رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نسبت به کاهش سن ابتلا به HIV در کشور هشدار داد و گفت: این اتفاق زنگ خطری است که باید به آن توجه شود.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نسبت به کاهش سن ابتلا به HIV در کشور هشدار داد و گفت: این اتفاق زنگ خطری است که باید به آن توجه شود.
به گزارش خبرنگار سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر محمدمهدی گویا در همایش روز جهانی ایدز، با بیان اینکه دنیا طی 10 سال یعنی از سال 2004 تا کنون حدود 35 درصد موارد ابتلا به ایدز را کاهش داده، گفت: اما این کاهش برای همه دنیا نیست تا به حال 78 میلیون نفر از ابتدای آغاز اپیدمی ایدز مبتلا به آن شدهاند و 39 میلیون جان خود را از دست دادهاند. 75 درصد مبتلایان مربوط به 15 کشور جهان بوده است. یعنی تعدادی از کشورها با سایرین تفاوتی جدی پیدا کردهاند.
وی افزود: موفقیت در کنترل ایدز برای همه کشورها و مناطق نبوده است. در اندونزی موارد ابتلا 48 درصد افزایش داشته و در آفریقا روزی هزار نفر به HIV مبتلا میشوند.
گویا با بیان اینکه بیشترین گروه سنی در معرض خطر ابتلا به ایدز نوجوانان هستند، گفت: در سال 2012 در برخی کشورها حدود 40 درصد مبتلایان را نوجوانان تشکیل میدادند. سن ابتلا به تدریج در حال پایین آمدن است و در کشور ما نیز همین روند وجود دارد و موارد ابتلا به ایدز در کشور در سنین زیر 19 سال به صورت آهسته در حال افزایش است و این زنگ خطری برای ماست.
وی برخی راهکارهای طلایی مبارزه با HIV را برشمرد و گفت: رهبری و مشارکت قویتر جامعه و بهبود کیفیت درمان از جمله این راهکارهاست. ما میخواهیم در پنج سال آینده به 90 درصد پوشش درمان در بیماران مبتلا به HIV برسیم .رقمی که در حال حاضر 20 درصد است. همچنین باید برنامههای پیشگیری و مراقبت و درمان HIV را با برنامههای دیگر ادغام کنیم. یکی از مهمترین برنامههای پیشگیری از انتقال HIV، پیشگیری از انتقال ویروس از مادر به نوزاد است که کار بسیار دشواری است که این افراد شناسایی و سپس مراقبت و تحت درمان قرار گیرند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه ما نیاز به تحقیقات کاربردی در زمینه ایدز داریم، گفت: دانشگاهها در این زمینه باید به وزارت بهداشت کمک کنند. این پنج سالی که میخواهیم به پوشش درمانی 90 درصدی مبتلایان برسیم برای ما پنج سالی طلایی است و نباید یک لحظه آن را از دست بدهیم.
گویا ادامه داد: ما نیاز داریم تا آگاهی مردم را در این زمینه ارتقا داده و آنها را به تغییر رفتار تشویق کنیم. اگر این اقدامات را از آموزش و پرورش آغاز نکنیم، امکان موفقیت ما به مراتب پایینتر خواهد بود.
وی با تاکید بر لزوم تشویق افراد در معرض خطر به انجام آزمایش HIV گفت: افراد در معرض ا بتلا فکر میکنند اگر آزمایش دهند به آنها انگ زده میشود، اما باید اطلاع رسانی کنیم تا این آزمایش را انجام دهند و برنامه مراقبت و درمان را نیز تقویت کنیم. همچنین ما تلاش کردیم تا به صورت هوشمندانه برنامههای HIV را در برنامه سلامت مادر و کودک، برنامه درمان، خدمات مراقبت و درمان سل نیز ادغام کنیم؛ به خصوص اینکه در حال حاضر وزارت بهداشت تمرکز خدمات بهداشتی اولیه را در حاشیه شهرها قرار داده و ما باید از این فرصت استفاده کنیم. ما برنامه سل و HIV را جدا از هم نمیدانیم، بلکه هر دوی آنها را فرصتی میدانیم که نباید از دست روند.
گویا همچنین با بیان اینکه باید روی یک سری از مناطق جغرافیایی خاص تمرکز بیشتری داشته باشیم، گفت: چرا که همه استانها به یک اندازه در معرض ابتلا به HIV نیستند؛ حتی در برخی استانها چند شهر خاص را باید مورد توجه قرار دهیم یا در شهرهای بزرگ بر روی محلات خاصی باید تمرکز کنیم.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت بر لزوم هدفمند بودن برنامههای کاهش آسیب تاکید کرد و افزود: اگر این برنامه گروههای در معرض خطر ابتلا به HIV را مدنظر قرار ندهد، با شکست مواجه میشود. ما باید در این زمینه پاسخگو باشیم. ما یک سری جمعیتهای کلیدی داریم که نمیتوانیم آنها را فراموش کنیم و وظیفه داریم که سلامت مردم کشور را تامین کنیم. همچنین تهیه همه وسایل پیشگیری در کنار هم معنی پیدا میکنند و باید همه آنها را تامین کنیم.
وی ادامه داد:در حال حاضر 16 دانشگاه علوم پزشکی کشور برنامه پیشگیری از انتقال HIV از مادر به کودک را آغاز کردهاند و باید برنامههای نوجوانان، زنان آسیب پذیر و سایر گروههای پرخطر را مدنظر قرار دهیم و برای آنها برنامه داشته باشیم تا بتوانیم به آنها دسترسی پیدا کنیم. این افراد باید بدانند ما نمیخواهیم درباره آنها قضاوت کنیم و میتوانیم برای آنها برنامه داشته باشیم. بنابراین نیاز داریم تا حمایت اجتماعی به جای حرف به عمل تبدیل شود و امیدوارم که بتوانیم به این اهداف تعیین شده، دست یابیم.
به گزارش ایسنا، در ادامه این مراسم دکتر رضازاده، معاون پیشگیری سازمان بهزیستی نیز ایدز را چالشی دانست که با همه ابعاد اقتصادی و اجتماعی خود در حال گسترش است.
وی افزود: گسترش HIV در کشور از طریق معتادان تزریقی کنترل شد اما امروز به نحو خطرناکی انتقال از طریق تماس جنسی ادامه دارد و نگرانی از بازگشت انتقال HIV از طریق تزریق مواد نیز وجود دارد.
وی آموزش همتایان و حمایت همتایان به منظور پیشگیری از HIV را از برنامههای سازمان بهزیستی عنوان کرد و افزود: تربیت 10 هزار آموزشگر همتا از اقدامات سازمان بهزیستی در این زمینه بوده است. همچنین 137 مرکز گذری بهزیستی با 255 تیم سیار کار آموزش پیشگیری از ایدز و ارائه خدمات را به 99 هزار و 800 نفر معتاد تزریقی ارائه میدهند.
انتهای پیام
نظرات