در همین خصوص میزگردی تحت عنوان "نقطه صفر مقاومت" به میزبانی ایسنا و با حضور سعد الله زارعی و علی عبدی کارشناسان امور بینالملل و منطقه برگزار شد که شما میتوانید متن مشروح کامل دیدگاه و نظرات سعدالله زارعی را در ادامه مطالعه کنید.
*طوفان الاقصی رویدادی در سطح جهانی
سعدالله زارعی کارشناس مسائل منطقه با اشاره به حمله برقآسا طوفان الاقصی اظهار کرد: رخدادی که ۱۵ مهرماه اتفاق افتاد را میتوان به عنوان یک رخداد در تراز نظام بینالملل تلقی کرده و آن را مورد ارزیابی قرار داد، باگذشت بیش از ۵ هفته از عملیات و حوادث پس از آن، شاهد تأثیر عمیقی ازآن بر سطح بینالمللی، مردم و حکومتها هستیم. در این وضعیت کشورهای مسلط بینالمللی در یک طرف قرار گرفته و از اسرائیل پشتیبانی میکنند؛ در طرف دیگر نیز بخشی از دولت، ملتها کنار مردم فلسطین هستند. این در واقع بیانگر وضعیت نظام بینالمللی است و این صحنه را خارج از دوربین کشورهای ابرقدرت نشان میدهد. ایران در طی ۴۵ سال اخیر بهعنوان یک وزنه جهانی توانست با حمایت از مردم فلسطین این ملت را بهعنوان یک ملت مقاوم و آماده معرفی و پایهگذاری کند، در این تغییر جهانی جایگاه ایران نیز دستخوش تحولاتی خواهد داشت. در طول دهههای گذشته کمتر موضوعی را شاهد بودیم که این سطح از تأثیر را در فضای بینالمللی داشته باشد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به رویکرد ایران در موضوع غزه بیان کرد: برخی به دنبال ایجاد شُبهه در خصوص رویکرد ایران به مسئله فلسطین بودند تا اینگونه وانمود کنند که از ابتدای انقلاب اسلامی تا امروز تغییرات جدی در رویکرد ایران نسبت به بحث فلسطین ایجاد شده است و جمهوری اسلامی ایران دیگر طرفدار فلسطین نیست این تلاش برای فضاسازی در روزهای اخیر صورت گرفت و این سؤال مطرح شد که فلسطین در ایران عامل وحدت یا اختلاف است؟ برخی از جناحهای سیاسی تلاش میکردند که بحث اختلاف را مطرح کنند، این بحث به محل منازعه میان گروههای سیاسی تبدل شده است بااینوجود هم اصلاحطلبان و هم اصولگرایان در خصوص حملات فلسطین موضع گرفتند و بدون هیچ اختلافی و با یکپارچگی در خصوص جنایت اسرائیل متفقالقول بودند. در سطح بینالمللی و حکومتی نیز بیشترین انتقاد متوجه حاکمیت بود که چرا اقدامی علیه اسرائیل صورت نمیگیرد و توقع ملی حمله به اسرائیل است و نتیجه میگیریم که سطح مطالبات از حاکمیت بالا رفته است.
وی ادامه داد: پویش آمادگی برای مبارزه با اسرائیل نیز با ۱۰ میلیون امضا همراه شده است، جهاد در این صحنه فاز بالاتری نسبت به تبلیغات عاطفی دارد و این عدد نشان میدهد که حمایت ایران از مردم فلسطین عمیقتر و کیفیتر شده و این فرایند به دلیل حضور موثر ایران در جامعه اسلامی و منطقه است.
زارعی با اشاره به تأثیرات متقابل میان ایران و آرمان فلسطین بیان کرد: حضور ایران در حوزههای شیعی باعث شده است که در مقابل اسرائیل بایستیم و علاوه بر این حمایت از فلسطین در جهان اسلام هویت بیشتری به ایران داده و سرمایه انقلابی بودن ایران را بیشتر میکند. نقشی که ایران در مدیریت و صحنهآرایی دارد، بسیار حائز اهمیت است. .
زارعی معتقد است در صورت عدم حمایت ایران از فلسطین، با وجود طرحهای متنوع مانند معامله قرن و صلح ابراهیم فلسطینیها نمیتوانستند بهسلامتی از میان این همه تله عبور کنند. این نشان از جایگاه ویژه ایران دارد و بهنوعی ایران و فلسطین پشتوانه راهبردی هستند.
