برای نخستینبار محققان موفق به کشف مکانیسم دقیقی شدند که ویروس کشنده هاری برای ورود به سیستم عصبی مرکزی استفاده میکند.
برای نخستینبار محققان موفق به کشف مکانیسم دقیقی شدند که ویروس کشنده هاری برای ورود به سیستم عصبی مرکزی استفاده میکند.
به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، هاری نوعی بیماری ویروسی است که ویروس آن از طریق بزاق حیوان هار و از محل گازگرفتگی وارد بدن میشود؛ این بیماری باعث عفونت حاد در مغز شده و اندام داخلی بدن را فلج میکند.
دریافت به موقع واکسن ضد هاری میتواند از مرگ افراد جلوگیری کند، با این حال سالانه 55 هزار نفر در نقاط مختلف جهان در اثر ابتلا به هاری جان خود را از دست میدهند.
محققان موسسه فریدریش لوفلر در آلمان با همکاری یک تیم تحقیقاتی دیگر موفق به کشف مکانیسم دقیقی شدند که ویروس مرگبار هاری در زمان ورود به سیستم عصبی مرکزی استفاده میکند.
به گفته دکتر «پرلسون» سرپرست تیم تحقیقاتی، ویروس هاری از طریق متصل شدن به یک گیرنده فاکتور رشد وارد یک سلول عصبی در سیستم عصبی محیطی میشود؛ این گیرنده فاکتور رشد p75 نام دارد که مسئول سلامت سلولهای عصبی است.
برای رهگیری ورود پرسرعت ویروس هاری بداخل سیستم عصبی، نورونهای حسی موش در یک اتاقک مخصوص رشد داده شدند تا مسیر حرکت ویروس مشخص شود.
محققان مشاهده کردند، این ویروس گروگانگیر اقدام به ربودن "قطار" در حال انتقال اجزای سلولی در طول سلول عصبی و هدایت آن بسمت انتهای طناب نخاعی میکند؛ با رسیدن به نخاع، ویروس نخستین قطار موجود در مسیر مغز را متوقف کرده و بسرعت در سراسر بدن گسترش یافته و به ترتیب عملکرد اندام مختلف را از کار میاندازد.
اختلال در سیستم قطار سلولهای عصبی در سایر بیماریها از جمله آلزایمر، پارکینسون و ALS نیز نقش داشته و درک بهتر عملکرد این قطار به توسعه روشهای درمانی جدید منجر خواهد شد.
نتایج این مطالعه در مجله PLOS Pathogens منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات