دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: ما نباید گروگان سیاستهای خود شویم. باید جهتگیری راهبردیمان را در داخل دنبال کنیم و از آن در خارج مرزها به عنوان یک حق دفاع کنیم.
به گزارش خبرنگار ایسنا، دریابان علی شمخانی در سومین همایش تبیین اندیشههای دفاعی امام خامنهای که صبح روز دوشنبه در دانشگاه صنعتی مالک اشتر برگزار شد، اظهار کرد: امیدوارم این همایش به توسعه اقدام و عمل در حوزه دفاع منجر شود و هدفش فقط تولید گفتمان نباشد.
وی گفت: در کشور شاید یکی از مقربترین دستگاهها در اجرای فرامین رهبری، نیروهای مسلح هستند و این مایه افتخار است. کسانی که روزی نقش سربازسازی در آزادسازی خرمشهر داشتند امروز در میدان عمل به فرامین رهبری و ولایت سرباز هستند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی درباره چشمانداز مسائل دفاعی و امنیتی کشور، گفت: ما در حال حاضر با چالشهای دوگانه یا دوگانه چالشزا مواجه هستیم. ما به مفهوم جمهوری اسلامی ایران قدرتی برآمده و ملموس شدهایم و همزمان تهدیدات و آسیبپذیریهایمان هم افزایش یافته است. بین فرصتها و تهدیدات ما پیوستگی وجود دارد و ثبات پیششرط توسعه اقتصادی کشور و جایگاه ما در منطقه است.
وی ادامه داد: امروز ماهیت تهدیدات تغییر کرده است. قبلاً آمریکا و اسرائیل تهدیدات ما محسوب میشدند اما امروز دیگر تهدیدات سنتی نیستند بلکه از سوی گروههای تکفیری در جنگهای نیابتی هستند و بسیار موثر است که از این میدان پیروز خارج شویم. اقتدار ایران ابرقدرتها در منطقه را مجبور کرده تا از تهدید نظامی ما دور شوند.
وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری، اظهار کرد: اگر اقتدار و کارآمدی نظامی را از نظر دور کنیم حتی قدرتهای کوچک هم میتوانند برای ما گردنکشی کنند. ما نباید اجازه دهیم قدرت دفاعی و جهت راهبردی ما که منشأ آن اقدامات ماست تبدیل به مناقشه خارجی، داخلی و یا تحت تأثیر فشار خارجی قرار گیرد و از این شکل قدرت باید به شکل دائم صیانت شود.
نماینده ولی فقیه در شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه اکثراً مشکلات جمعیتی و اقتصادی در آینده ما را تهدید میکند، گفت: بیشتر مشکلات و آسیبپذیری ما ناشی از اقتصاد پایه است که شرایط نوینی را برای ما ایجاد میکند. مهمترین عنصری که در این شرایط حاکم است عنصر غافل گیری است که ما باید با افزایش قدرت مانور مانع از غافلگیری شویم.
وی تأکید کرد: بررسی اندیشه نظامی یک فرد نظامی متفاوت است از بررسی اندیشه چهگوارا که یک چریک بود و یا بررسی اندیشه نظامی یک فرمانده نظامی در جنگ با اندیشه سیاسی دفاعی یک رهبر متفاوت است. برای بررسی اندیشه دفاعی یک رهبر نیاز است که به چند مولفه دقت شود که توجه به تفاوت در سطح فرماندهان و رهبران نظامی یکی از آنهاست. دوم آنکه وقتی اندیشه دفاعی یک فرد را پس از حیاتش بررسی میکنیم با بررسی اندیشه دفاعی کسی که در قید حیات است و انشاءالله رهبری نظام تا ظهور حضرت حجت در قید حیات هستند متفاوت است و سوم تفاوت در اندیشه نظامی دفاعی یک فرد با اندیشه نظامی دفاعی یک فرد ایدئولوگمحور است.
وی ادامه داد: باید به اینها خصلت بهروز شدن و تغییرات را هم اضافه کرد.
شمخانی گفت: سیره اندیشه دفاعی در ایران مبتنی بر وحی الهی است و در کنار آن باید به سیره عملی هم توجه کرد و عمق مسائل دفاعی و نظامی را باید نسبت به این موضوعات در نظر گرفت. همچنین در سیره رفتاری ابعاد انسانی اهمیت زیادی دارد که همان غلبه نقش افراد بر ابزار است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در ادامه گفت: صلح امام حسن (ع) مبتنی بر فقدان نیروی انسانی است و در نبرد حسین (ع) وقتی میگوید «هل من ناصر ینصرنی» خطابش به افراد است و یا به سرنیزهها و شمشیرها؟ از اینرو نقش تعیینکنندگی انسان در سیره مبتنی بر وحی الهی حتماً نقش تعیین کنندهای در اندیشههای دفاعی رهبر دارد.
