به گزارش ایسنا، وزیر خارجه روسیه ظهر روز پنجشنبه در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترک با حسین امیرعبدالهیان وزیر خارجه ایران که در محل وزارت خارجه کشورمان برگزار شد در تشریح محورهای مورد گفت و گوی خود با مقامات ایران از جمله رئیس جمهور و وزیر خارجه ایران گفت: روز گذشته گفت و گوهای خوبی با رئیس جمهور ایران داشتم و امروز نیز به صورت مفصل با امیرعبداللهیان گفت و گو کردم.
وی با تاکید براینکه دو کشور ایران و روسیه بر این موضوع تاکید دارند که روابط خود را در موضوعات مختلف تعمیق دهند افزود: در ارتباط با معاهده همکاری جامع بلند مدت و راهبردی دو کشور در نشست امروز گفت و گو و رایزنی کردیم و توافق کردیم که کارشناسان دو کشور در ارتباط با این سند با یکدیگر رایزنی و گفت و گو کنند. سندی که آینده همکاری ها و شراکت استراتژیک دو کشور برای ۲۰ سال آینده را مشخص می کند.
لاوروف با تاکید براینکه در شرایطی که شاهد اعمال تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه دو کشور هستیم ایران و روسیه در تلاش هستند که روابطشان را گسترش دهند افزود: علیرغم همه موانع و تحریمها تجارت دو کشور سال گذشته ۸۰ درصد افزایش پیدا کرد و به حدود ۴ میلیارد دلار رسید و اکنون نیز این روند مثبت است و سعی می کنیم که این روند مثبت را ادامه دهیم.
وی همچنین با اشاره به سفر چندی پیش معاون نخست وزیر این کشور در راس یک هیات به ایران گفت: ما اعلام کرده ایم که باید روابط دو کشور در حوزه های انرژی، حمل و نقل و کشاورزی و ... گسترش دهیم و راه های خاص خود را برای این گسترش پیدا کنیم.
وی با اشاره به همکاری های ایران و ر وسیه در ساخت نیروگاه هسته ای در بوشهر گفت: در حال حاضر ما در حال کار و همکاری بر روی فاز دو و سه نیروگاه بوشهر هستیم.
لاوروف همچنین با اشاره به برگزاری نسشت اقتصادی سن پترزبورگ که هفته پیش در روسیه برگزار شد و هیاتی از ایران در این نشست حضور داشت گفت: در تلاش هستیم که در آینده نزدیک جلسه کمیسیون مشترک دو کشور را برگزار کنیم.
وی ادامه داد: روسیه در پروسه مذاکراتی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای حصول توافقنامه در زمینه تجارت آزاد ، همکاری می کند و قرار است نشست بعدی آن آینده در اصفهان برگزار شود.
لاوروف همچنین به توافقنامه دو کشور در ارتباط با موضوع امنیت اطلاعات و ایجاد مراکز فرهنگی بین دو کشور اشاره و افزود: امروز نیز در مورد لزوم توسعه همکاری ها بین دو کشور در حوزه اکتشاف ، نفت و گاز و همکاریها در حوزه های علمی و فناوری رایزنی کردیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با تاکید براینکه ایران و روسیه هر دو تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه کشورها محکوم می کند و باید با این روند کشورهای مستقل با همکاری یکدیگر مبارزه کنند افزود: ما از پروسه رسمی ورود ایران به سازمان همکاری شانگهای به عنوان عضو دایم استقبال می کنیم قرار است د ر سمرقند در ماه سپتامبر تفاهم نامه ای در این ارتباط امضا شود که بیانگر زمان و پروسه حقوقی این موضوع است که فکر نمی کنم زمان زیادی را بطلبد.
لاوروف گفت: مطمئن هستیم که ایران می تواند نقش مهمی در سازمان شانگهای به عنوان یکی از مراکز کلیدی در راستای نظام چند قطبی جهانی ایفا کند.
وی همچنین به موضوع برجام اشار ه کرد و گفت: آمریکا زمانی که از برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل خارج شد یکبار دیگر حقوق بین الملل را نقض کرد باید کاری کنیم که برجام احیا شود به همان فرم اولیه که در سال ۲۰۱۵ ایجاد شد و در قالب قطعنامه ۲۲۱۵ مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفت. برجام باید بدون هیچ کم و کاست و یا اضافه ای احیا شود و در همین راستا می بایست تحریمهای غیرقانونی علیه ایران که ناقض برجام است لغو شود و ما امیدواریم که طرف واشنگتن در این مسیر انتخابی منطقی داشته باشد.
لاوروف با بیان اینکه در نشست امروز یکی دیگر از مسائلی که در ارتباط با آن صحبت کردیم روسیه و فرمت آستانه بود گفت: هفته گذشته هجدهمین نشست آستانه در نورسلطان قزاقستان برقرار شد و در همین چارچوب توافق کردیم که هماهنگی ها در مورد سوریه ادامه پیدا کنند باید قطعنامه سازمان ملل در ارتباط با سوریه اجرایی و عملیاتی شود و زمینه برای بازسازی سوریه، بازگشت مهاجران به این کشور و تحقق مسائل بشر دوستانه فراهم شود.
