• چهارشنبه / ۲۹ خرداد ۱۳۹۲ / ۱۷:۳۰
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 92032918326
  • خبرنگار : 71191

رییس کمیسیون ملی یونسکو:

بعید است میدان نقش جهان در فهرست میراث در خطر وارد شود

بعید است میدان نقش جهان در فهرست میراث در خطر وارد شود

رییس کمیسیون ملی یونسکو در ایران گفت: آثار مستند و مکتوب تاریخی را در فهرست میراث مستند حافظه‌ی جهانی ثبت می‌کنیم تا شرایط حفاظت از این آثار روند بهتری داشته باشند.

رییس کمیسیون ملی یونسکو در ایران گفت: آثار مستند و مکتوب تاریخی را در فهرست میراث مستند حافظه‌ی جهانی ثبت می‌کنیم تا شرایط حفاظت از این آثار روند بهتری داشته باشند.

به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمدرضا سعیدآبادی که ظهر امروز - چهارشنبه - در نشست خبری ثبت دو اثر مستند و مکتوب ایران در فهرست میراث مستند حافظه‌ی جهانی یونسکو سخن می‌گفت، ادامه داد:‌ آثار تاریخی مکتوب و مستند را در حافظه‌ی جهانی ثبت می‌کنیم تا شرایط حفاظت از این آثار بهبود پیدا کند؛ چون این آثار فقط متعلق به ایران نیستند از سوی دیگر با این اقدام دسترسی عمومی به میراث مستند را افزایش می‌دهیم همچنین ارتقاء شناخت ملت‌ها نسبت به میراث مستند افزایش پیدا می‌کند.

وی تهیه‌ی میکروفیلم از این آثار مستند را از جمله روش‌هایی دانست که برای گسترش دسترسی عمومی به این آثار مکتوب جهانی می‌توان پیش‌رو قرار داد و تاکید کرد: در زمان‌هایی که هر کدام از این آثار جهانی نیاز به حفاظت داشته باشند با تهیه‌ی یک پروژه‌ی مدون از سوی کشوری که آن اثر را در اختیار دارد، یونسکو از آن اثر حمایت مالی و معنوی می‌کند.

او قدمت و دست‌نخوردگی آثار مکتوب را از جمله شرایطی دانست که یک اثر تاریخی مستند می‌تواند در فهرست میراث مستند حافظه‌ی جهانی تایید و به ثبت برسد.

جلسه یونسکو

وی که در دفتر کمیته ملی یونسکو در تهران سخن می‌گفت، با اشاره به رصد کمیته‌ی ملی حافظه‌ی جهانی از همه‌ی آثار تاریخی با هدف جهانی کردن آن‌ها، اظهار کرد: این کمیته پس از کاندید کردن تعدادی از آثاری که شرایط قبولی را دارند، ساعت‌ها روی آن‌ها بررسی انجام می‌دهد تا بتواند بهترین گزینه‌ها را در فهرست میراث جهانی به ثبت برساند.

وی در ادامه تحولات سیاسی ایران با کشورهای دیگر را بر روی ثبت آثار جهانی بی‌تاثیر ندانست و گفت: با این وجود نقش نخست برای ثبت این آثار را مباحث علمی و تخصص ایفا می‌کنند پس از آن ممکن است برخی دیدگاه‌های غیرعلمی نیز در این زمینه تاثیرگذار باشد.

او ادامه داد:‌ کمیسیون ملی یونسکو دو اثر «ذخیره‌ خوارزمشاهی» و «مجموعه‌ی برگزیده‌ی نقشه‌های ایران در دوره‌ی قاجار» را سال گذشته برای ثبت در فهرست میراث مستند حافظه‌ی جهانی به یونسکو معرفی کرد و در ماه‌های گذشته نیز رایزنی‌های گسترده‌ای را با اعضای شورای مشورتی این برنامه برای ثبت انجام داد که این تلاش‌ها نتیجه داد.

وی ذخیره‌ی خوارزمشاهی را مهمترین کتاب پزشکی متعلق به حدود 900 سال پیش دانست که به زبان فارسی ترجمه شده است و گفت: در این کتاب که یک دایرة‌المعارف پزشکی است، کلیت پزشکی، تشریح، فیزیولوژی، علت بیماری‌ها،‌ بهداشت، داروشناسی و گیاهان دارویی وجود دارد که اکنون به عنوان یکی از منابع معتبر در آزمون پزشکی است.

او همچنین درباره‌ی مجموعه برگزیده نقشه‌های دوره‌ی قاجار در ایران که قدمتی بین 90 تا 240 سال دارند، اظهار کرد: این مجموعه شامل 400 نقشه‌ی دست‌نگار چاپ سنگی است که با استفاده از شاخص‌های رایج مانند فرسنگ مورد استفاده بوده‌اند. این نقشه‌ها روش‌های نقشه‌برداری، تحولات درون مرزها و تاریخ تحولات جغرافیای دوران قاجار را دربردارند.

جلسه یونسکو

*** اگر کشوری روی کاندیدای ما مدعی نشود، یونسکو مفاخرمان را جهانی می‌کند

مدیر کل سازمان یونسکو در ایران همچنین درباره‌ی ثبت مشاهیر ایرانی در یونسکو گفت: متولیان این حوزه مانند انجمن مفاخر،‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری باید گزینه‌های خود را به یونسکو ارسال کنند؛ هرچند همکاری این سازمان‌ها بسیار کم است ولی ما تلاش خود را انجام می‌دهیم.

وی تاکید کرد:‌ در صورتی مشاهیر یک کشور در یونسکو به ثبت می‌رسند که هیچ کشوری نسبت به آن ادعای مالکیت نداشته باشد.

*** آخرین وضعیت پرونده میدان نقش جهان

وی همچنین درباره‌ی پرونده‌ی میدان نقش جهان در اصفهان و مخدوش کردن حریم منظره‌ی این میدان توسط برج جهان‌نما که این روزها در اجلاس جهانی یونسکو در کامبوج بررسی می‌شود، گفت: من از نظر کارشناسان یونسکو بعد از بازدید از میدان نقش جهان و برج جهان نما اطلاعی ندارم اما بعید است که میدان نقش جهان به فهرست میراث در خطر وارد شود. به نظرم با توجه به تعامل خوبی که میان سازمان میراث فرهنگی و یونسکو وجود دارد، میدان نقش جهان همچنان در این فهرست باقی می‌ماند.

سعیدآبادی افزود: پرونده‌ی مترو اصفهان نیز تا قبل از رسیدن یونسکو به یک نظر جامعه و درست در سی‌وهفتمین اجلاس یونسکو بررسی می‌شود.

جلسه یونسکو

جلسه یونسکو

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha