فرش قرمز شصتوششمین جشنواره بینالمللی فیلم برلین به عنوان یکی از سه جشنواره مهم سینمای جهان در حالی از فردا (پنجشنبه) پهن میشود که 18 فیلم برای کسب جایزه خرس طلا رقابت خواهند کرد و سینمای ایران نیز با چهار فیلم حضور پررنگی در این رویداد سینمایی دارد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، جشنواره فیلم برلین که سالانه با حضور نیم میلیون نفر مخاطب و نمایش 400 فیلم کوتاه و بلند در بخشهای گوناگون، پرمخاطبترین جشنواره سینمایی در سراسر جهان محسوب میشود امسال شصتوششمین دوره از برگزاری خود را جشن میگیرد.
در زیر نگاهی به مهمترین رویدادهای شصتوششمین جشنواره فیلم برلین میاندازیم:
«درود بر سزار» در افتتاحیه
جدیدترین ساخته سینمایی برادران «کوئن» با عنوان «درود بر سزار» اولین نمایش خود را در افتتاحیه شصتوششمین جشنواره فیلم برلین 2016 تجربه خواهد کرد. این فیلم حماسی با بازی «جورج کلونی» در نقش سزار که البته شامل درون مایهای کمدی نیز است، داستان پشت صحنه شلوغ و پردردسر ساخت یک فیلم هالیوودی در دهه 1950 میلادی و دزدیده شدن سزار بازیگر نقش اصلی فیلم با بازی «جورج کلونی» است.
در این فیلم «جونا هیل»، «چننیگ تاتوم»، «اسکارلت یوهانسون»، «فرانسیس مک دروماند»، «تیلدا سوینتون» و «رالف فینس» نیز بازی میکنند. «درود بر سزار» در بخش غیر رقابتی جشنواره حضور دارد.
بانوی بازیگر در رأس هیئت داوران
امسال «مریل استریپ»، بازیگر سرشناس آمریکاییِ برنده سه جایزه اسکار در راس هیئت داوران بخش رقابتی جشنواره بینالمللی فیلم برلین قرار دارد. «استریپ» تاکنون 19 بار نامزد جوایز اسکار شده است و از این حیث رکورددار تاریخ جوایز اسکار در شاخه بازیگری محسوب میشود.
«کلایو اون» بازیگر آمریکایی، «آلبا رورواچر»، بازیگر ایتالیایی، «لارس ایدینگر»، بازیگر آلمانی، «نیک جیمز»، منتقد انگلیسی، «بریجت لاکومب»، عکاس فرانسوی و «مالگورزاتا زوموسکا»، کارگردان لهستانی نیز دیگر اعضای هیئت داوران انتخاب برنده خرس طلا و سایر جوایز را تشکیل میدهند.
رقابت 18 فیلم برای تصاحب خرس طلا
هیئت انتخاب جشنواره فیلم برلین امسال 18 فیلم را برای حضور در بخش اصلی رقابتی این رویداد سینمایی انتخاب کرده است. آثاری از کشورهایی چون فرانسه، انگلیس، آمریکا، چین، آلمان، ایتالیا، پرتغال و .. در این بخش به روی پرده خواهند رفت و سینمای ایران نیز با فیلم «اژدها وارد میشود» ساخته مانی حقیقی در بخش رقابتی برلیناله حضور خواهد داشت.
«رفیع پیتز»، کارگردان ایرانیتبار نیز امسال با فیلم جدیدش «من نِرو هستم» نامزد خرس طلای برلین است. سال گذشته فیلم «تاکسی» به کارگردانی جعفر پناهی جایزه خرس طلای بهترین فیلم برلین را از آن خود کرد.
حضور متمایز سینمای ایران در برلیناله 2016
سینمای ایران امسال با چهار فیلم در بخشهای گوناگون جشنواره فیلم برلین حضور پررنگی دارد. فیلم «اژدها وارد میشود» ساخته جدید مانی حقیقی نماینده سینمای ایران در بخش اصلی جشنواره است و برای کسب جایزه اصلی برلین با 17 فیلم دیگر رقابت دارد. فیلم «لانتوری» به کارگردانی رضا درمیشیان نیز در بخش پانورامای جشنواره برلین پذیرفته شده است و دو فیلم «رویای دم صبح» ساخته مهرداد اسکویی و «والدراما» به کارگردانی عباس امینی در بخش «نسلها» به روی پرده خواهند رفت. سینمای ایران در طول 65 سال گذشته، 93 فیلم در جشنواره فیلم برلین داشته و 36 جایزه از این جشنواره نیز دریافت داشته است.