وی همچنین با بیان اینکه در این نشست در ارتباط با تحولات قفقاز، یمن، فلسطین صحبت کردیم، گفت: معتقدیم که باید از نفوذ ایران و روسیه برای حل و فصل بحرانها در منطقه به خوبی استفاده شود.
وی همچنین به اهمیت موضوع ثبات در منطقه خلیج فارس و طرحی که چندی پیش روسیه برای گفتوگوها بین کشورهای منطقه خلیج فارس ارائه داده اشاره کرد و گفت: ما بر تحقق امنیت دسته جمعی در خلیج فارس تاکید داریم و آماده هستیم که یک دیالوگ همکارانه بین ایران و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس ایجاد کنیم.
لاوروف همچنین با بیان اینکه هفته بعد اجلاس سران کشورهای حاشیه خزر در عشق آباد ترکمنستان برگزار می شود و در نشست امروز در ارتباط با این نشست رایزنی و گفت وگو کردیم افزود: در دیداری که روز گذشته با ْآقای رئیسی داشتم به طور مفصل در مورد اینکه وضعیت فعلی در اوکراین چگونه است صحبت کردیم و از ایران برای فهم درست ریشه های این مشکل تشکر کردیم.
وی با بیان اینکه غربیها در تلاش هستند اوکراین را به مامنی برای تهدید روسیه تبدیل کنند و از این طریق می خواهند روسیه را مهار کنند افزود: آقای پوتین و نمایندگان روسیه در سازمانهای بین المللی بارها توضیح دادند که ما انتخاب دیگری غیر از این نداشتیم که بتوانیم منافع مردم روس و دونباس را تامین کنیم در برابر تهدید های رژیم نئونازیسم در اوکراین .
لاوروف بار دیگر با تاکید براینکه ما از احیای کامل برجام بدون هیچ کم وکاستی حمایت می کنیم در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با تذکرات اخیر روسیه به رژیم صهیونیستی در مورد تجاوزاتش به سوریه از جمله فرودگاه دمشق اظهارکرد: ما بر این تاکید داریم که کشورهای مختلف باید به قطعنامه 2254 سازمان ملل در ارتباط با سوریه که هدف آن به رسمیت شناختن حاکمیت سوریه و احترام به حاکمیت ارضی این کشور است احترام بگذارند و از نقض این قطعنامه خودداری کنند . ما در تماسهایی که با اسرائیل داشته ایم به آنها تاکید کرده ایم که فضای هوایی سوریه را نقض نکنند و به قطعنامه مورد اشاره توجه داشته باشند در حادثه اخیر به یک فرودگاه غیر نظامی حمله شد که باعث از کار انداختن این فرودگاه برای چند روزی شد و باعث شد نتوانیم کمکهای بشردوستانه را از طریق هوایی به سوریه ارسال کنیم ما از اسرائیل درخواست کردیم که قطعنامه سازمان ملل را رعایت کنند و به قطعنامه 2254 توجه داشته باشد و بر این موضع خودمان تاکید داریم.
لاوروف همچنین در پاسخ به سوالی در مورد بحران امنیت غذایی ابراز عقیده کرد که هیچ ارتباطی بین عملیات ویژه روسیه در اوکراین با بحران امنیت قضایی وجود ندارد و همه از جمله آمریکا و سازمانهای بین المللی از این موضوع مطلع هستند. بحران و عواقب این بحران چند سال پیش ایجاد شد و مسئله امروز و دیروز نیست بلکه چند سال قبل ایجاد شد .
وی با بیان اینکه در حال حاضر شاهد تلاشهایی توسط ترکیه و دبیرکل سازمان ملل هستیم افزود : این تلاشها خیلی وقت پیش میتوانست موفقیت آمیز باشد اگر اوکراین و همپیمان غربی آن مین زدایی در یای سیاه و بنادر اوکراین را انجام می دادند باید در این مطنقه مین زدایی شود و کشتیرانی آزاد شود ما در مورد بحث آبهای بین المللی و مسائل مربوط به آن گارانتی می دهیم.
وی در بخش دیگر از صحبتهای خود در مورد موضوع گندم گفت: گندمی که در اوکراین تولید می شود کمتر از یک درصد تولید گندم جهان است باید اوکراین کشتی ها را که به اسارت گر فته و توقیف کرده آزاد کند.
لاوروف همچنین در مورد همکاری های ایران و روسیه در بازار انرژی گفت: قبل از هر چیزی باید بگویم که آمریکا و همپیمانان آن در این سالها تلاش کردند که توسعه بخش انرژی ایران را مهار کنند و همین کار را در قبال روسیه در تلاش هستند انجام دهند .
وی گفت: در کانتکس همکاری در حوزه انرژی و ثبات بخشیدن به بازار موافقت کامل داریم که در چارچوب اوپک پلاس برای تامین منافع ایران حرکت کنیم.
وی افزود: ما بر اهمیت گفت و گو و دیالوگ بین ایران و کشورهای عربی تاکید داریم و به آنها پیشنهاد می کنیم که در این مسیر حرکت کنند چرا که این موضوع تامین کننده ثبات در منطقه است و ما خواستار همکاری در این زمینه هستیم.
انتهای پیام
نظرات