به گزارش خبرنگار ایسنا، مراسم دومین دوره اعطای قلم مقدس ـ نماد روزنامهنگار تراز انقلاب اسلامی ـ با حضور فرشاد مهدیپور (معاون امور رسانهای و تبلیغات وزارت ارشاد)، ایمان شمسایی (مدیرکل مطبوعات و خبرگزاریهای داخلی)، علی اکبری اشعری (دبیر دومین رویداد «جایزه قلم مقدس»)، ایرج سبقتی (از اعضای دبیرخانه اعطای جایزه قلم مقدس)، علیرضا شیرودی (مدیرکل رسانههای خارجی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)، محمد آقاسی (مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانهها)، سپهر خلجی (مدیر اطلاعرسانی دولت)، محمد باجلان (مدیرعامل خبرگزاری پانا)، محمدعلی وکیلی (مدیرمسئول روزنامه ابتکار)، حسین شریعتمداری (مدیر مسئول روزنامه کیهان)، ولیالله شجاع پوریان (کاظم انبارلویی)، مسعود گنجی (مدیر مسئول روزنامه همدلی)، علی متقیان (مدیرعامل سابق خبرگزاری دانشجویان ایران) و فریده فرخینژاد (گوینده بخش خبری صداوسیما) که اجرای مراسم را بر عهده داشت، همراه شد.
مراسم با یادمان رضا مقدسی برگزار شد و در بخش دیگری از آن از کتاب درآمدی بر فقه رسانه نوشته سید محمدمهدی رفیع پور که سلسه گفتارهای خارج خارج فقه است رونمایی شد.
فرشاد مهدیپور در ابتدای این مراسم ضمن تبریک ایام پیروزی انقلاب اسلامی و با یاد بنیانگذار انقلاب اسلامی امام خمینی (ره)، گفت: همچنین درود میفرستیم بر شهدای پیروزی انقلاب و یادشان را گرامی میداریم؛ شهدایی که در زندانهای ساواک و رژیم در شکنجه بودند و در خیابانها به شهادت میرسیدند، تصویر و تصوری از پیروزی نهضت نداشتند و با یک امید به خیابانها میآمدند و جانشان را فدایی انقلاب کردند. شهدای گرانقدری که بیش از سایر شهدا بر دوش ما حق دارند و ما امیدواریم در مسیری که حرکت میکنیم، مسیر تعالی باشد.
معاون مطبوعاتی در ادامه گفت: این جایزه و نماد و این نشان به یاد مرحوم دکتر رضا مقدسی همزمان با ۱۳ بهمن ماه روز درگذشت ایشان نامگذاری شده است. در طول عمرش همواره میراثدار نهضت امام (ره) و انقلاب بود. این نام هم در دوره حیات ایشان در روزنامه همشهری بنا شد و این ایده به ۱۰ سال قبل برمیگردد که در دکتری خودش به آن پرداخته بود.
وی با بیان اینکه از دو منظر به روزنامهنگاری تراز اول میتوان پرداخت و مبنای این حرکت خود قانون اساسی است، گفت: منظر اول آن چیزی است که در انقلاب اسلامی در آیینها، نمونهها و اسناد انقلاب اسلامی به آن پرداخته شده است. بنابراین وقتی درباره روزنامهنگاری انقلاب حرف میزنیم مبنای ما قانون اساسی است. چون قانون اساسی ما در بندها و مادههای مختلف به آزادی بیان، آزادی مطبوعات و آزادی رسانه پرداخته و احکام و قواعدی وضع شده که برخی موارد آن تفویض به قوانین و موضوعی است که بعدا اضافه میشود. اما وقتی درباره روزنامهنگاری تراز صحبت میکنیم، اصالت و مبنای آن به قانون اساسی برمیگردد؛ آن انتظاری که قانون اساسی از یک کنشگر اجتماعی رسانهای و فرهنگی در عرصههای مختلف دارد. این میثاق ملی ماست که در هر جامعهای و هر کشوری به آن پرداخته میشود و مهمترین سند ملی ماست هزینههای سنگینی از خون شهدا بابت آن دادهایم و وضع شده است.