خرس طلای افتخاری برای فیلمبردار آثار اسکورسیزی
خرس طلای افتخاری شصتوششمین جشنواره بینالمللی فیلم برلین به پاس یک عمر دستاورد هنری به «مایکل بالهاوس»، فیلمبردار آثار مشهوری چون «دار و دسته نیویورکیها»، «رفقای خوب»، «رنگ پول»، «عصر معصومیت» از جمله فیلمهای «مارتین اسکورسیزی» اعطاء میشود.
جشنواره برلین این فیلمبردار را همرتبه با کارگردانانی دانسته که با آنها همکاری داشته است. وی در طول عمر حرفهای خود تصویربرداری حدود 130 فیلم در عرصه سینما و تلویزیون را بر عهده گرفته است. «بالهاوس» پیش از این در سال ۱۹۹۰ ریاست هیئت داوران جشنواه فیلم برلین را بر عهده داشته است و در سال ۲۰۰۶ نیز برای نقش موثر در صنعت سینما جایزه دوربین برلیناله را دریافت کرد.
اعطای دوربین برلیناله به «تیم رابینز»
«تیم رابینز» بازیگر، کارگردان و تهیهکننده برنده اسکار آمریکایی با دریافت جایزه «دوربین جشنواره برلین» مورد تقدیر قرار میگیرد. «تیم رابینز» در طول 40 سال فعالیت سینمایی حضور موفقی به عنوان بازیگر، کارگردان، نویسنده و تهیهکننده داشته است و برای بازی در فیلم معروف «رودخانه مرموز» به کارگردانی «کلینت ایستوود» در سال 2003 دو جایزه اسکار و گلدن گلوب بهترین بازیگر نقش مکمل را به دست آورد.
یک جایزه بهترین بازیگری جشنواره بینالمللی فیلم کن در سال 1992 برای بازی در فیلم «بازیگر» ساخته «رابرت آلتمن» نیز در کارنامه سینمایی وی دیده میشود و از دیگر فیلمهای او میتوان به بازی در «برشهای کوتاه»(1993) به کارگردانی «رابرت آلتمن»، «رستگاری در شائوشنک» (1994) ساخته «فرانک دارابونت»، «وکیل هادساکر» به کارگردانی برادران «کوئن» محصول (1994) و «یک روز عالی» از «فرناندو لئون دوارنائو» (2015) اشاره کرد.
ادای احترام به دو سینماگر و یک موسیقیدان
جشنواره فیلم برلین با چندین نمایش ویژه به «اتوره اسکولا»، «آلن ریکمن» و «دیوید بوئی» هنرمندان تازه درگذشته عرصه سینما و موسیقی ادای احترام میکند. برای یادبود «دیوید بوئی»، موسیقیدان سرشناس آمریکایی فیلم «مردی که به زمین افتاد» به کارگردانی «نیکلاس روگ» در روز 12 فوریه به نمایش گذاشته میشود.
همچنین برای یادبود «آلن ریکمن»، بازیگر انگلیسی، جشنواره برلین فیلم «عقل و احساس» به کارگرانی «آنگ لی» را در روز 16 فوریه به نمایش خواهد گذاشت که در جشنواره برلین در سال 1996 موفق به کسب جایزه خرس طلایی بهترین فیلم شد. اما «استوره اسکولا»، استاد سینمای ایتالیا که چندی پیش در سن 83 سالگی درگذشت نیز با نمایش ساختهاش «سالن باله» مورد تجلیل قرار میگیرد، فیلمی که در سال 1984 توانست جایزه خرس نقرهای بهترین کارگردانی را از برلین برای «اسکولا» به ارمغان بیاورد.
تمرکز برلیناله بر مهاجرت و پناهندگی
«دیتر کاسلیک»، رئیس جشنواره برلین اعلام کرده است، این رویداد سینمایی از ابتدا برای ایجاد ارتباط اجتماعی تلاش کرده است و پناهندگان از سال 1951 و آغاز جشنواره در زمان جنگ سرد در غرب برلین همواره نقش پررنگی در جشنواره فیلم برلین داشتهاند. جشنواره فیلم برلین به عنوان یکی از بهترین رویدادهای سینمایی در قاره اروپا و تنها جشنوارهای که برای تمامی فیلمهای بلند خود بلیتفروشی میکند قصد دارد با ارائه رایگان بلیت به پناهندگان وقفهای در انتظار طولانی و خستگی خوردکننده آنها ایجاد کند. برلیناله امسال شامل نمایش 400 فیلم خواهد بود که بسیاری از آنها به جنبههای گوناگون بحران مهاجرت پناهندگان از دلایل و ریشههای آن تا تاثیر آن بر غرب تمرکز خواهد داشت.
شصتوششمین دوره جشنواره فیلم برلین تا روز 21 فوریه (دوم اسفند) ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام
نظرات