• جمعه / ۷ خرداد ۱۳۹۵ / ۱۳:۳۵
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 95030703872

پاسخ معاون شرکت ملی نفت به انتقادها علیه قرارداد نفتی

ویرایش نهایی IPC در حال انجام است

ویرایش نهایی IPC در حال انجام است

نامه احمد توکلی، نماینده مجلس شورای اسلامی در اعتراض به مدل جدید قراردادهای نفتی، چندی پیش در حالی منتشر شد که انتظار می‌رود طی دو تا سه ماه آینده طبق این مدل نخستین مناقضات برای ورود شرکت های خارجی به میادین نفتی و گازی برگزار شود، حالا معاون سرمایه گذاری شرکت نفت درباره این نامه می گوید توکلی در جلسات بررسی قراردادها حضور داشته و این به معنای قبول کل موضوع IPC با اصلاح آن است.

علی کاردر در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، در واکنش به نامه توکلی با محتوای اعتراض به مدل جدید قراردادهای نفتی و در نهایت عدم لزوم طراحی این قراردادها، اظهار کرد: این نماینده مجلس در جلسات قرارگاه اقتصاد مقاومتی با حضور آقای آقامحمدی که به منظور پیشنهاد اصلاحات لازم نسبت به مدل جدید برگزار می شد شرکت داشتند و سوال این است که اگر هنوز کل این مدل را قبول نداشتند چرا در این جلسات شرکت می کردند؟

وی ادامه داد: او برای اصلاحیه می آمد و اگر کل این مدل را قبول نداشت و آن را لازم نمی دانست می توانست در مجلس پیگیر لغو کامل آن شود نه اینکه در جلسات مربوط به اصلاح آن شرکت کند.

معاون سرمایه گذاری شرکت ملی نفت، با بیان اینکه در قرارگاه اقتصاد مقاومتی، آقا محمدی با قبول اجرای IPC با ایجاد اصلاحات نهایی، به جمع بندی در این مورد رسیده است، گفت: آقای توکلی در این جلسه اعلام کردند که کل این مدل را قبول ندارند در صورتیکه آقای آقامحمدی آن را با اصلاحات مورد نظر پذیرفتند.

کاردر با بیان اینکه از روز اول قرار بر اصلاح مدل قراردادی بود، تصریح کرد: در مورد موضوع نقض حاکمیت در بند اول این مدل آورده شده که حاکمیت و مالکیت منابع برای دولت است و بر این نکته تاکید شده است.

وی در ادامه در مورد تضعیف جایگاه شرکت ملی نفت به عنوان یکی از اشکالات مطروحه از سوی توکلی، خاطرنشان کرد: در حال حاضر ما در حال تولید حدود چهار میلیون بشکه نفت خام در روز هستیم که این میزان تولید از سوی شرکت ملی نفت صورت می گیرد، ما با IPC می خواهیم میزانی به این تولید اضافه کنیم نه اینکه همین تولید را به دست شرکت های خارجی بدهیم بنابراین فرضا 75 درصد تولید داخل را اگر همچنان شرکت نفت انجام دهد و 25 درصد افزایش تولید نیز بر عهده شرکت های خارجی باشد نمی توان گفت که جایگاه شرکت نفت تضعیف شده بلکه شرکت نفت همچنان کار روزانه خود را انجام می دهد.

ورود به بازار پالایشگاه ها با صادرات نفت

معاون سرمایه گذاری شرکت ملی نفت در ادامه در واکنش به توسعه خام فروشی به عنوان یکی دیگر از اشکالات مطورحه در نامه توکلی، تصریح کرد: ما روزانه میزان مشخصی از نفت را به پالایشگاه‌های داخلی می دهیم که این الان در حدود 1800 بشکه است و در برنامه 6 ساله دیده شده که تعداد پالایشگاه ها افزایش پیدا کند که در این صورت نفت بیششتری به داخل داده می شود.

کاردر ادامه داد: گاز طبیعی تولید شده در کشور را می توان در نیروگاه ها مصرف کرد، تبدیل به ال.ان.جی کرد یا به مصرف داخلی رساند و راه های زیادی وجود دارد برای آنکه تبدیل به فرآورده شده و صادر شود، اما نفت این طور نیست.