مهدیپور درباره مبنای دوم روزنامهنگاری تراز انقلاب توضیح داد: مبنای دوم تجربهای است که انقلاب اسلامی در این چهل و شش سال داشته است. در این تجربه به ساختارها، سازمانها و ایدههایی درباره انقلاب اسلامی پرداخته شد؛ مثلا جهاد سازندگی بنا شد، سپاه پاسداران به وجود آمد و ساختارهای دیگری که تاسیس شدند. آیا در حوزه رسانه هم چنین اتفاقی افتاده؟ بله قطعا اتفاق افتاده بزرگوارانی از جمله شهید آوینی در این زمینه رسانه قلمفرسایی کردند. بنابراین ما ایدهای داریم به نام ایده روزنامهنگاری تزار انقلاب اسلامی که مثل ایدههای دیگر با آن روبرو هستیم و این نشان و نماد از حیث تدارک و ایده پردازی پردازی تقویت این گونه است.
مهدیپور در پایان گفت: امیدواریم این توفیق را داشته باشیم در این مسیر بنیه و توان روزنامهنگاری کشور را که امروز در جنگ رسانهای یکی از مهم ترین عوامل تقویت کشور است روز به روز رو به جلو حرکت کنیم.
در بخشی از مراسم از پدر شهید آیدا قاسمی (دانش آموز خبرنگار) که در حادثه تروریستی کرمان به همراه مادرش اکرم کمالی به شهادت رسیدند، تقدیر به عمل آمد و متنی از سوی وزیر ارشاد به منظور تقدیر توسط مجری این مراسم قرائت شد.
همچنین از مراسم از میترا لبافینژاد ـ خبرنگار فرهنگی فعال ـ تقدیر به عمل آمد.
کاظم انبارلویی ـ سردبیر روزنامه رسالت، پیام تیرانداز ـ مدیرعامل فارس، حسین شریعتمداری ـ مدیرمسئول روزنامه کیهان، مسعود شجاعی طباطباعی ـ کاریکاتوریست و عبدلله گنجی، از جمله افرادی بودند که در این مراسم به عنوان روزنامهنگاران تراز انقلاب از آنها تقدیر به عمل آمد.
سپس محمدمهدی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تبریک دهه فجر و گرامیداشت یاد و نام شهدای انقلاب اسلامی، شهدای دستاوردهای علمی و شهدای مدافعان سلامت، گفت: از اهالی رسانه و مطبوعات تشکر میکنم که برای غزه پای کار آمدند. قصه غزه، قصه پرغصهای است. من امروز در مطلبی که برای روزنامه ایران فرستادم توضیح دادم، ظهور الهیات جدید فرهنگی در موضوع غزه اتفاق مهمی است. آنها که تلاش میکردند با نظریه جدید ارتباطی بگویند دنیا یک دهکده شده و باید همه از یک مجاری مطلع بشوند و دنبال دهکدهسازی و جهانیسازی بودند، در واقع در پی آمریکاییسازی و غربیسازی بودند که انشاءالله طومار آنها بهزودی پیچیده میشود.
او گفت: مگر میشود روزانه خون بسیاری از کودکان پاک و معصوم ریخته شود که بیگناهاند، جنایات وحشیانهای را رقم بزنند و بدون پاسخ الهی باقی بماند. امیدواریم خداوند بهزودی طومار این جنایتکاران را بچیند ما بسیار امیدواریم. در اینجا باید یادی از روزنامهنگاران شهید شده در غزه هم داشته باشیم. بیش از ۱۰۰ خبرنگار به شهادت رسیدند که جانشان را به دست گرفتند و به آنجا رفتند.
اسماعیلی با اشاره به جایزه قلم مقدس گفت: ذات انقلابیگری همین است، برای چنین رویداد فاخری باید نشست فاخرتری برگزار کرد و چهرههای مهم رسانهها را به نسل جدید بهتر بشناسانیم و جوانان با روزنامهنگارانی چون حسین شریعتمداری، کاظم انبارلویی و آقای شجاعی طباطبایی بیشتر و بهتر آشنا شوند. فراموش نکنیم که در فضای رسانهای چهرههای برجسته زیاد داریم که همگی آنها جای تقدیر دارند؛ از نسل جوان گرفته تا پیشکسوتان مطبوعاتی که باید ارزشمندی و عمق کار این صنف دیده و شناسانده شود.
او بیان کرد: خداوند آقای مرحوم دعایی را بیامرزد و آقای مهاجری در روزنامه جمهوری اسلامی را حفظ کند که دهههاست زحمت کشیدهاند و در حال فعالیتاند. البته انتقادها و اختلاف سلیقههایی وجود دارد که هیچ اشکالی ندارد؛ چرا که فضای رسانهای، فضای آزادی بیان است ما به همه احترام میگذاریم و از همه آنها تجلیل میکنیم. امروز دوستان فکر نکنند اگر عدد پیمایش روزنامهها پایین است به معنای کاهش تاثیرگذاری آنهاست. کسی نیست که از مخالف و موافق سرمقاله آقای شریعتمداری را مطالعه کند و نپذیرد که ایشان به مسائل و موضوعات اولویتدار جامعه میپردازند. سنگر روزنامهنگاری برای ما بسیار افتخارآفرین بوده است و به همه شهدای اهل قلم درود و سلام میفرستیم و امیدواریم روحشان قرین رحمت باشد و انشاءالله ما هم بتوانیم این مسیر روشنگری را ادامه دهیم.
