با توجه به عدم انتشار روزنامهها و کاهش فعالیت برخی از خبرگزاریها در تعطیلات نوروز و پیشرفت روزافزون شبکههای اجتماعی در زمینه اطلاعرسانی سریع، در این ایام بار مسوولت رسانهملی در زمینه اطلاعرسانی و تولید محتوا بسیار افزایش پیدا میکند.
اینکه تا چه اندازه صداوسیما توانست در نوروز 95 در زمینه اطلاعرسانی، تولید محتوا و سرگرمی مخاطبان را جذب کند، موضوعی است که خبرنگار بخش رسانه ایسنا با یک کارشناس رسانه به بحث گذاشته است.
مهدی رحیمی که معتقد است «با توجه به عدم فعالیت نشریات در نوروز و به دنبال آن کاهش تولید محتوا و مقاله پژوهشی، صداوسیما میتواند به عنوان یک رسانه مولتیمدیا به ویژه در مباحث فرهنگی بیشتر مانور دهد»، سخنانش را اینگونه آغاز کرد: در بحث اطلاعرسانی سریع، شبکههای اجتماعی و به ویژه کانالهای تلگرامی توانستند از صداوسیما جلوتر حرکت کنند که البته این موضوع از جهاتی طبیعی است؛ با بررسی پیشرفت روزافزون تکنولوژی تلفنهای همراه هوشمند و شبکههای اجتماعی و همچنین فراگیری آنها میان مردم، به سادگی میتوان متوجه شد که به همراه داشتن یک گوشی موبایل هوشمند مساوی است با به همراه داشتن یک رسانه و همین موضوع باعث افزایش سرعت اطلاعرسانی میشود. از طرفی هم نمیتوان از برنامههای تلویزیونی و رادیویی انتظار این میزان سرعت بالا را در زمینه انتشار اطلاعات داشت.
او با اشاره به بحث اطلاعیه راهها و ترافیک در تعطیلات نوروز متذکر شد: سرعت کانالهای تلگرامی در این موضوع بسیار بالا و برای بسیاری از مسافران نوروزی مفید بود؛ بسیاری از مردم همانند من تجربه این را دارند.
این کارشناس رسانه که معتقد است «رسانه ملی در نوروز 95 در زمینه سرگرمی هم بسیار ناموفق عمل کرده است» به فیلم و سریالهای نوروزی اشاره کرد و گفت: رسانه ملی در بحث فیلم و سریال نسبت به سالهای گذشته افت بسیاری داشت و سریالها کمتر دیده شدند؛ به عنوان مثال امسال سریال تکراری «دونگی» باز هم از شبکه تهران پخش شد؛ متاسفانه در زمینه فیلمهای ایرانی هم انتخابهای خوبی صورت نگرفت و فیلمهای بسیار غمناک پخش شدند که اصلاً متناسب با حال و هوا پرجوش و خروش نوروزی نبودند. همچنین فیلمهای خارجی اکثراً تولید شرق آسیا بودند؛ به نظر میرسد شیوع جنسهای چینی به فیلمهای انتخابی صداوسیما هم سرایت کرده است؛ البته به احتمال زیاد علت این انتخابهای نامناسب فیلمهای نورورزی همان شرایط نامناسب مالی صداوسیما بوده است.
رحیمی بار دیگر به سریالهای نوروزی اشاره و اظهار کرد: مجموعه «بیمار استاندارد» نسبت به سایر سریالهای امسال بهتر بود و سریال «قرعه» هم با وجود حضور بازیگران معروف، یک شکست بود؛ به طور کلی معتقدم در زمینه سریالسازی هر سال پسرفت میکنیم. سالهای گذشته سریالهای مثل «پایتخت» مخاطبان را جذب میکرد، ولی امسال تلویزیون نتوانست مخاطب را نگه دارد.
این کارشناس رسانه در ادامه سخنانش با اشاره به برنامههای میزگرد تلویزیون اضافه کرد: این دست از برنامهها همیشه از تلویزیون پخش میشدند و همیشه هم جذابیت نداشتند، ولی کماکان اهالی صداوسیما اصرار دارند که با همین شیوه به تولید این دست از برنامهها ادامه دهند. امروز علم فن بیان به ما اثبات کرده که پس از 15 دقیقه گفتوگو، مخاطب کِسِل میشود؛ انگار برنامهسازان نمیدانند هیچ تماشاگری مجبور نیست پای این برنامهها بنشیند؛ مخاطب بهراحتی میتواند کانال را عوض و یا اصلاً تلویزیون را خاموش کند.
او ادامه داد: از طرفی میبینیم که برخلاف برنامههای گفتوگو محور طولانی و تکراری، در ویژهبرنامههای عید که همه شبکهها به صورت موازی یک برنامه مشابه را راهی آنتن میکنند، مهمانان زیادی حضور دارند که با هر کدام مدت خیلی کوتاهی گفتوگو میشود؛ اصلاً مشخص نیست که هر کدام از این برنامهها چند مهمان در کنداکتورشان قرار دادهاند! به محض آنکه مخاطب میخواهد با مهمانان ارتباط برقرار کند، آنها مجبور به خداحافظی هستند.
رحیمی همچنین با طرح این پرسش که چرا در صداوسیما هنرمندان ما فقط محدود به بازیگران و خوانندگان میشود؟ بیان کرد: انگار برای برنامهسازان یک خوشنویس یا نقاش، هنرمند محسوب نمیشود. در ورزش هم همین طور است؛ اغلب از فوتبالیستها و والیبالیستها دعوت میشود و اگر خیلی لطف کنند از کشتیگیرها دعوت میکنند. همه ما کمتر شاهد بودیم که از ورزشکاران سایر رشتههای ورزشی دعوت کنند.
او همچنین با اشاره به برخی از برنامههای سودمند تلویزیون در تعطیلات نوروز یادآور شد: البته تلویزیون در برخی از زمینهها هم خوب ظاهر شد. با توجه به مشکلات مالی صداوسیما، همه ما انتظار افت شدیدی در برنامهسازی را داشتیم و این اتفاق هم افتاد؛ ولی برخلاف این مشکلات مستندهای خوبی درباره نوروز و سنتهای مربوط به آن تولید و پخش شد. همچنن با توجه به شرایط امنیتی نامناسب بسیاری از کشورهای همسایه ایران، رسانهملی از چند ماه قبل تشویق مردم به ایرانگردی را آغاز کرده بود و توانست به این موضوع به خوبی بپردازد، اما باز هم کافی نبود. برنامههای خوبی هم در حوزه طنز مثل «خندوانه» و «دورهمی» پخش شد، به ویژه «خندوانه» که توانست در حوزههای موسیقی و طنز خوب ظاهر شود. برنامه «سه ستاره» هم توانست با انتخاب بهترینها بسیاری از مخاطبان را به تلویزیون بازگرداند.
انتهای پیام
نظرات