*حمایت جهانی از غزه
وی با اشاره به حمایت سازمان ملل از مردم غزه بیان کرد:قطعنامه سازمان ملل با ۱۲۱ رای به نفع فلسطین و ۱۶ رای به نفع اسرائیل صادر شد و این تفاوت فاحش آرا حکایت از وضعیت و سطح دولتها در خصوص حمایت از جایگاه این دو کشور دارد. قدرت تأثیر ملتها در این تحول اساسی برگرفته از عنصر فرهنگ و معنویت است و جنبه عرفانی دارد و نظام بینالمللی با تغییر به دنبال تصویر کشیدن حقوق مردم فلسطین است.
زارعی این تغییرات را در قالب تغییر موازنه جهانی به سمت چین ارزیابی کرد و گفت: این حمایت درسطح جهانی فقط بحث فلسطین نیست که موضوع در چه سطحی از توجه قرار دارد بلکه تحول در کادر نظام بینالمللی است که حکایت از انتقال سیستم سابق جهانی به قدرت جهانی جدید است.
وی با اشاره به عناصر تغییردهنده نظام جهانی بیان کرد: برخی معتقدند چین و سیستمهای جایگزین این کشور در اقتصاد و یا شکلگیری ائتلاف نظامی جدید. عامل تغییر موازنه جهانی است؛ اما این رویداد جدید به ما میگوید نه کشورهای برتر اقتصادی و نه کشورهای ائتلافی شکلدهنده این اتفاق نیستند و حقخواهی و ندای فطرت به دنبال احیای حق صحنهگردان موضوعات بینالمللی است. مقام معظم رهبری نیز از این تحولات بهصورت رمز یاد کرده اند و مقوله هایی مانند فلسطین تعیینکننده این اتفاقات هستند.
*گام مثبت در اجلاس ریاض
کارشناس مسائل منطقه با مثبت خواندن اجلاس ریاض بیان کرد: ارزیابی بنده از اجلاس ریاض مثبت است، این اجلاس در مقایسه با اجلاسهای گذشته در پرونده فلسطین یک گام روبهجلو بود. ۵۷ کشور اسلامی در خصوص دغدغه فلسطین هم داستان بودند و هیچ مخالفتی دراینخصوص صورت نگرفت. همه کشورها خواستار توقف و محکومکردن حملات و مجازات سران اسرائیل بودند. حتی کشور مصر که اولین کشور سازشگر با اسرائیل بود، خواستار مجازات صهیونیست ها در حمله به غیرنظامیان شد که این موضعگیری ستودنی است.
وی افزود: منتها توقع داریم کشورهای اسلامی بنا به ظرفیت بزرگی که دارند فراتر از این سطح فراتر اقدام کنند.
*طوفان الاقصی باعث شکلگیری اتحادی با فرماندهی ایران شد
زارعی معتقد است در اجلاسهای گذشته معمولاً شاهد شکلگیری یک فضای دوقطبی بودیم که در آن تعدادی کشور به سمت ایران و تعدادی دیگر به سمت عربستان تمایل داشتند، اقلیت و اکثریت نیز وجود داشته، اما شروع طوفان الاقصی باعث شکلگیری اتحادی با فرماندهی ایران شد.
وی با اشاره به پیشنهادهای ابراهیم رئیسی در حل بحران غزه بیان کرد: ایران بهعنوان یک کشور اسلامی فهرستی از مطالبات را مطرح میکند و پیشنهادهای آقای رئیسی از سطح مباحت این اجلاس و از سطح بیانیه پایانی نیز بالاتر است، باید اذعان کرد سطح بیانیه صادره از سطح سخنرانیهای صورتگرفته نیز پایین بوده بهطوریکه واکنش کشورها بهمراتب شدیدتر از بیانیه صادر شده است.
زارعی با اشاره به اثرگذاری پیشنهادهای ایران در بیانیه پایانی اجلاس عنوان کرد: در زماننگارش این بیانیه توسط میزبان، دو خواست اصلی تهران مبنی بر توقف جنگ و رفع محدودیتها برای ارسال کمکهای بشردوستانه در متن بیانیه قید شده است و به تعبیری دیگر منطقه با نورافکن جمهوری اسلامی حرکت میکند، باید اذعان کرد توقع نداریم با سخنرانی ابراهیم رئیسی در اجلاس شاهد اتفاقاً بنیادی باشیم؛ اما این بیانیه میتواند اثرات مثبتی داشته باشد.
