شنا که یکی از رشتههای پایه و پر مدال در رقابت های جهانی و المپیکی است از حداقل امکانات و شرایط در ایران بی نصیب مانده است. ملی پوشان که خود را برای رقابت های کسب سهمیه المپیک آماده می کنند در وضعیت مناسبی به سر نمی برند با این حال همچنان به کسب سهمیه المپیک امید دارند.
به گزارش ایسنا، تاریخچه شنا به عنوان یک ورزش، در ایران، بسیار کوتاه است و به طور کلی نیز به نسبت سایر رشتهها در کشور چندان پیشرفتی حاصل نکرده است. در حالی که به جهت موقعیت جغرافیایی، کشور ایران از شمال و جنوب به دریا متصل است و نیز به جهت تأکیدات مذهبی، میبایستی این ورزش را مورد توجه ویژه قراردهند. شنا از نخستین دوره مسابقات المپیک تا کنون یکی از محبوب ترین و پر سروصدا ترین رشته های ورزشی المپیک بوده است. رشتهای که پرافتخارترین ورزشکار تاریخ المپیک (مایکل فلپس) به تنهایی ۱۸ مدال طلا در آن کسب کرده است. در رشته شنا آمریکا با اختلاف فاحش بهترین تیم است و پس از آن هم استرالیا و آلمان (شرقی) قرار دارند. کشور آمریکا در تاریخ المپیک توانسته است ۲۳۰ مدال طلا، ۱۶۴ نقره و ۱۲۶ برنز کسب کند و با مجموع ۵۲۰ مدال دست نیافتنی شود. استرالیایی ها که نزدیک ترین تعقیب کننده ایالات متحده هستند تا کنون ۱۷۸ مدال بدست آورده اند. آسیایی ها در شنای المپیک رقیبان دست و پا بسته ای نیستند. ژاپنی ها جزو پنج کشور پرافتخار تاریخ شنا در المپیک هستند. روندی که باتوجه به نگاه بلندمدت مسئولان ورزشی به این رشته پایه، حالا بیش از پیش هم جواب داده و در سال های اخیر آسیایی ها امان را از مدعیان همیشگی بریده اند. ژاپن تا کنون ۲۰ طلا، ۲۴ نقره و ۲۹ برنز (مجموعا ۷۳ مدال) گرفته است و در رده پنجم پرافتخارترین کشورها قرار دارد. تیم چین دومین کشور آسیایی پرمدال است. چینیها در مجموع ۳۷ مدال المپیک دارند که ۱۲ طلا، ۱۷ نقره و ۸ برنز است. کره جنوبی هم به لطف یک طلا و سه نقره در جمع ۵۳ کشوری دیده می شود که مدالی از رشته شنا در المپیک کسب کرده اند.
شناگران زیادی از آسیا سابقه حضور در المپیک را داشته اند. از ایران اما این تعداد اندک است. تاکنون شش شناگر ایرانی در آبهای المپیک حضور داشتهاند. حیدر شنجانی نخستین ایرانی در المپیک است. او در سال ۱۹۶۴ و در المپیک توکیو ۱۰۰متر آزاد را با حریفان مسابقه داد. پس از او و با روی کار آمدن وایلد کارت از سال ۱۹۹۶ شناگران دیگری این افتخار نصیبشان شد. حامد رضاخانی در سال ۱۹۹۶، حمیدرضا مبرز در ۲۰۰۰، بابک فرهودی ۲۰۰۴، محمد علیرضایی ۲۰۰۸ و محمد بیداریان هم ۲۰۱۲ لندن نمایندگان ایران در المپیک بوده اند. از این بین تنها علیرضایی موفق به کسب سهمیه ورودی شده است و دیگر ورزشکاران با سهمیه اعطایی فدراسیون جهانی شنا (وایلد کارت) پای به این مسابقات گذاشته اند. روند صعود به المپیک در رشته شنا بر مبنای رکورد است. اگر شناگران رکوردهای مناسبی ثبت کنند و اصطلاحا فیناپوینت مورد تأیید فدراسیون جهانی را بدست آوردند صلاحیت حضور در المپیک را دارند. از ایران چند شناگر نیز شانس حضور در المپیک ریو ۲۰۱۶ را دارند. شناگران در مسابقات انتخابی انگشت شماری شرکت کردند. با صلاح دید کادر فنی ورزشکاران به یک یا چند مسابقه انتخابی اعزام شده اند تا شانس حضور در المپیک را داشته باشند. رسیدن به زمان های تأیید شده فینا مأموریت سخت اما ممکنی است. برای کسب جواز حضور در المپیک ورزشکاران ما باید رکوردهای شخصی خود و رکوردهای ملی کشور را بهبود بخشند.
در حال حاضر جمال چاوشی فر، آریا نسیمی شاد، مهدی انصاری، احمدرضا جلالی و آرشام میرزایی، ملی پوشان ایران برای رسیدن به المپیک هستند.