شمخانی با بیان اینکه توانمندیهای نظامی، سیاسی و دفاعی ما تلاشی برای حفظ استقلال کشور است، گفت: دفاع از مرزهای امنیتی، عقیدتی و سیاسی ملت ایران را در سال 57 پیروز مقابله با شاه ساخت و از سال 57 تا 95 در این چارچوب عمل کرده است و مبتنی بر رفتار عملی امام خمینی (ره) و رهبری به شدت به مسأله استقلال حساس بودیم. ساقط کردن شاه، مقابله با صدام، تثبیت انقلاب اسلامی، تعریف خودی و غیرخودی ناشی از اهمیت استقلال بود. ما کسانی که به مسأله استقلال حساس بودند را خودی و آنها که غیرحساس بودند را غیرخودی میدانیم و آنهایی که به شدت وابسته به بیگانگان هستند را منافق میدانیم.
وی در ادامه سخنانش با بیان اینکه مکمل اندیشه دفاعی، اندیشههای سیاسی و اقتصادی است، افزود: دفاع محکم از سرزمین بدون اینکه اقتصادی پاسخگو، درونزا و مبتنی بر مقاومت را سامان دهیم امکان ندارد. قدرت دفاعی مبتنی بر بازدارندگی سامان داده نمیشود بدون آنکه تکنولوژی و علم را به دست آوریم. از اینرو معتقدم زنجیره اندیشه فرمانده کل قوا را نباید در تاکتیک، میدان و استراتژی دفاعی به مفهوم تخصصی نگاه کرد بلکه باید دید در نگاه فرمانده کل قوا چه نسبتی میان اقتصاد مقاومتی و استقلال وجود دارد و اینها بدون باورمندی اعتقادی قابل تحقق نیست.
وی در بیان چرایی انتخاب مسیر مقابله با عراق در ابتدای جنگ، گفت: سه نظر برای مقابله وجود داشت. اول آنکه نیازمند هواپیما، زره و ضدزره هستیم. دوم نبرد پارتیزانی و سوم مبتنی بر باور مردم از امکانات موجود برای مقابله استفاده کنیم که نظر سوم انتخاب شد و البته کار آسانی هم نبود. معتقدم تحقق اقتصاد مقاومتی نیز بدون مردان و زنانی باورمند امکان ندارد.
نماینده ولی فقیه در شورای عالی امنیت ملی به ضرورت توجه به ابعاد فرهنگی به عنوان یکی از مهمترین ابعاد اندیشه دفاعی مورد تأیید رهبری پرداخت و افزود: پشتوانه فکری، سیره عملی، تجارب ملی و بشری، همهجانبهگرایی و روزآمدسازی از جمله عواملی است که برای بررسی اندیشه دفاعی رهبری باید مورد توجه قرار گیرند.
شمخانی گفت: هسته مرکزی اندیشه دفاعی مقام معظم رهبری تولید قدرت و مقتدرسازی و صیانت از عناصر آن به شکل تدریجی متناسب با شرایط هسته اصلی تشکیل دهنده اندیشه دفاعی رهبری است. تجارب ما میگوید توان اقتصادی درونزا مبتنی بر اقتصاد مقاومتی دشمن را وادار میکند تا تحریمها را دیگر تکرار نکند. برنامه اقتصاد مقاومتی برنامهای از پایین به بالا و کارشناسی شده است و پس از همه بررسیها از سوی بالاترین مقام کشور به دستگاههای اجرایی ابلاغ شده است. معتقدم تمامی دستگاهها، نهادها؛ دولتی و غیردولتی باید بسیج شوند و در مسأله اقتصاد که بزرگترین کارزار فعلی و آینده ماست عمل کنند و این قسمتی از اندیشههای دفاعی رهبری است.
وی تأکید کرد: ما باید سرباز اقتصاد مقاومتی باشیم. باید بیل و کلنگ برداریم و همچنین ضرورت پرداختن به اقتصاد مقاومتی را برای مردم جهتدهی کنیم. باید صرفهجویی کرده و جلوی اسراف را بگیریم و همپای با این مسأله در حوزه دفاعی و دانش که از ارکان اصلی ادبیات و گفتمان رهبری است، عمل کنیم و اگر بتوانیم به این توانمندی برسیم ثبات و توسعه ما به سمت شناخته شدن از سوی قدرتهای دیگر حرکت میکند و بدیهی است که میتوانیم به یک الگو در منطقه تبدیل شویم.
شمخانی افزود: علاوه بر اینها همزمان باید قدرت دفاعی خود را به نمایش بگذاریم. ما در عراق از مرزهای خود دفاع میکنیم و اجازه نمیدهیم در 50 کیلومتری مرزهای ایران اقدامی صورت گیرد. ما از مردم سوریه در مقابله با تکفیریها و همچنین از آرمانهای مردم فلسطین دفاع میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: تولید این قدرت آفتهایی از جمله نفوذ دارد. نفوذ در تصمیمسازان و تصمیمگیران به شکل یک فرآیند عمل میکند اما مقام معظم رهبری بسیار حساس است و به سرعت عکسالعمل نشان میدهد و از دستاوردهای نظام و قدرتی که تولید شده و استقلال کشور صیانت میکند.
به گزارش ایسنا، در این مراسم سردار دهقان وزیر دفاع و پشتیبانی، حجت الاسلام والمسلمین مصلحی وزیر اطلاعات پیشین، قندهاری رئیس عقیدتی سیاسی ارتش حضور داشتند. همچنین توسط دریابان شمخانی از پوستر کتاب «تبیین اندیشه دفاعی امام خامنهای» رونمایی شد.
انتهای پیام
نظرات