* خشم اسرائیل از بیانیه ریاض
این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به واکنش اسرائیل به اجلاس ریاض بیان کرد: این موضعگیری برای نتانیاهو بسیار گران تمام شد بهطوریکه پس از این نشست نتانیاهو با عصبانیت گفته: بهتر است کشورهای عربی ساکت شوند. این واکنش تند و جدانکردن کشورها باعث مأیوس شدن این رژیم شده است.
وی با اشاره به موضعگیری برخی از فعالان سیاسی مبنی بر خستگی مردم از حمایت غزه بیان کرد: متأسفانه به دلیل اختلافنظرهایی که در کشور وجود دارد و درست در زمانی که باید اتحاد خود را حفظ کنیم، برخی از جناحهای سیاسی با پرداختن به موضوعات حاشیهای باعث ضربه خوردن وحدت در کشور میشوند.
*اسرائیل در شوک طوفان الاقصی
زارعی با بیان اینکه ضربه طوفان الاقصی باعث شوکه شدن این رژیم اسرائیل شده است، بیان کرد: اسرائیلیها بعد از عملیات طوفان الاقصی با وضعیتی به شدت بحرانی مواجه شدند و بزرگترین نشانه آن شوکه شدن آنها بود بهطوریکه اولین واکنش آنها ۶ ساعت پس از حمله صورت گرفت.
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: بعد از حمله فلسطینیها سفر مقامات امریکائی و فرانسوی به تلآویو با اهداف حمایتی از اسرائیل آغاز شد و این بار در سخنان حمایتی خود پا را فراتر از موضع قبلی خود گذاشتند بهطوریکه بایدن حمله به اسرائیل را معادل حمله به آمریکا عنوان کرد. ریشی سوناک نخستوزیر انگلیس در فرودگاه بن گوریون از حمایت کامل خود از تلآویو خبر داد و گفت: با هواپیما باری و با تجهیزات نظامی برای کمک آمده است، آن هم در شرایطی که اسرائیل درخواست کمک نداده بود.
وی ادامه داد: جامعه اسرائیل پیش از حمله به دلایل اختلافات سیاسی دودسته شده بود و طیف لاپید مخالف دولت نتانیاهو بود؛ اما آمریکا اعلام کرد که باید اختلافات را کنار بگذارند و حماس را ریشهکن کنند، آمریکا و اتحادیه اروپا میدانند که با وجود حماس قدرت بازدارندگی اسرائیل باز نخواهد گشت.
*زمان به زیان اسرائیل است
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: این جنگ باعث اتحاد دو حزب سیاسی در اسرائیل شد اما در عمل شاهد اختلافات فراوانی هستیم، حماس هنوز ریشهکن نشده است. بیش از ۵ هفته از جنگ و بیش از دو هفته عملیات زمینی گذشته اما حماس تضعیف نشده و همچنان به سمت اسرائیل موشک شلیک کرده و هم تانکهای وارد شده به غزه را شکار میکند.
وی افزود: به دلیل ورود نیروی حزبالله لبنان به جنگ غزه، اسرائیل نتوانست بهصورت کامل بر غزه تمرکز کند و مجبور به تقسیم ارتش اسرائیل شد. ۲ لشکر در شمال غزه، ۷ لشکر در کرانه باختری و ۳ لشکر به غزه آمده که یک لشکر آن عملیاتی و ۲ لشکر هم به صورت پشتیبانی فعال هستند و با این پراکندگی تمرکزی صورت نگرفته و اسرائیل با وجود جنایت و گرفتن بخشی از خاک غزه توفیقی در پیشبرد اهدافش که یکی از آنها نابودی حماس بود، نداشته است.
زارعی تصریح کرد:هر چه از جنگ میگذرد، امید داخلی و خارجی که منتظر دستاوردهای اسرائیل است کاهش یافته و از سوی دیگر صدای اعتراضات مخالفان را نیز رساتر خواهد کرد بنابراین ازسرگیری اختلافات دورازذهن نیست آن هم در شرایطی که اسرائیل در جنگ شکستخورده است.
انتهای پیام/
نظرات