص دارد به ايسنا گفت: اگر بخواهيم دانه روغني سويا را مصرف كرده و يا به خوراك دام اختصاص دهيم ناگزيريم از اين محصولات خريداري كنيم و در واقع بازاري براي خريد سوياي غير تراريخته باقي نمانده است .
رييس سابق پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي خاطرنشان كرد: 24 درصد كل اراضي زير كشت ذرت جهان به وسعت حدود 2/21 ميليون هكتار به كشت ذرت تراريخته اختصاص پيدا كرده كه كنجاله توليدي از اين محصولات ذرت به همراه كنجاله سويا خوراك عمده دامها را در مناطق مختلف جهان تشكيل ميدهند.
دكتر قرهياضي با اشاره به اهميت علمي محصولات تراريخته گفت: ايران تنها كشور در منطقه خاورميانه، شمال آفريقا و آسياي ميانه است كه قادر به توليد محصولات تراريخته است و مي تواند به بازار مصرف عمومي برساند.
اين در حالي است كه امروز آمريكا و كل جهان غرب درصدد هستند كه مانع از دستيابي كشورهاي جهان سوم به ويژه ايران به فنآوريهاي پيشرفته شوند و به سركردگي كشوري كه خود سابقه استفاده جنايتكارانه از فنآوري هستهيي را دارد حتي با فعاليتهاي تحقيقاتي ما در زمينه فن آوري صلح آميز هستهيي مخالفت ميكنند.
وي در گفتوگو با ايسنا افزود: اين مخالفتها و مانعتراشيها به حدي است كه دانشگاههاي كشورهاي غربي براي ادامه تحصيل در رشتههاي بيوتكنولوژي، مهندسي ژنتيك، نانو تكنولوژي و ميكروبيولوژي به سختي به جوانان ما پذيرش ميدهند و پس از آن در هر مرحلهاي نيز جلوي آنها را ميگيرند.
در چنين شرايطي متاسفانه در داخل كشور هم گاه با موانعي در راه توسعه بيوتكنولوژي در كشاورزي، پزشكي، محيط زيست و صنعت و توليد محصولات تراريخته مواجه ميشويم كه ميتواند مشكلي مضاعف در پيشبرد اين تحقيقات در كشور باشد.
دكتر قرهياضي در ادامه با اشاره به تصويب سند ملي زيستفنآوري كه منطبق با اصول ايمني زيستي تدوين شده است، خاطرنشان كرد: طبق اين سند ايران بايد 5/0 درصد سطح زير كشت جهاني محصولات تراريخته را به خود اختصاص دهد كه امسال حدود 450 هزار هكتار ميشود كه در شرايط موجود طبيعتا چنين رقمي نداريم.
اين متخصص بيوتكنولوژي كشاورزي در پايان با اشاره به گزارش اخير «سرويس بينالمللي براي دستيابي و استفاده از بيوتكنولوژي كشاورزي» (ISAAA) كه در آن از ايران به عنوان تنها كشور مسلمان جهان و اولين كشور منطقه خاورميانه و شمال آفريقا كه به توليد انبوه و كشت مزرعهيي گياهان تراريخته موفق شده، ياد شده است، ابراز اميدواري كرد كه مسوولان با حمايت از محققان توانمند كشور زمينه توسعه بيش از پيش فنآوري زيستي در بخشهاي مختلف و تحقق كامل اهداف مصوب سند ملي زيست فن آوري خصوصا كشت انبوه محصولات كشاورزي تراريخته در كشور را فراهم كنند.
انتهاي پيام
نظرات