اسماعیلی در پایان با اشاره به بحث مشهورات رسانهای، گفت: بحثی در فضای رسانهها به نام مشهورات داریم که در اغلب مواقع خود را بر جامعه غلبه میدهند. به نظرم در اینجا باید بایستیم. در برخی مواقع سیاهنمایی بالا میرود و این مشهورات خود بر افکار عمومی غلبه میکنند. روزنامهنگار تراز انقلاب اسلامی نباید اسیر این مشهورات شود.
در بخشی از این مراسم از کاظم انبارلویی، فعال سیاسی و سردبیر روزنامه رسالت تقدیر شد.
انبارلویی در سخنانی گفت: صداقت، روشنگری، حقگویی و حق طلبی اکنون در روزنامهنگاری انقلابی در بستر عدالت، تجلی دارد و این جریان نیرومند نبرد سخت و نرم دشمن را پشت سر گذاشته است و اکنون در رسانههای انقلاب، جوانان انقلابی و متعهد به نظام در حال حاضر عرصههای مختلف روزنامه نگاری را در میان جنگ نرم دشمن مدیریت میکنند.
پیام تیرانداز، مدیرعامل خبرگزاری فارس بعد از تقدیر گفت: ما رسانهایها بسیار درگیر مسائل روز هستیم. آقای مقدسی در ماههای پایانی عمر شریف خود، دورههای آخر شیمی درمانی خود را سپری میکردند، بدن ایشان نحیف شده بود و از ایشان درخواست میکردیم که با چنین شرایطی سرکار حاضر نشوند اما ایشان در آن زمان به فکر پروژه آگاهی بخشی به مردم بود. آقای مقدسی با اینکه میدانستند در لحظات پایانی عمر خود هستند باز هم پای کار بودند و کار خود را به خوبی انجام دادند.
حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان نیز در سخنانی گفت: اکنون که فرصت چند دقیقهای دارم میخواهم از انقلاب اسلامی شروع کنم. در زمان انقلاب اسلامی کاری که امام (ره) ما انجام داد، کارستان بود و نتیجه این بود که کجاندیشی و بداندیشی را زدود و اسلام را همانگونه که بود عرضه فرمود. امام راحل میفرمودند، دنیا تشنه فرهنگ ناب محمدی است. شاید وظیفه قلم به دستان معرفی آن باشد. حتی چنین چیزی در صدر اسلام در زمان حضرت محمد(ص) هم همین بود که افراد هنگام صحبت ایشان دست میزدند و سر و صدا ایجاد میکردند تا صدای پیامبر اکرم (ص) به گوش افراد نرسد. رسول خدا (ص) میفرمایند سه صدا هست که از همه حجابها حرکت میکند و به ساحت خدا میرسد، یکی صدای قلم است، دیگری صدای پای رزمندگان و بعدی صدای ریسندگی است. با این تعابیر گویی با یک چاپخانه، توپخانه و کارخانه روبرو هستیم.
وی در پایان گفت: مشکلات و موانعی در مسیر و راه داریم اما طبق وعده خداوند میتوان بر آنها چیره شد.
عبدالله گنجی نیز در سخنانی در مراسم تقدیر خود گفت: به گفته امام، ما کجا و این تراز کجا. به هرحال از دوستان وزارت ارشاد تشکر میکنم که ما را شایسته چنین جایزهای دانستند. روح آقای مقدسی را گرامی میدارم. انشاءالله نسلهای بعدی ما جوانانی باشند که رویش انقلاب اسلامی داشته باشند. بدون تردید باور من هست که ما در انقلاب اسلامی قلمی قدرتمندتر از قلم امام (ره) نداریم. شاید نسل امروز خیلی نمیشناسند. من چون با صحیفه امام خیلی زندگی کردم میدانم که قلم ایشان عالی است. این قلم را باید رسانهها و صداوسیما به نسل امروز بشناساند.
در جریان این مراسم چهره زندهیاد رضا مقدسی توسط هنرمندی نقاشی و در پایان به همسر و فرزند او اهدا شد.
انتهای پیام
نظرات