تیم ملی شنا در حالی خود را برای کسب سهمیه المپیک آماده می کند که از حداقل امکانات و استانداردهای جهانی این رشته نیز بی بهره است. در صورتی که رقیبان ملی پوشان که در سطح آسیا و جهان برای کسب عناوین قهرمانی تلاش می کنند، از بهترین امکانات و برنامه ریزی ها برخوردارند . ملی پوشان از وضعیت موجود و شرایط اردو ها ناراضی هستند و معتقد هستند برای رقابت با بهترین های جهان باید امکانات و حمایت های بیشتری در اختیار داشته باشند. با شرایط فعلی شنای ایران نه تنها پیشرفت نخواهد کرد بلکه پسرفت نیز خواهد داشت.
در همین راستا با ملی پوشان و مسئولان گفتوگویی داشتیم و نقطه نظرشان را جویا شدیم:
مربی تیم ملی شنا: ملی پوشان شنا توانایی مطرح شدن در آسیا و جهان را دارند
خشایار حضرتی درباره حمایتها گفت: ورزشکاران ایرانی از نظر ژنتیک، تیپ بدنی و استعداد بدنی در رشتههای مختلف این شرایط را دارند که در سطح آسیا و جهان مطرح باشند، همانطور که در سالیان گذشته این را نشان دادند که توانایی و پتانسیل لازم برای موفقیت را دارند . فدراسیون در حد توانِ مالی و بودجه ای که در اختیار دارد تلاش می کند که شرایط و امکانات خوبی را برای ملی پوشان فراهم کند. ولی کاستی هایی نیز وجود دارد که دلیل آن کمبود بودجه است، بهتر است به جای اینکه در زمینه تبلیغات برنامه ریزی کنند در زمینه اجرایی بیش تر کار و توجه شود. هزینه شش یا هفت شناگر، که خود را برای المپیک آماده می کنند مبلغی نیست که وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک توان پرداخت آن را نداشته باشند. ملی پوشان شنا توانایی مطرح شدن در آسیا و جهان را دارند به شرط آنکه حمایت شود. با این مشکلات نمی توانیم به طور گسترده قهرمان پروری کنیم و با این شرایط به روش گلخانهای چند نفر را به صورت تصادفی که استعداد بسیار خوبی برای شنا داشته باشند را کشف و برای مسابقات پرورش می دهیم، با شرایط موجود شنا و بسیاری از رشتهها به صورت گلخانهای کار می کنند و نمی توانند از گستردگی لازم برخوردار باشند و این مستلزم سالهای متمادی و امکانات بیشتر، استخرها و شرایط تمرینی بهتر است که در اختیار نداریم.
احمدرضا جلالی: با تغذیه و خواب که یک مسئله عادی است مشکل داریم!
احمدرضا جلالی ملی پوش شنای ایران با بیان اینکه در خوابگاههای مجموعه آزادی حداقل شرایط نیز تامین نشده است، تصریح کرد: مدتی است که از کمپ شنا 9 دی به مجموعه آزادی آمدیم برای اینکه غذای آزادی مناسب است اما حالا با تغذیه و خواب که یک مسئله عادی است مشکل داریم، سالن غذاخوری مجموعه آزادی تعطیل شده و از بیرون غذا سفارش می دهیم که بعضی وقتها غذای مناسب هم نداریم، همچنین با افزایش دمای هوا متاسفانه نمیتوانیم پنجرهها را باز کنیم چون توری ندارند و حشرات و حتی گاهی اوقات گربه داخل می شود، مدتی است موتور کولرها باز شده و در حال حاضر کولر نداریم. از حدود چهار ماه پیش خوابگاه شماره یک در حال تعمیرات است و ما در خاک و بوی رنگ در حال تمرین کردن هستیم، تنها چیزی که در اختیار داریم یک استخر و ساعات تمرین است که صبح و بعد از ظهر تمرین میکنیم، اگر هدف و نگاه المپیکی است ما حداقلها را هم در اختیار نداریم و مشکل خواب واقعاً دغدغه است. حدود شش ماه است که حقوق دریافت نکردیم، اکثر ملیپوشان شهرستانی هستند و از خانواده دور و تحت فشار مالی قرار دارند. مربیان برای حفظ تیم از هزینه شخصی خود خرج می کنند در صورتی که وظیفه آنها نیست و ما به آن ها شکایت می کنیم که این کار را نکنند و این وظیفه شما نیست، وظیفه مربی تمرین دادن است و وظیفه ملیپوش تمرین کردن و کسب نتیجه است.
مهدی انصاری: میگویند اول مدال به دست بیاورید بعد حمایت میکنیم اما ...
مهدی انصاری ملی پوش پروانه روی شنای ایران با بیان اینکه شنا رشته ای نیست که با یک یا دو روز تمرین کردن بتوان مدال به دست آورد خاطر نشان کرد:" اگر خواهان اتفاق های خوب در شنا هستیم باید از هم اکنون برای چهار سال آینده برنامه ریزی کنیم. زمانی که صحبت از حمایت می شود، می گویند اول مدال به دست بیاورید بعد حمایت می کنیم، اما زمانی که من مدال بیاورم که دیگر نیازی به حمایت ندارم، اکنون وضعیت خوابگاه نا مناسب و در حال تعمیرات است و در شرایط نا مناسب در حال تمرین هستیم، ما به کسب سهمیه نزدیک شدیم. اگر از امروز شروع کنیم می توانیم در دوره بعد المپیک جزو هشت نفر برتر المپیک باشیم".
آرشام میرزایی : نباید بزرگنمایی و اغراق کنیم، واقعیتها باید گفته شود
میرزایی یکی دیگر از ملی پوشان شنا نیز گفت: نباید بزرگنمایی و اغراق کنیم، واقعیتها باید گفته شود. ممکن است یک عده از دست ما ناراحت شوند. تقریباً تعمیرات خوابگاه تمام شده است و به هر نحوی که شد سختی ها رو به پایان است. البته به طور کامل به اتمام نرسیده است. در ابتدای کار واقعا بوی رنگ، تینر و سرو صدای کارگرها اذیت می کرد، ظاهراً قصد تغییر مکان نیست آن موقع که باید تغییر میداند، این کار را نکردند و الان هم تقریباً تعمیرات رو به پایان است.غذا نیز نسبت به وضعیت اسکان خوب است، بستگی دارد با چه نگاهی به غذا دیده شود، کیفیت غذا برای ورزشکاری که قرار است کسب سهمیه المپیک کند، خوب نیست و شاید نمره 10 -12 به آن می دهم، البته اکثر رشته های ورزشی این وضعیت را دارند و تن ماهی می خورند نه تنها شنا، این در بین رشته های ورزشی کلی است، رستوران آزادی از بهمن ماه سال گذشته تعطیل شده است و غذا از بیرون سفارش می دهیم که گاهی اوقات کیفیت خوب است و گاهی خیر. با توجه به اینکه دمای هوا رو به افزایش است کولر نداریم و فکر هم نمی کنم تا تابستان خبری از کولر باشد، پنجره ها نیز توری نداشتند و مربی تیم توری خرید و پنجره ها توری شدند تا حشرات به داخل اتاق نیاید .شرایط موجود شرایط المپیک نیست، بسیاری از استانداردها موجود نیست، با این حال تمرینات را ادامه می دهیم و تلاش میکنیم سهمیه را کسب کنیم.
دبیرکل فدراسیون شنا: کاستیهایی وجود دارد که دلیل آن کمبود بودجه است
محسن سمیع زاده نیز با بیان اینکه من خود به عنوان مسئول دچار سردرگمی هستم، افزود: هتل المپیک برای سرویس دادن به تیمهای ملی و باشگاهی ساخته شده است، ولی هزینه برای این هتل بسیار بالا است. برای فدراسیون شنا که بودجه ای یک میلیارد و دویست میلیون تومانی در اختیار دارد و شناگران 340 روز در سال اردو دارند مقرون به صرفه نیست. نگاه به رشته شنا باید تغییر کند، شنا رشته پر مدال ولی پر هزینه است، دچار پارادوکس شدیم، اگر مدال می خواهند تا هزینه نشود امکان پذیر نیست. رسانه ملی از مسابقات شنا پوشش تلویزیونی ندارد در صورتی که تمام کشور های صاحب عنوان و توسعه یافته در برنامه های خود پوشش بازی ها را دارند و به صورت زنجیر وار متصل هستند. در ایران نه رسانه ملی حمایت می کند و نه بخش خصوصی و تنها در خراسان رضوی علیزاده در موج های آبی در بخش خصوصی بدون پوشش تلویزیونی حمایت می کند، بخش خصوصی زمانی حمایت می کند که مطرح شود. وقتی رسانه توجهی ندارد بخش خصوصی نیز حمایت نمی شود.
رئیس کمیته فنی شنا: حق ملیپوشان بسیار بیشتر است
فرشاد کرمی نیز با بیان این که فدراسیون در تنگنای مالی است،گفت: حق ملیپوشان بسیار بیشتر است و باید شرایط بهتری را داشته باشند مخصوصاً که سال المپیک است و مهمترین رویداد ورزشی برای ورزشکاران و مسئولان را در پیش داریم. به دلیل کمبود بودجه و امکانات فدراسیون تقریباً تمام برنامههای خود را تعطیل کرده و تمام تمرکز تنها روی تیم ملی است. ملیپوشان و کادرفنی به دلیل علاقمندی و نزدیکی به استخر در خوابگاه آزادی حضور دارند، آنها میتوانند در خوابگاه مخصوص المپیک استقرار داشته باشند ، ولی به دلیل مشکلات ترافیک و رفت و آمد و بعد مسافت ترجیح دادند در آزادی بمانند. درباره غذا نیز رستوران آزادی تعطیل شده است و برای ملیپوشان از بیرون غذا سفارش میدهیم و سعی بر این است که کیفیت را در سطح نرمال حفظ کنیم.
انتهای پیام
نظرات