در چارچوب اجرای اقدامات مندرج در برنامه جامع اقدام مشترک (پیوست سوم ضمیمه همکاری هستهای) کمیسیون اروپا و سازمان انرژی اتمی ایران آمادگی خود را برای آغاز همکاری در زمینه استفاده صلحآمیز انرژی هستهای اعلام کردند.
به گزارش خبرنگار انرژی هستهای ایسنا، متن بیانیه مشترک کمیسیون اروپا و سازمان انرژی اتمی به شرح زیر است:
زمینههای همکاری
1- نشست گفتوگوی سالانه و در سطح بالا به منظور بررسی موضوعات مورد علاقه مشترک در حوزه هستهای پایهریزی میشود که فعالیتهای مشترک حوزههای زیر را پوشش میدهد:
- ایمنی هستهای، محافظت در برابر اشعه، آمادگی و پاسخ در شرایط فوریتهای پرتوی، مدیریت پسماند و سوخت مصرفشده، تحقیق و توسعهای هستهای و کاربردهای غیر- قدرتی انرژی هستهای
همچنین گروههای کاری و گروههای کارشناسی تا زمانی که برای اجرای فعالیتهای مشارکتی ضروری هستند میتوانند براساس نیاز جلساتی را به طور مرتب تشکیل دهند.
پروژهها و فعالیتهای مندرج برای اجرا در مرحله نخست توصیف شدهاند. مسوولان اجرای پروژهها درخصوص پیشرفتهای حاصله توضیح خواهند داد.
فعالیتهای آغازین همکاری
دو طرف بر این نظرند که اولین اقدامات در طی سال 2016 و تحت عنوان همکاری ایمنی هستهای با تامین مالی از سوی اتحادیه اروپا از پروژه داخل «افزایش توانمندیهای مرکز ایمنی هستهای ایران (INRA)» آغاز میشود:
- همکاری در انجام آزمایشهای مقاومتپذیری برای مرکز نیروگاهی هستهای موجود و برنامهریزی شده به منظور کمک به بهرهبردار مراکز نیروگاهی هستهای و مرکز نظام ایمنی
- امکانسنجی تاسیس مرکز ایمنی هستهای در ایران
- حمایت از مرکز ایمنی هستهای (INRA) برای بازبینی مشترک چارچوب ایمنی در جمهوری اسلامی ایران با در نظر داشتن درسهای آموخته شده از حادثه فوکشیما داییچی و ارتقاء ظرفیت فنی و سازمانی (INRA)
- ارائه آموزش و یاددهی به متخصصان ایمنی هستهای
- کمک و همکاری در توسعه فعالیتها به ویژه حمایت از ساماندهی یک کنفرانس بینالمللی درخصوص ایمنی هستهای احتمالا در ایران.
ایران به ایده مشارکت در شکافت و گداخت برنامه یورو اتم با مهلت اکتبر 2016 پاسخ خواهد داد. به طور ویژه چندین حوزه تحقیق و توسعه از ضمیمه 3 برجام در برنامه کاری یورواتم برای سالهای2016- 2017 درج شده است.
در برنامه یورواتم بودجه این موارد به طور اتوماتیک تامین شده است.
همچنین هر دو طرف به منظور توسعه فعالیتهای زیر با یکدیگر همکاری خواهند کرد:
- پشتیبانی و تبادل تجربیات درباره الحاق جمهوری اسلامی ایران به اسناد و کنوانسیونهای حقوقی بینالمللی اصلی حاکم بر ایمنی و امنیت، پسماند و سوخت مصرفشده و حفاظت فیزیکی از تاسیسات هستهای؛
- تبادل تجربیات به منظور پیشگیری، آمادگی و اقدام به موقع در قبال حوادث در شرایط اضطراری با تبعات رادیولوژیکی؛
- تبادل تجربیات با مراکز نظامی ایمنی هستهای اروپایی و سازمانهای اروپایی پشتیبانی امور فنی با جمهوری اسلامی ایران؛
- همکاری در آموزش و توسعه مهارتها از طریق میزبانی تاسیسات پژوهشی اروپایی از کادر پژوهشی ایرانی؛
- تسهیل مشارکت و همکاری ایران در فعالیتهای پژوهشی گداخت و شکافت که در چارچوب برنامه پژوهشی یورواتم 2014- 2018 انجام میگیرد که شامل همکاری متقابل با مراکز تحقیقاتی مشترک و همچنین بررسی تعمیق سطح همکاریها با پروژه ITER در زمینه ساخت راکتور قدرت نمونه گداخت؛
- توسعه پیوندهای میان عاملان صنعت (دو طرف).
انتهای پیام
نظرات