وی با تاکید بر اینکه نمی توان صادرات نفت خام را به صفر کاهش داد، عنوان کرد: از سوی دیگر در تکالیف خود شرکت ملی نفت ساخت پالایشگاه نیست و این موضوع باید از سوی بخش خصوصی انجام شود و بنابراین شرکت نفت اگر بخواهد بازار فرآورده‌ای داشته باشد باید سراغ سرمایه گذاری در پالایشگاه های خارجی برود.

معاون سرمایه گذاری شرکت ملی نفت، افزود: شرکت هایی که برای همکاری در زمینه میادین نفتی وارد می شوند اگر با قراردادهای قبلی کار کنند تنها توسعه میدان را انجام داده و خارج می شوند اما با قراردادهای جدید ما می توانیم نفت خام را به پالایشگاه های آن ها برسانیم با توجه به تقاضای آن ها برای نفت خام بازار نفت خام پالایشگاه های خارجی را به دست بگیریم.

کاردر با اشاره به مدل کاری عربستان، گفت: عربستان در حال حاضر 60 درصد از سهام پالایشگاه های خارجی را دارد و اگر ما طبق این مدل قراردادی پیش برویم عملا با فروش نفت به پالایشگاه های خارجی سهمی از این بازار را می گیریم.

عدم انتقال تکنولوژی توهم است

وی در ادامه درباره مضوع انتقادات توکلی به مسئله عدم انتقال تکنولوژی در IPC اظهار کرد: این یک توهم است، فکر می کنند این کار انجام نمی شود چون تا به حال انجام نشده است، مگر تابه حال تلاشی در این راستا صورت گرفته که تکنولوژی منتقل نشده است؟

معاون سرمایه گذاری شرکت ملی نفت با اشاره به انتقال تکنولوژی طبق IPC در سه لایه تصریح کرد: لایه اول مهندسی مخزن و E&P است، لایه دوم IPC در بخش فنی دست دوم و لایه سوم نیز تحهیزات است.

کاردر افزود: در مورد دو لایه آخر در قراردادهای بیع متقابل نیز انتقال تکنولوژی صورت گرفته است و زمانی ایرانی ها نه می توانستند سکو بسازند و نه لوله ساز داخلی داشتیم اما الان این کارها را شرکت های مهندسی داخلی به خوبی انجام می دهند که نمونه آن را در نمایشگاه نفت می بینیم، البته نباید به این حد قناعت کرد و باید در این دو لایه نیز پیشرفت کنیم.

وی ادامه داد: این انتقال تکنولوژی با قراردادهای بیع و با حضور شرکت های خارجی انجام شده است ولی در لایه اول مربوط بهE&P در بیع متقابل کاری صورت نگرفته و شرکت ها در دوره موقت برای توسه می آمدند و ما الان این تکنولوژی را تنها به صورت دانشگاهی داریم و شرکت های خصوصی آن را یاد نگرفته اند.

معاون سرمایه گذاری شرکت نفت، تصریح کرد: همانطور که انتقال تکنولوژی در دو لایه قبل طی سال های گذشته امکان پذیر بوده واسناد آن هم موجود است، این اتفاق در مورد لایه اول نیز با مدل جدید قراردادی می افتد.

به دنبال اجماع هستیم

کاردر در ادامه با تاکید بر اینکه سعی بر این است که در مورد IPC اجماع صورت گیرد، گفت: این چنین گفته هایی را شرکت های خارجی نیز می خوانند و بسیاری از شرکت های تازه وارد به ایران در حال شناخت کشورند و این گفته ها می تواند در ذهن آن ها موثر باشد و ما نمی خواهیم فضا علیه‌مان شکل بگیرد.

وی تصریح کرد: چمهوری اسلامی ایران نیازمند منابع و تکنولوژی تعامل است و نباید کدهای منفی به دیگران داد.

در حال تهیه ویرایش آخریم

معاون سرمایه گذاری شرکت ملی نفت درباره آخرین وضعیت پیش نویس مدل جدید قراردادهای نفتی، گفت: از سوی دولت به ما ابلاغ شده که اصلاحات نهایی را انجام دهیم.

وی افزود: نظرات به طور کامل گرفته شده است و در حال تهیه آخرین ویرایش هستیم تا آن را ابلاغ کنیم پس از آن به سراغ بررسی شرکت های خارجی و اعتبار آن ها می رویم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha